Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Újabb Puccini operát rendez Göttinger Pál: nem a koronavírusra akarok reagálni! – mondta a közönségtalálkozón

A Szegedi Nemzeti Színház új évadának első opera bemutatóját október 22-én láthatja a közönség a nagyszínházban. Puccini Bohémélet című operáját Göttinger Pál állítja színpadra. A premier előtt, szerdán délután az alkotók közreműködésével zenés közönségtalálkozót rendeztek a Reök-palotában. Nem először állít színpadra Szegeden Puccini operát Göttinger Pál. Éppen két éve, 2019 októberében vitte színre az olasz szerző két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit. Most ismét a huszadik század legnépszerűbb operaszerzőjének újabb darabját vette elő. A Bohémélet a rendező szerint is Giacomo Puccini életművének egyik csúcspontja, valódi drámai remekmű. A közönségtalálkozót vezető Dinyés Dániel zeneigazgató elsőként azt kérdezte Göttingertől, mennyiben különbözik a Bohémélet a korábbi két Puccini-rendezésétől. – A köpenyhez képes ez a darab sokkal ráérősebb, van idejük a szereplőknek alakulni, fejlődni. Így a Bohéméletet én elsősorban színészi darabnak tartom. Kiderült az is, Pucciniv

Játsszunk boltosat!

Adva van egy író, Lajos, aki megunja a négy fal közötti alkotómunkát és egy piacra áll csemegepultosnak, ahol az Élet van. Szabadidejében csajozik, kocsmázik és a szomszédokkal ismerkedik, keresi magát és az Életet.

Ötvös András egyszerűen fantasztikus. Nem csupán monodrámát látunk, ahol másfél órára egyedül kell lekötni a nézők figyelmét, hanem egy bravúros bábjátékot is. Ötvös egy ötéves gyerek lelkesedésével és fantáziájával veti bele magát a játékba. Így lesz egy koszos rongyból Köntös, az idős szomszéd néni, elevenednek meg a kolbászok és a konzervek. Közben a csemegepult bódéja is forog, átalakul romkocsmává, villamossá vagy éppen dunai híddá. Nevetünk, meghatódunk, együttérzünk. Nemcsak a tárgyak kelnek életre, hanem a mi fantáziánk is: látjuk magunk előtt az elbeszélt jeleneteket, még ha éppen bábjáték nélküli monológot hallunk is. Mi is gyerekek leszünk, akik együtt játszanak a színésszel. Hát nem ez a színház lényege? A jó színházé? Ennyire egyszerű.