$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Marketing nélkül nem megy

Interjú Orlai Tiborral

Orlai Tibor nem létező fogalmat honosított meg Magyarországon, a semmiből létrejött, jól működő magánszínházét. Az Orlai Produkció sikerét sok állami támogatásból élő színház megirigyelhetné, s nyilván meg is irigyli. Titkáról kérdeztük.

Gyerekkora óta álma volt egy színház létrehozása vagy véletlen csöppent az egészbe?

A színház mindig is érdekelt, rendszeres színházlátogató voltam, de ez nem volt több laikus érdeklődésnél. Tulajdonképpen véletlenül kerültem ebbe a világba. Közgazdászként mindenféle helyeken dolgoztam. 97-ben egy baráti társaságban megkértek, hogy segítsek Eszenyi Enikő készülő új lemezének, az E-tangónak a szervezésében, aztán ebből színházi előadás lett A combok csókja címmel. A színházi menedzselést tulajdonképpen Enikő mellett kezdtem megtanulni, de még hosszú évekig végeztem a magam „polgári” munkáját is, miközben Enikővel létrehoztunk néhány produkciót. Aztán 2006-ban fogtam hozzá az egészhez önállóan: bemutattuk a Hat hét hat táncot Kulka Jánossal és Vári Évával a Thália Színházban. Ez akkora lökést adott, hogy itt ragadtam. Innentől kezdve több produkció erejéig együttműködtünk a Trafóval, a Pesti Színházzal, a Nemzeti Színházzal, ismét a Thália Színházzal és 2010-től vagyunk a Belvárosi Színházban.

Hogyan fogadta Önt a kezdetekkor a színházi szakma, hiszen mégiscsak kívülről, az üzlet világából érkezett?

Nem éreztem ellenségességet, inkább kíváncsiságot, érdeklődést, illetve azt, hogy egy kicsit csodabogárnak néztek, hogy na, hova megy ez az ember.

A legkülönfélébb darabok futnak folyamatosan az Orlai Produkciónál repertoáron, film- és regényadaptáció, olasz komédia vagy Broadway-bestseller. Hogy találja ki, milyen darabot mutassanak be, mi fog bejönni a közönségnek?

Van egy jobb kezem, Zöldi Gergely fordító-dramaturg, aki ismeri az ízlésemet és azt, hogy milyen arculatot igyekszünk kialakítani. Eszerint olvas, illetve néz darabot. Persze én is megyek, utazom, nemrég voltam Bécsben előadást nézni. Nagyon fontos számomra egy produkció társadalmi üzenete, üres, olcsó szórakozást kínáló darabot nem szeretnénk bemutatni. Lényegesnek tartom, hogy szembenézzünk a problémáinkkal, ezért egyre gyakrabban mutatunk be olyan műveket, amelyek a társadalom egészét érintő ügyekkel foglalkoznak, mert ha nem küzdünk meg ezekkel a kérdésekkel, az beláthatatlan következményekkel jár, ahogy ez most a társadalmi közhangulaton nagyon meg is érződik.

A rákról szóló Happy Endingre gondol?

Arra is, meg az Apára, ami az Alzheimer-kór problémáját járja körül. Persze vannak nézők, akik kifejezetten szórakozni akarnak, ha már eljutnak színházba, nem pedig ezekkel a kérdésekkel foglalkozni. Bérletvásárlási akciókon gyakran találkozom olyan színházba járókkal, akik azt mondják, hogy bár hallottak arról, hogy ez milyen jó, de ők nem akarnak, nem mernek ilyen súlyos témát a színpadon látni. Őket megpróbálom meggyőzni, hogy tessék eljönni, nem kell ettől szorongani, és ha nem tetszik, visszaadom a pénzt. Szerencsére eddig még senki nem kérte vissza. Talán azért is vagyok ilyen érzékeny ezekre a témákra, mert édesanyám orvos volt, hematológus, és mindig is megérintettek a betegséggel, emberi veszteséggel járó dolgok.

A sors iróniája, hogy Margitai Ági, aki az egyik, rákban szenvedő nőbeteget alakította a darabban, nem sokkal a premier után távozott közülünk. Ő már betegen játszotta a halálra fittyet hányó, örök optimista öregasszony szerepét?

Sem mi nem tudtunk, sem ő nem tudott a betegségéről, amelynek a lefolyása nagyon rapid folyamat volt. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ebben az előadásban vele dolgozhattunk együtt. Szerepét Fekete Györgyi vette át, de Ági neve az előadás minden anyagán, így a honlapunkon is kiemelten szerepel.

A közönség gyakorlatilag azonosítja az Orlai Produkciót a Belvárosi Színházzal, szinte már minden este az önök darabja megy itt.

Pedig a színház nem a miénk, estéről estére béreljük egy cégtől, de persze örülünk, ha a közönség minket azonosít vele. 2006-ban még nem volt saját játszóhelyünk, 2010-ben játszottunk a Belvárosi Színházban először, az Esőember volt az első darab, ami nagyon szép előadásszámot ért meg. Mára három-négy nagyszínpadi és két-három kísérletező kamara bemutatónk van évente.

Van Orlai produkciós közönség?

Van egy jelentős réteg, amelyik folyamatosan figyeli a premierjeinket, ők az állandó törzsközönségünk, de azt gondolom, hogy akik hozzánk járnak, természetesen máshová is elmennek színházba.

Ha megvan a darab, a szereplőket hogyan válogatja?

