Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


"EPERJES IS TÁMOGATÓI NYILATKOZATOT ADOTT" - VILLÁMINTERJÚ ZALÁN JÁNOSSAL

Nem mindenki maradhat társulati tag a Magyar Színháznál. Ennek kapcsán kérdeztünk színészeket és megkerestük az új igazgatót, Zalán Jánost, aki rövid interjút adott.

Az új igazgató, Zalán János lefolytatta a tárgyalásokat azokkal a társulati tagokkal, akikkel nem kíván együtt dolgozni. A Színház.hu információi szerint a színészek közül Auksz Éva, Holecskó Orsolya, Gula Péter, Losonczi Kata, Szalay Kriszta illetve Szemenyei János zenei vezető, Sipos Imre marketing menedzserigazgató szerződését biztosan nem hosszabbítja meg. Göttinger Pál főrendező januárban, Kmety-Molnár Györgyi sajtófelelős, Lőrincz Viktória PR-munkatárs februárban már távozott a társulatból.

A volt igazgató egy szeptemberi társulati ülés alkalmával elmondta, a Magyar Színház tagja kíván maradni, de az, hogy a későbbiekben milyen szerepet vállal, az új vezetésen is múlik. Őze Áron a Színház.hu-nak most arról számolt be, amíg repertoáron tartják azokat az előadásokat, amelyekben játszik, tovább viszi szerepeit, de az évad végével távozik a színház kötelékéből.


Zalán János színészként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd az üzleti életben aratott sikereket. Bor Zoltánnal, a Balázs Péter vezette Szolnoki Szigligeti Színház gazdasági igazgatójával szinkronstúdiót létesített, 1994–2004 között a Masterfilm Ltd., majd 1998-tól a Masterfilm Digital Kft., 2000-től pedig a Digital Media Services Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Több televíziós csatorna magyarországi működtetésében vett részt, vezette a magyarországi Eurosportot, majd a Eurosport 2-t. Részt vett többek között a National Geographic Channel magyar nyelvű adásainak indításában, valamint a Hallmark Channel, az Animal Planet és a Cartoon Network magyar nyelvű adásainak gyártásában. Színészként rendszeresen szinkronizált, és ő alakította Gróf András hadnagyot a Kisváros című sorozatban.

2013 decemberétől az NKA Színház- és Táncművészet Kollégiumának vezetőjévé nevezte ki Balog Zoltán miniszter saját hatáskörben. (Forrás: MTI, Magyar Narancs)

Villáminterjú:

- Megosztotta-e már a pályázatában foglaltakat a társulattal? Ha igen, miről értesítette a kollégákat?

Zalán János: A pályázatom tavaly október 31-e óta fent van a Pesti Magyar Színház honlapján, nem most került nyilvánosságra. Tavaly ősz óta nem csak a társulati tagok, de bárki más számára is elérhető. Mindennapi munkám arról szól, hogy a pályázatban megfogalmazott tervek alapján haladunk előre lépésről lépésre. 

- Megerősített információink szerint nem újítja meg bizonyos színészek szerződését. Hány emberről van szó és mi ennek az oka?

Zalán János: 8 közalkalmazott művészeti munkatárs szerződését nem újítottam meg a negyvenötből, közülük nem mindenki színész. Neveket nem szeretnék sorolni, mert nem hatalmaztak fel erre - ha ők el szeretnék mondani, gondolom, erre a beszélgetésre reagálva megtehetik. Változik a műsorstruktúra, és hiányoznak fontos karakterek a társulatból, akikre szükség lenne. Továbbra is társulatban gondolkodunk, többek esetében csak a foglalkoztatási forma változik azzal, hogy a jövőben nem közalkalmazottként dolgozik velünk tovább. Van, akinél a szerződéses jogviszony a színház számára gazdaságosabb. 

- Kínált-e produkciós szerződést a "távozóknak"? 

Zalán János: Igen, szinte mindenkinek kínáltam.

- Miért van szükség más művészekre? Társulatos színházként képzeli-e el a Magyar Színház jövőjét? Új közösséget tervez-e építeni?

