Best of Ördögkatlan

Hetedik alkalommal rendezik meg Pécstől nem messze az Ördögkatlan Fesztivált, ahol falusi, természet közeli környezetben élvezhetjük a művészeteket. Az augusztus 5-9. között zajló esemény színházi előadásai, komoly- és könnyűzenei koncertjei, kiállításai, cirkuszi előadásai és még sok különleges művészi programja közül válogattunk össze 5+1-et, amelyek kihagyhatatlannak ígérkeznek.

1. Hrabal vurstli

Ha a végtelen mondatokban fogalmazó író könyveit nem is olvastuk, Jiří Menzel filmjeiből mindenképpen ismerősen csenghet Bohumil Hrabal neve, aki idén lenne száz éves. Göttinger Pál és Grisnik Petra vezetésével egy színészcsapat (köztük az említettek, valamint Sipos Vera, Fándly Csaba, Ötvös András) megidézi a regényeket, a regényhősöket, Pepin bácsi is teliüvöltözi majd a falut, Novák Erik pedig egy gigantikus Hrabal-portrét fest valamelyik falra - de szükség van mindenkire, akinek kedve van játszani vagy például felolvasni egy fa alatt, merthogy nonstop felolvasást is rendeznek, hátha sikerül a Mester végére járni. Az eseményen négy alkalommal vehetünk majd rész Nagyharsányban, ahol kiegészítésképp A Hrabal-galaxis pillanatképei című kiállítást is megnézhetjük.

2. Offenbach Operakalauz

Három helyszínen három alkalommal Dinyés Dániel Offenbach Hoffmann meséit magyarázza felvonásról felvonásra, templomtól templomig. Az operett műfajának legelső képviselője volt Offenbach, aki egyetlen operáját több mint húsz éven keresztül komponálta, a bemutatót azonban már nem élte meg, éppen egy héttel előtte halt meg. A történetek és szövegek E.T.A. Hoffmanntól valók, az ő misztikus és romantikus meséi elevenednek meg a zeneszerző művében. A három felvonással külön-külön ismerkedhetnek meg a katlanlakók.

3. Simorág TánCirkusz

Augusztus 6-án és 7-én a Simorág TánCirkusz rendhagyó előadását láthatjuk az Ördögkatlan Fesztiválon. A napisten unokája és a tengeri sárkány lánya egy japán mesékre épülő előadás, amelyen találkozhatunk óriásbábbal, maszkokkal, akrobatikával és varázslattal... A királyfi és a tündérek találkozása különleges világba vezet el kicsiket és nagyokat egyaránt.

4. A csemegepultos naplója

Az Orlai Produkció új előadása a Gerlóczy Márton regényéből készített monodráma Ötvös András főszereplésével. A történet egy fiatal pesti íróról, Laliról szól, aki eredeti hivatásától megcsömörlötten elhatározza, hogy beleveti magát az élet sűrűjébe, és beáll piaci kofának Joli mellé, aki tanítómestere lesz. Lali eleinte nehezen találja a fogást a csendes húsokon és a hangos vevőkön, de Jolival gyorsan összeszoknak, és a csarnok tarka népének "életszagú világa" lassan feltárul a botcsinálta kofa előtt. Gerlóczy Márton darabja által Pest mutatkozik be, egy a nyüzsgő piac, ahol éjjel-nappal vevők és eladók vagyunk, de legtöbbször mi vagyunk a termék; testünk és lelkünk, amit áruba bocsátunk, néha akciósan, néha felértékelve, szép csomagolásban vagy éppen nyersen és füstösen, ki-ki vérmérséklete szerint. Az előadást kétszer láthatjuk augusztus 7-én Palkonyán Göttinger Pál rendezésében.

5. Lajkó Félix és a Dohnányi Zenekar

Az idei Ördögkatlan egyik díszvendége Lajkó Félix hegedű és citeraművész, aki új szimfonikus lemezét hozza el Beremendre augusztus 9-én. A koncerten elhangzik majd többek közt Kodály Zoltán Galántai táncokcímű műve, Bartók Béla Román népi táncai, illetve három tétel Dohnányi Ernő Ruralia Hungaria-jából.

+1 Látható állomás

A Hatok mindig kitalálnak valamit: a tavaly felavatott Láthatatlan állomás láthatóvá válik, ahol az előre megírt kritikák alapján készült képeket nézhetjük meg. A Palkonya vasútállomásán látható (!) kiállítást a Budapest Bár zenéje nyitja majd meg.