Kemény a csemegepultosok élete

Egy Gerlóczy Márton könyvet olvasni szórakoztató, de A csemegepultos naplója című előadás azt igazolta, hogy eljátszva is működik. A beengedésnél és ültetésnél érzékelhető feszültség hamar feloldódott, a közönség harsány nevetése kísérte végig a darabot.

Palkonyán a faluházban nemcsak a díszlet pörgött, hanem Ötvös András is. A többi szereplőt különböző tárgyakkal, konzervekkel, felmosóronggyal, pulóverrel, több rúd szalámival jelenítette meg, ami már önmagában figyelemfelkeltő ötlet. A díszletnek köszönhetően sikerült egyetlen forgatható elemmel számtalan helyszínre kalauzolni bennünket, többek között a piacra, a reggeli villamosra, Lajos lakására és a kocsmába. Külön örömmel töltött el, hogy a humorban gazdag jelenetek (ebből tényleg rengeteg volt!) mellé becsempésztek egy-egy meghatóbbat (gondolok például az öreg hölgyre, aki visszatérő vásárlója a piacnak, és minden alkalommal ugyanabból a lehetetlenül kis összegből próbál gazdálkodni.)

Az előadás végeztével, miután minket nézőket is megtapsolt Ötvös András - amiért megbirkóztunk a meleggel - a mögöttem ülő hölgy ezt mondta a barátnőjének: „Na ugye, hogy megérte eljönni?”

Hannig Dóra