Meglepetés-koncert, új helyszín: mindjárt indul az Ördögkatlan

Kissé belebújt az ördög az Ördögkatlan sajtótájékoztatóján a technikába, de sok galibát nem okozott: családias hangulatú beszélgetés kerekedett, amin a három éve visszatérő vendég Wombo Orchestra is fellépett. A 7. Ördögkatlan Fesztivál idén sem ígér mást, mint eddig, öt napig "nem leszünk normálisak", a Pécsi Bölcsész Udvar pedig új helyszínként lép be Palkonyán.

Úgy tűnik, az ördögnek is tetszik az Ördögkatlan Fesztivál, mert a pécsi sajtótájékoztatón belebújt a technikába - kis csúszást tudott csak okozni, de mindenki lazán kezelte a dolgot. 

A repülő bugyi és a majonézes kávé igaz története

Bérczes László, a rendezvény társ-főszervezője nyitásként kicsit húzta az időt (közben elmondta, a fesztivál a Művészetek Völgye köpönyegéből nőtte ki magát), majd a Katlan három éve visszatérő vendégeinek számító francia Wombo Orchestra toppant be a Nappali Bárba, és csapott egy kis fesztiválhangulatot idéző fellépést. Mint a zenekar képviselőitől megtudhattuk, nyári turnéjuk kapcsán vannak most Pécsen, de az Ördögkatlan mind az öt napján fel fognak lépni, és emellett bármikor kaphatóak egy kis örömzenélésre is, a Katlan után augusztus 10-én pedig levezetésképp muzsikálnak a Nappalinál.

Bérczes László rákérdezett az együttes énekesnőjénél a két évvel ezelőtti bugyiledobásra, mire kiderült, a csapat egy húszoldalú dobókockával szokott egymásnak vicces feladványokat adni, így jött létre az ominózus eset. Mama J. még hozzátette, pár napja így sikerült majonézes kávét innia. 

Beckek és bor

Beck Zoli az öt napos programját sorolta el: lesz Rájátszás (költők verseit dolgozzák fel zenészek, és vice-versa), Háy Come Beck (Háy János és Beck Zoli közös verselős-zenélgetős estje), Bezzegakurvabeckek (ez testvérél közös, kétszemélyes kis zenekara, idén csak a Katlanban játszanak), de a 30Y is koncertezik majd. Mindezek mellett még lánya is beáll a sorba, ő az egyik lengyel együttest kíséri majd önkéntesként - tette hozzá az énekes/egyetemi tanár, így a Beck-família idén leköltözik az Ördögkatlanba. 

Iványi Emese a Vylyan Pincészet képviseletében először elmondta, honnan a név, és miért két y-nal írandó: a 15. században így szerepeltették Villányt az okleveleken. A Vylyan Teraszra idén visszatérnek a slammerek, de a festői környezetben lesz kortárs táncelőadás is. 

Hrabal-vurstli, Cseh Tamásra emlékezés, és a Faluturisták

Göttinger Pál rendező arra tért ki, hogy a hetedik Ördögkatlanon mihez lesz köze (a honlapon túl, amit ő szerkeszt): két rendezését hozza a fesztiválra (A csemegepultos naplója című friss előadása Ötvös Andrással, mely a szegedi Thealter fesztiválon már nyert egy díjat; valamint a Pesti Magyar Színiakadémia végzőseinek vizsgadarabja), de ezek mellett két évforduló kapcsán létrejövő produkciót is ő szervez. Az egyik a Hrabal-vurstli (pesti, pécsi és kaposvári színészekkel), ahol minden megtörténhet és minden előfurdalhat Nagyharsányban, amit a száz éve született Hrabal megírt, és lesz nyereményjáték is, ahol még egy színészt is haza lehet vinni díjként. A másik Cseh Tamás halálának ötödik évfordulójára rendezendő kórusmű, ahol a közönség bevonásával a Budapest, 10 Years After és a Csönded vagyok dalai csendülnek fel augusztus 7-én 17:04 perckor a nagyharsányi focipályán. 

Köles Ferenc a Pécsen és Nagyharsányban is nagy sikert aratott Faluturistákról beszélt, akik idén interaktív "szájtszíingjüket" Kisharsányban tartják. A színművész elmondta, némi nehézségnek tűnik, hogy a falu életében van párszáz év, amiről nincsenek feljegyzések - de majd improvizál a Várnagy Kinga, Ács Norbert, Matta Lóránt, Ottlik Ádám (és Köles Ferenc) alkotta társulat.

Pécsi Bölcsészek a Katlanban

Új helyszínnel is bővül idén az Ördögkatlan, a Pécsi Bölcsész Udvar Palkonyán a faluházban rendezkedik be. A programokat P. Müller Péter, a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarának tudományos dékánhelyettese mutatta be. Augusztus hetedikén a kisebbségek és a vidéki lét helyzetéről tartanak beszélgetést Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye nyomán (antropológus, szociológus és egy irodalmár közreműködésével), aznap az Improvokál Társulat is ebben a témában fog alkotni, és Bogdán Árpád rendezővel Havasréti József beszélget. 

Augusztus nyolcadikán a 450 éve született Shakespeare köré szerveződnek a programok: reneszánsz főzőcskézés és táncház, a Sopianae Slam Poetry az öreg dárdarázó szellemében szabadversel, lesz beszélgetés Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója és mások részvételével Shakespeare mai olvasatairól is, a Simply English pedig koncertet ad. 

Az utolsó nap a Z-generációé, beszélgetnek Janne Teller Semmi című regényéről, valamint ekkor hozzák nyilvánosságra az egész fesztivál alatt folytatott kutatásaikat a Z-generáció digitális technika felhasználásáról. A felmérést a PTE szociológus hallgatói végzik az Ördögkatlan ideje alatt a fesztiválozókkal. A Pécsi Bölcsész Udvar utolsó napját az Escargo Hajója színtársulat Balkán című darabja zárja, melyet a West Balkán tragédia kapcsán készítettek.

Nem leszünk normálisak - de ez így a jó

Kiss Mónika, a fesztivál társ-főszervezője zárszóként még elmondta, nagy öröm, hogy a díszvendégek - így például a budapesti Katona József Színház - elfogadták a meghívásukat, nagyon várja az előadásaikat, mint ahogy a Pintér Béla és Társulata Titkaink című darabját is, vagy a beremendi komolyzenei koncertet. A sajtótájékoztatót a Wombo Orchestra zárta. 

Az idei Ördögkatlan Fesztivál részletes programjait, jegyárait itt lehet megtalálni, a Pécsi STOP két szubjektív programsorolóját (ez a cikkkomolyzene-kiállítás-film hármasából ajánl nézni és hallgatni valót; ebben a cikkben a könnyűzene, színház és irodalom területéről csemegéztünk) is érdemes meglesni - itt pedig a tavalyi beszámolónk olvasható.