Zalán János: Gazdagítani szeretnénk a repertoárt, és ezzel együtt a Pesti Magyar Színház művészi portfólióját is annak érdekében, hogy minél szélesebb közönségréteget tudjunk megszólítani. A pályázati kiírással összhangban pályázatom fő célkitűzése, hogy növeljük a nézőszámot. Minden változással, változtatással ennek a célnak szeretnénk megfelelni.

- Tekintettel arra, hogy hamarosan évadot kell hirdetnie, feltételezem, hogy jobban körvonalazódtak a tervek. Kikkel és milyen formában kíván dolgozni?

Zalán János: Most március negyedike van, és mint minden színháznál, nálunk is tartanak a szerződtetési tárgyalások, mind az alkotók, mind a kiválasztott darabok tekintetében. Amint a megállapodásokat sikerül tető alá hozni, elsőként fogunk jelentkezni, hogy a jövővel kapcsolatos terveinkről szóló híreket megosszuk önökkel.

- Milyen külföldi színházak biztosították támogatásukról?

Zalán János: Boldog vagyok, hogy ezt a kérdést föltette! A pályázat kiírásának megfelelően a színház nemzetközi jelenléte szintén prioritásaink között szerepel. A pályázatom mellékleteként szereplő szándéknyilatkozatok tanúsága szerint, és a folyamatban lévő tárgyalásaim alapján örömmel jelentem, hogy a következő, nemzetközileg elismert alkotók és színházak biztosítottak támogatásukról: Théâtre Liège, Belgium, Staatstheater Braunschweig, Németország, Teatro Metastasio, Olaszország, Alexander Balanescu zeneszerző, hegedűművész, London, Željka Udovičić dramatrug, Zágráb. Mindezeken fölül terveink szerint még egy fontos bejelentésre készülünk, amely minden bizonnyal erősíteni fogja a Pesti Magyar Színház jövőbeni szerepét a kulturális palettán. 

- “Nem tudom megerősíteni, hogy valóban rendben mennek-e a dolgok, és hogy úgy tudom-e január elsejével átvenni az intézményt, hogy nincs adóssága, és a számláján elegendő mennyiségű készpénz áll-e rendelkezésre ahhoz, hogy a következő évadot el lehessen indítani, illetve a pályázatokon az önrészt az intézmény biztosítani tudja. Többféle úton próbáltam kérni, de sajnos ezek az adatok valamilyen oknál fogva eddig nem voltak elérhetőek számomra” – nyilatkozta múlt év végén a Kultúra.hu-nak. Azóta történt változás?

Zalán János: Még nem zárult le az átadás-átvétel folyamata. Én nyitott vagyok arra, hogy mielőbb lezáruljon, nem rajtam múlik.

- A Magyar Színház, mint az egykori Nemzeti Színház komoly hagyományokkal rendelkező színház. Ön szerint miként tud egyszerre hagyománytiszteletet tanúsítani és átformálni egy színházat? 

Zalán János: Úgy, hogy a folyamatosan repertoárra kerülő darabok értéket fognak tükrözni - akár klasszikus, akár kortárs darabok által jelennek meg a színpadon. 

- Pályázata végén Antoine de Saint-Exupérytől idéz. „Ha hajót akarsz építeni, akkor ne azért dobold össze az embereket, hogy… megkapják a feladatokat és a munkát megkezdjék, hanem azért, hogy messzi végtelen tengerek iránt vágyat ébresszél bennük". Miért ezeket a sorokat választotta?

Zalán János: Azért, mert terveink eléréséhez a távolabbi célok kitűzésén keresztül vezet az út. 

- Igaz-e hogy Eperjes Károly tanácsadóként részt vesz a munkában?

Zalán János: Nem titok, hogy Eperjes Károly véleményét meg szoktam hallgatni, gyakran igen komoly polémia bontakozik ki közöttünk, de természetesen a döntéseket végül én hozom meg és a felelősséget is én vállalom. Az sem titok, hogy ő is támogatói nyilatkozatot adott a pályázatomhoz.
TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed