Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KEDDEN ELSTARTOL A 14. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL

A tizennegyedik Ördögkatlan Fesztivál augusztus 3-án kezdődik! Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, három kicsi faluban (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd), a Szoborparkban és a Vylyan és a Mokos Pincészet tereiben. Baranya legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 3 és 7. között 600 programnak és produkciónak ad otthont. A teljes műsor itt található.(külső hivatkozás) Premierek a Katlanban Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan(külső hivatkozás) színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly r

DESZKA Fesztivál

Az új évadban a kilencedik DESZKA Fesztivált rendezi meg a Csokonai Színház. A kortárs magyar dráma legrangosabb seregszemléje idén arra törekszik, hogy minden eddiginél intenzívebb fesztiválhangulatot teremtsen a városban. A Vojtina Bábszínház, a Déri Múzeum és a MODEM mellett még újabb helyszíneket vonunk be játszóhelyeink közé, megjelenünk a köztereken, aktívabb jelenlétre serkentjük az írókat, hosszabb itt tartózkodási lehetőséget biztosítunk a társulatoknak, fesztiválklubot alakítunk ki a színház falain belül, minden estére tervezünk zenei programot, és hasonlóan az előző DESZKÁ-hoz, különleges, színházi jellegű koncerttel zárjuk a fesztivált.

A szakmai programban − hagyományainkhoz híven − tematikus szakmai beszélgetéseket, felolvasó színházat, workshopot, kiállítást tervezünk. Megtartjuk a „házi bölcsek” bevált intézményét: minden délelőtt értékelést adunk az előző nap látott előadásokról, az utolsó napon pedig szakmai zárókonferencián összegezzük a tapasztaltakat. A kilencedik DESZKÁ-n Árkosi Árpád rendező, Bagdy Emőke pszichoterapeuta, Háy János drámaíró és Nánay István kritikus viselik a házi bölcsek felelősségét. Két díszvendégünk is lesz: Vörös István és Szálinger Balázs drámaírók, akik a legutóbbi békéscsabai drámaíró versenyen DESZKA-különdíjban részesültek.

A fesztivál hat napja alatt újra lesz GÖRDESZKÁ-nk, amely a legkiválóbb gyerek- és ifjúsági tárgyú, kortárs magyar szerzőjű előadásokat és bábelőadásokat gyűjti egybe, és amely alegutóbbi DESZKA újításaként kiválóan vizsgázott. Egész idei évadunkat a középkor és a kereszténység szelleme határozza meg. Művészeti programunkat a fesztivál kísérő rendezvényein, a szakmai beszélgetések és a felolvasó színházi előadások tematikájában, valamint az egyéb eseményekhez kapcsolódó tematikus dalcsokorban jelenítjük meg. Tovább erősítjük fesztiválunk nemzetközi jellegét, többek között a határon túli színházak hangsúlyos jelenlétével. A kortárs dráma fogalmát pedig továbbra is a szokásosnál tágabban értelmezzük: a tánc, a mozgásművészet és az új cirkusz minőségi megjelenési formáit is szívesen látjuk deszkáinkon.

A IX. DESZKA Fesztivál az ország legfontosabb kulturális eseménye lesz 2015. március 17-22. között, amiért a világ bármely részéről érdemes lesz Debrecenbe látogatni.