Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


ŐZE ÁRON CSUKÁS ISTVÁN-DÍJAT ALAPÍT

Színházunk igazgatója augusztus 28-án a budapesti Mesemúzeumban Csukás István nevét viselő díjat alapított. Őze Áron az idei évben ismét leadta pályázatát színházunk igazgatói állására – a díj alapítása a pályázat egyik kiemelkedő része.

„A Teskándi Csukás István Iskola, a szárszói Csukás Színház, a kisújszállási Bagaméri szobor után a Pesti Magyar Színház Csukás István-díját is nagy örömmel fogadom. Úgy érzem, hogy a sok szeretetet, amit adtam, most visszakapom, és a gyerekektől! Nincs nagyobb dicsőség, nincs nagyobb öröm. Azt szoktam mondani, hogy engem a fél ország ismer és szeret, mégpedig az ország jobbik fele, a gyerekek! Miért kell foglalkozni, miért kell írni a gyerekeknek?
Kodály mondta, hogy abból lesz a jövő közönsége, akit megtanítanak rá.
Einstein meg azt mondta, ha azt akarod, hogy intelligens legyen a gyereked, olvass neki sok mesét. Ha azt akarod, hogy még intelligensebb legyen, olvass neki még több mesét.
És hogyan kell írni nekik? A gyerekeknek úgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban.”
Csukás István

Őze Áron az előző színházi évad végén bejelentette, hogy a 2014. december 31-én lejáró megbízatása után ismét leadja pályázatát a Pesti Magyar Színház vezetésére. Kiemelte, hogy két ciklust tart „egészségesnek” a vezetői pozícióban, így ő mindenképpen szeretné folytatni a megkezdett munkát. A pályázatot a nyár közepén adta le.

Az írásban kiemelt helyett kapott a Csukás István-díj, amely díj kuratóriumának elnöke a díjnak nevet adó Csukás István.
„A Pesti Magyar Színház eddigi tevékenysége során is kiemelt figyelmet fordított nagyszínpadi gyermekelőadások alapjául szolgáló új magyar írások megrendelésére, fejlesztésére. A műfaj olyan képviselőivel dolgozott és dolgozik együtt, mint Berg Judit, Szabó Borbála, Böszörményi Gyula, Jeney Zoltán – minden esetben megvalósuló, ténylegesen bemutatott és repertoáron tartott produkciókat hozva létre” – olvasható Őze Áron pályázatában.

Őze Áron és a Pesti Magyar Színház társulata a díj életre keltésével ezt a munkát kívánja az elkövetkezendő évadokban tovább folytatni. A Csukás István-díj egy meghívásos pályázat nyertesét illeti, és az elismerésen túl a mű nagyszínpadi bemutatását is jelenti. A díj kuratóriumának tagjai: Balázs Ágnes, Berg Judit, Szabó Borbála, Böszörményi Gyula, Jeney Zoltán, Perczel Enikő, Göttinger Pál és Őze Áron. A kuratórium elnöke: Csukás István.

A Pesti Magyar Színház az ifjúsági és gyermekirodalmi műfajban tevékenykedő hazai színházakat, szakmai szervezeteket kéri fel, hogy jelöljék a műfaj rangos szerzőit a meghívásos pályázatra. Ezzel nem csupán a résztvevő intézmények, szervezetek közötti szakmai kapcsolat mélyül el, hanem a teátrum a kortárs szerzőinknek még felületet is nyer, reményeik szerint fellendítve ezáltal a születendő darabok számát.

A díj célja a terület szakmai kommunikációjának elősegítése, lokális, nívós műhelyek munkáinak megismerése, bemutatása és beemelése az országos körforgásba.

A Petőfi Irodalmi Múzeumtól Gulyás Gabriella, a PIM operatív igazgatóságának főigazgató- helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, nagyon örül, hogy a Mesemúzeum részese lehet a díjnak.

