Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Újabb Puccini operát rendez Göttinger Pál: nem a koronavírusra akarok reagálni! – mondta a közönségtalálkozón

A Szegedi Nemzeti Színház új évadának első opera bemutatóját október 22-én láthatja a közönség a nagyszínházban. Puccini Bohémélet című operáját Göttinger Pál állítja színpadra. A premier előtt, szerdán délután az alkotók közreműködésével zenés közönségtalálkozót rendeztek a Reök-palotában. Nem először állít színpadra Szegeden Puccini operát Göttinger Pál. Éppen két éve, 2019 októberében vitte színre az olasz szerző két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit. Most ismét a huszadik század legnépszerűbb operaszerzőjének újabb darabját vette elő. A Bohémélet a rendező szerint is Giacomo Puccini életművének egyik csúcspontja, valódi drámai remekmű. A közönségtalálkozót vezető Dinyés Dániel zeneigazgató elsőként azt kérdezte Göttingertől, mennyiben különbözik a Bohémélet a korábbi két Puccini-rendezésétől. – A köpenyhez képes ez a darab sokkal ráérősebb, van idejük a szereplőknek alakulni, fejlődni. Így a Bohéméletet én elsősorban színészi darabnak tartom. Kiderült az is, Pucciniv

DESZKA Fesztivál

Az új évadban a kilencedik DESZKA Fesztivált rendezi meg a Csokonai Színház. A kortárs magyar dráma legrangosabb seregszemléje idén arra törekszik, hogy minden eddiginél intenzívebb fesztiválhangulatot teremtsen a városban. A Vojtina Bábszínház, a Déri Múzeum és a MODEM mellett még újabb helyszíneket vonunk be játszóhelyeink közé, megjelenünk a köztereken, aktívabb jelenlétre serkentjük az írókat, hosszabb itt tartózkodási lehetőséget biztosítunk a társulatoknak, fesztiválklubot alakítunk ki a színház falain belül, minden estére tervezünk zenei programot, és hasonlóan az előző DESZKÁ-hoz, különleges, színházi jellegű koncerttel zárjuk a fesztivált.

A szakmai programban − hagyományainkhoz híven − tematikus szakmai beszélgetéseket, felolvasó színházat, workshopot, kiállítást tervezünk. Megtartjuk a „házi bölcsek” bevált intézményét: minden délelőtt értékelést adunk az előző nap látott előadásokról, az utolsó napon pedig szakmai zárókonferencián összegezzük a tapasztaltakat. A kilencedik DESZKÁ-n Árkosi Árpád rendező, Bagdy Emőke pszichoterapeuta, Háy János drámaíró és Nánay István kritikus viselik a házi bölcsek felelősségét. Két díszvendégünk is lesz: Vörös István és Szálinger Balázs drámaírók, akik a legutóbbi békéscsabai drámaíró versenyen DESZKA-különdíjban részesültek.

A fesztivál hat napja alatt újra lesz GÖRDESZKÁ-nk, amely a legkiválóbb gyerek- és ifjúsági tárgyú, kortárs magyar szerzőjű előadásokat és bábelőadásokat gyűjti egybe, és amely alegutóbbi DESZKA újításaként kiválóan vizsgázott. Egész idei évadunkat a középkor és a kereszténység szelleme határozza meg. Művészeti programunkat a fesztivál kísérő rendezvényein, a szakmai beszélgetések és a felolvasó színházi előadások tematikájában, valamint az egyéb eseményekhez kapcsolódó tematikus dalcsokorban jelenítjük meg. Tovább erősítjük fesztiválunk nemzetközi jellegét, többek között a határon túli színházak hangsúlyos jelenlétével. A kortárs dráma fogalmát pedig továbbra is a szokásosnál tágabban értelmezzük: a tánc, a mozgásművészet és az új cirkusz minőségi megjelenési formáit is szívesen látjuk deszkáinkon.

A IX. DESZKA Fesztivál az ország legfontosabb kulturális eseménye lesz 2015. március 17-22. között, amiért a világ bármely részéről érdemes lesz Debrecenbe látogatni.