Éjszakázás, ilyesmi nem számít

rés a présen: Hogy telt az évadod?
Göttinger Pál: Eljöttem Kaposvárról. Nem volt könnyű, de azért nagy kedvvel vágtam az új feladatba - főrendező lettem a Pesti Magyar Színháznál. A rendezői munka mellett idéntől így egészen újfajta komplikációkkal és izgalmakkal foglalkozhattam. Fontosnak tartom, hogy a mi generációnk ne szakadjon el a nagy társulatos kőszínházasditól - meghívásokkal, darabválasztásokkal ezen ügyködtem. Emellett dolgoztam az operaháznál és a Kolozsvári Magyar Operánál, zenélek néha a Firkinben, játszom a Momentán Társulatban és a Tháliában aTelefondoktorban, besegítek a Halastó Kulturális Egyesület munkájába.
rap: Milyen friss munkát láthatunk tőled a nyári szezonban?
GP: A sors úgy hozta, hogy főleg új írások bemutatásával foglalkoztam eddig - az Orlai Produkciónak hála, most ezt folytathatom. Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című regényének színpadi változatát próbáljuk, monodrámát készítünk belőle, Ötvös András fogja játszani - a bemutató Balatonföldváron lesz, a Kultkikötőben, aztán pár nappal később a Katlanban is eljátsszuk majd. Közben Jeney Zoltán Rév Fülöp című új mesejátékát készítem elő a Magyar Színház számára.
rap: Mióta veszel részt az Ördögkatlan Fesztivál színházi szekciójában, mi a Katlannal való történeted?
GP: A bárkás Tengeren volt az első előadásom odalenn, a második Ördögkatlanon. Ugyanabban az évben Bérczes Laciék felkérésére megcsináltuk a fesztivál megnyitóját a Soharóza Kórussal. Azóta végig ott voltam, vagyok. Nagyon bízom a Bérczesékben, és szemlátomást ők is bennem - így megtaláltak a feladatok az évek alatt, lassacskán szervezővé váltam. Az egész éves mókuskerék után minőségi kikapcsolódás ezt csinálni, éjszakázás, ilyesmi nem számít.
rap: Már tavaly is hiányzott a Busz-Színház. Miért nincs, amikor olyan népszerű volt, és mit csinálsz idén helyette?
GP: Noha sokan benne lettek volna, nehéz volt főszervezőt találni hozzá. Kapa rendszerint forgat, a többiek is erre-arra járnak nyáron - én magam sem tudtam teljesen beleállni. Amikor a pécsi színészekből álló Faluturisták beindult, mi elengedtük a magunkét - más dolgokat csinálunk helyette, van hely bőven. Tavaly a Momentánnal játszottam, és állomásavatót tartottunk Pepével és Törőcsik Marival, idén Szikszai Rémuszékkal, Grisnik Petrával, kaposvári és pesti színészekkel Hrabal-vurstlit akarunk szervezni. Részt veszek a Cseh Tamás-megemlékezés kitalálásában is, két előadásom leutazik - van dolog bőven.
rap: Mondj tíz dolgot, amiért idén is érdemes a Katlant választani!
GP: Színház, koncert, irodalom, képzőművészet, workshop, családi programok, mezítlábasság, találkozások, oldott közvetlenség, jó emberek. Plusz egy: kiváló borok.