Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Premierek az Ördögkatlanon!

Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly rendezte. És premierrel jelentkezik az „Orlai-művek” is: augusztus 4-én Nem baj, majd megértem címmel a Bodor Johanna önéletrajzi regényéből készült előadás látható a Mokos Pincészet színpadán, rendező: Szikszai Rémusz. Először láthatják a nézők a Tar Sándor írásaiból készült A mi utcánk című produkciót is Köles Ferenccel a főszerepben – ennek hivatalos bemutatója majd ősszel történik meg a Pécsi Nemzeti Színházban. És per

Színház-igazgatói posztokért harcolnak

Több színház-igazgatói pályázatnak is a napokban járt le a beadási határideje. A Budapesti Operettszínház élére hárman adtak be pályázatot. Benyújtotta elképzeléseit Lőrinczy György művészeti menedzser, aki eddig is a színház menedzsmentjének a tagja volt.
Pályázatában művészeti vezetőként nevezte meg Kerényi Miklós Gábort, a teátrum eddigi direktorát. A zeneigazgató maradna Makláry László. Lőrinczy egyelőre csupán annyit közölt, hogy az eddig vezetés munkájának folytatását és továbbépítését tervezi. Pályázott a pozícióra Bozsó József színész, rendező és Tokody Ilona operaénekes is. A pályázat beadási határideje augusztus 18-án járt le, a benyújtott pályázatokat hamarosan szakmai bizottság véleményezi.
Lapunk úgy tudja, hogy a kilenctagú bíráló testületbe felkérték az előadó-művészeti bizottság egyes tagozatainak a vezetőit, Vasvári Csaba színészt, Devich János gordonkaművészt, a Zeneakadémia professzor emeritusát, illetve Kiss Jánost, a Győri Balett igazgatóját. A szakmai delegáltak negyedik tagja Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója.
Rajtuk kívül a miniszter egy, az előadó-művészeti szervezet közalkalmazotti tanácsának egy, a reprezentatív szakszervezet egy, továbbá a munkáltatói jogkör gyakorlójának két képviselője foglal helyet a kuratóriumban. Tart a pályáztatás a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjárta is. Erre a pozícióra is hárman jelentkeztek.
Pályázott az eddig igazgató Őze Áron, Zalán János színész, a Nemzeti Kulturális Alap Színház- és Táncművészeti Kollégiumának elnöke, a Masterfilm Digital Kft. ügyvezető igazgatója és Salamon Suba László rendező, a Budaörsi Játékszín volt igazgatója. Ennek a pályázatnak július 30-án járt le a beadási határideje, az igazgatói megbízás 2015. január elsejétől öt évre szól.
Úgy tudjuk, már holnap össze is ül a pályázatot elbíráló szakmai bizottság, hogy véleményezze a beérkezett terveket. Lapunk úgy értesült, hogy a színházművészeti bizottság Kolti Helga színésznőt, Csiszár Imre rendezőt, Borsós Beátát, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház vezetőjét és Herboly Domonkost, az Örkény Színház gazdasági vezetőjét delegálta a testületbe.
A törvény szerint a pályázatokat a benyújtási határidőt követő 30 napon belül kell elbírálni, majd a munkakör betöltéséről a miniszter a szakmai bizottság véleményének kézhezvételétől számított 30 napon belül, a javaslatokat mérlegelve dönt.