Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

Megnézetted az anyajegyed?

Egy új üzenet. Tegnap a nagyharsányi általános iskola egyik emeleti tantermében Göttinger Pál Love and money rendezését a Pesti Magyar Színiakadémia diákjainak előadásában láthattuk. A déli időpont valószínűleg sokak számára azért volt csábítóbb, mert a darab után nem csupán 75 másodperc állt rendelkezésükre, hogy átérjenek a Forte Társulat Irtás című előadására. (A hat órásiaknak ennyi volt.) 

Göttinger Pál szólt néhány bevezető szót, amely szerint a 2006-os brit darab eredetileg egyrészes, de a fulladásveszély elkerülése miatt beiktatnak egy rövidebb szünetet.

Az előadást több rövidebb epizód alkotja, de a szálak időközben összeérnek. A téma az emberi kapcsolatok, a pénz, a pár- és távkapcsolati próbálkozások, a pénz, az adósságok, szülők, akiknek kétségbeesett gyásza abban nyilvánul meg, hogy a gyermekük sírja melletti görög nő oszlopos, szűz máriás, fényűző mauzóleumát szétverik. Mi meg csak nevetünk. Aztán ott van a puncsolás. „Régen jártunk, emiatt kellően megalázó, hogy hozzád fordulok, de jó lenne, ha tudnál nekem valami sales-es állást szerezni”. Olyan világ tárul elénk, ahol az egyik pasi leszúrja az másikat, mert az véletlenül meglökte, és a másiknak kiesett a kezéből a telefon, ahol a bugyi odaajándékozása segít egy állás megszerzésében, ahol a tanár már mindent hajlandó el/bevállalni anyagi boldogulása érdekében.

A fiatalok lendületes és izgalmas játékkal nyűgözték le a közönséget. Senkit sem szeretnék külön kiemelni, mert mind a hatan nagyon szerethetőek voltak és kifejezetten tetszett az az egymásra figyelés, ami nemcsak az éppen játszók között volt érezhető, hanem a székeken pihenők is figyelemmel kísérték társaik munkáját.

Hannig Dóra