Sokan hiszik, hogy adott színészekre keresünk darabot, de ez alapvetően azért nem így van. Persze amikor már megvan a darab, akkor színészben gondolkodunk, de előfordul az is, hogy kifejezetten ellenszereposztást csinálunk.

Ez érdekes, mondana egy ilyet?

Például Szabó Kimmel Tamás a Bagoly és Cicában egy lúzert játszik, pedig hát nem kifejezetten az a lúzer alkat. Még egy példa az “ellenszereposztásra”: Fekete Ernőt sem zenés komédiákból ismeri a közönség, pedig ez a műfaj is milyen jól áll neki a Római vakációban.

Megkeresik önt színészek, hogy szeretnének az Orlai Produkciónál játszani?

Olyan világot élünk, hogy sajnos egyre több az idős és a fiatal színész is, aki nehéz helyzetbe kerül és megkeres minket. Természetesen nem tudok mindenkinek segíteni, szerepet adni, de igyekszem.

Egyre szorosabb a kísérletező színházzal való kapcsolatuk is.

Tasnádi István Fédra fitnesse volt az első ilyen előadásunk. Aztán jött több hasonló produkció. Valóban fontos számomra az alternatív színház, a független társulatokban látom a progresszió lehetőségét, azt a fajta megújulást, amit a fiatalok, a nem hagyományos eszközökkel dolgozók jelentenek. Így indult az együttműködés a Komával, a HOPParttal, most pedig a K2 Színházzal, akikkel Csehov Platonovját (Apátlanok) csináltuk meg legutóbb egy új játszóhelyen, a Hátsó Kapuban. Velük meg is állapodtam, hogy jövőre is lesz egy közös produkciónk, mert nagyra tartom, amit csinálnak.

Általában a színházaknál nagyon élesen elválik a művészeti és a gazdasági vezetés. Ön együtt csinálja, igen eredményesen a kettőt.

Én von haus aus menedzser vagyok, a működtetés, a szervezés, a hatékony gazdálkodás, a keresztfinanszírozás, az árukapcsolás nem okoz problémát, korábbi szakmai életemben főleg ezzel foglalkoztam, csak most a „termék” más. Sok esetben csak az a feladatom, hogy biztos hátteret, stabilitást tudjak teremteni és teljes alkotói szabadságot biztosítsak az alkotóknak. Legfeljebb, ha nem vagyok elégedett az eredménnyel, akkor a jövőben kerülöm a közös munkát. De nem az a fokmérő, hogy hányszor megy az előadás, hanem hogy az a tükör, amit a nézők elé tartunk, valóban olyan üzenettel bír-e, amit elterveztünk. Megvalósultak-e az eredeti célkitűzéseink az előadással, át tudott-e jönni, amit akartunk.

Az önök bevétele kizárólag a jegyeladásból származik?

Igen, és a TAO-ból. De semmilyen pályázaton nem veszünk részt, állami támogatást nem igénylünk.

A jó darab- és színészválasztáson túl talán az is a sikerük záloga lehet, hogy igen erős a marketingkommunikáció. Mindenütt az Orlai Produkció hirdetéseivel, óriásplakátjaival találkozik az ember.

Ezt nagyon fontosnak tartom. Ma óriási verseny van, a színházi kínálat sajnos meghaladja a keresletet. Budapesten egy este sok az előadás, a fizetőképes kereslet pedig korlátozott. Abban, hogy a néző hozzánk jön vagy egy másik színházba, nagy a szerepe a marketingnek. Az új előadásokat pedig be kell vezetni. Egyébként produkcióink nemcsak Budapesten szerepelnek, éves szinten előadásaink közel negyven százaléka vidéken látható.

Más a vidéki közönség?

Alapvetően nem, talán néha egy kicsit emelkedettebb, amennyiben számukra egy színházi előadás még nagyobb szó, készülnek rá, kiöltöznek, sok esetben társadalmi eseménynek tekintik. Számunkra a vidéki néző ugyanannyira fontos, mint a pesti, ezért lényeges többek között, hogy ugyanazokat a technikai feltételeket tudjuk biztosítani, mint a fővárosban.

Minden egyes előadás nyereségét beleforgatja a következőbe?

Teljes mértékben. Nyereséget a cégből sosem vettem ki, a mindennapi élet költségeit leszámítva.

Akkor ez egy never ending projekt?

Azért nem, mert egy idő után a növekedést már nem lehet kezelni, de azért ott még nem tartunk, ez a repertoár még kezelhető méretű.

Minden színész, akivel találkoztam és az Orlai Produkcióban játszott vagy játszik, nagyon pozitívan nyilatkozott önről. Hogy szenvedélyesen érdekli minden munkafolyamat, kedvet és jó hangulatot teremt, és nem utolsó sorban jól meg is fizeti őket.

Nekem az a feladatom, hogy minden alkotót, így a színészt is motiváljam, érdekeltté tegyem a produkció sikerében, ennek természetesen része az anyagi megbecsülés is. Azon dolgozunk kollégáimmal közösen, hogy ehhez mindent megteremtsünk, és ebben mindenki kedvét lelje.

forrás: http://art7.hu/
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,245,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,34,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,15,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,4,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,39,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,67,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,93,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,330,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,371,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,607,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,61,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,70,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Marketing nélkül nem megy
Marketing nélkül nem megy
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2015/03/marketing-nelkul-nem-megy.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2015/03/marketing-nelkul-nem-megy.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content