Kurátori tagok a díjról:

„A Csukás István-díjra nagyon-nagy szükség van, nagyon örülök az alapításának, és szívesen vállaltam a bizottsági tagságot. Hiszem, hogy a díj inspirálni fogja az írókat, s színesebbé válik a hazai gyerekirodalom.”
Berg Judit

„A díj célja felvállaltan kettős – és két közvetlen okából a második a fontosabb. Természetesen (ahogy most már évek óta) folyamatosan keressük az új, nagyszínpadi gyermek- és ifjúsági bemutató alapjául szolgáló írásokat. A Pesti Magyar Színház profilváltása óta minden évben bemutat nagyszínpadi újdonságot, akár a legfiatalabb nézőknek – és ezeket az előadásokat több tízezer fiatal néző látja az évek alatt. Szeretnénk a nálunk dolgozó és tapasztalatot gyűjtő írók bevonásával folytatni ezt a gyakorlatot – inspirációt és lehetőséget kínálva a műfajban alkotó szerzőknek. És sikereket, jó előadásokat magunknak és a közönségünknek.

A második okot tartom viszont fontosabbnak és előremutatóbbnak. Sokat használjuk, de nem értjük eléggé ebben a szcénában sem, hogy mire való ez a kifejezés: forgalmazás. És vele: a vita. Noha magunkat sem gondoljuk ebben szaktekintélynek, és nem vagyunk ügynökség sem, mégis ezt szánjuk a díj legfontosabb hozadékának. Nagyon fontos része az Őze Áron által megmozdított kezdeményezésnek az, hogy az anyagok nyilvánosak, egy afféle online folyóiratban hozzáférhetőek és vitathatóak legyenek.

Ültünk ebben az évben az ASSITEJ biennáléján Kaposváron a sátrak alatt, és hallgattuk ennek a területnek a hazai élvonalába tartozó alkotókat vitatkozni, beszélni egymás előadásairól. És bosszankodásaikat a viták után. Hogy mintha időnként alig értenék egymást. Meggyőződésünk, hogy értetlenségeiket, félreértéseiket nem rosszindulat, hanem gyakorlatlanság okozza – az egymástól a szűkös lehetőségek és földrajzi távolságok miatt elszigetelt alkotóközösségeknek, bármilyen fontos és saját közegükön belül pótolhatatlan munkát végeznek is, nincs módjuk egymás gondolkodásához, munkamódszereihez, gyakorlataihoz viszonyulni – akár kritikusan, akár tanulási szándékkal, tapasztalatcsereképp.

Persze nem tudunk szűkös lehetőségeket tágítani, földrajzi távolságokat megszüntetni – de a legszokásosabb alapanyagot, az írott művet van módunk gyűjteni, ellenszolgáltatás nélkül továbbadni, szakemberek ajánlásaival, véleményeivel megtámogatni.

Megszólítjuk tehát most az ország egész területén (vagy akár a határon túl) működő gyermek- és ifjúsági színházi műhelyeket, hogy küldjenek, ajánljanak saját szerzőik, alkotóik munkáiból. Hisszük, hogy a gyűjtemény a nálunk esetleg megvalósuló egyetlen előadás mellett is gazdagnak, inspirálónak ígérkezik, és lehetőséghez juttatja a megszólítottakat. És lehetőséghez juttatja a legfontosabb szereplőit is az egész munkálkodásunknak: a nézőket.”
Göttinger Pál
főrendező

„Négyéves kisfiam a „mi leszel, ha nagy leszel“ kérdésre rávágja: „olvasó, mert az annyira jó“. Kiscsaj koromban fel voltam háborodva, hogyhogy az nem munka, ha az ember fekszik a kanapén és olvas? Egyáltalán, van annál bármi fontosabb? Az azóta eltelt pár évtizedet se nagyon töltöttem mással, mint olvasással és dramaturgoskodással.

Tegnap a Magyar Színházban üldögéltem Jeney Zoltán író mellett és hallgattuk, ahogy a színészek felolvassák Rév Fülöp balatoni lovaglegény kalandjait, amire otthon mindennapos kard- és varázsgömb-fakultációval készülünk.

A Csukás István-díj lehetőséget kínál minden évben egy nagy kaland megvalósítására, átélésére.“
Perczel Enikő
dramaturg


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed