Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

Tizenegy előadás a Vidéki Színházak Fesztiválján

Tizenegy teátrum mutatja be egy-egy előadását a Vidéki Színházak Fesztiválján a Thália Színházban, ahol szeptember 7-e és 14-e között nyolc nagyszínpadi és három stúdióprodukciót láthat a budapesti közönség.

Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: második alkalommal szervezik meg a Vidéki Színházak Fesztiválját. A tavalyi rendezvény színes programot kínált és sok nézőt vonzott - idézte fel, hozzátéve: reméli, hogy a fesztivál sikere az idén is megismétlődik.

Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója elmondta: a teátrum évada előző nap, szeptember 6-án indul Szekeres Adrien Négy évszak című zenés színházi előadásával. A Vidéki Színházak Fesztiválja kapcsán kiemelte: minden színháztól kértek ajánlatot, és a velük való egyeztetés nyomán alakult ki a program. "Az elkészült műsort látva derült ki, hogy a fesztivál tizenegy produkciójából kilenc magyar szerző műve".

A fesztivál zárónapján a Thália öt díja mellett a kiemelt médiatámogatók - a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Kultúra.hu - díját, valamint a Magyar Teátrumi Társaság és a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elismerését, összesen kilenc díjat adnak át. A zsűri tagja Jókai Anna író, Molnár Piroska színművész, Szekeres Adrien énekesnő, Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója és Kovács "Kokó" István olimpia és világbajnok ökölvívó.

"Azért különlegesen fontos ez a fesztivál, mert nekünk hangsúlyoznunk kell, hogy nemcsak Budapesten van élet, hanem vidéken is, és művészi, színházi élet is van" - mondta Jókai Anna. Úgy vélte, mindent meg kell tenni azért, hogy az a művészet, amely a jelenben él és működik, mint a színészet, a közönséghez jusson. Szólt arról, hogy zsűritagként az élményszerűséget keresi az előadásokban: amelyik a sorozat végén is eszébe fog jutni, az volt az igazán jó előadás. Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke elmondta: a békéscsabai teátrum szeptember 10-én kedden, azon a napon, amikor fellép, már délutántól programokkal várja a közönséget és a szakmát.

Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese felidézte, hogy a Thália Színházzal stratégiai szerződést kötött az MTVA. Kiemelte: a fesztivál lehetőséget kínál arra, hogy olyan előadásokat is rögzítsenek és elvigyenek a képernyő segítségével a magyar otthonokba, amelyek felvételére egyébként nem lenne mód. Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója elmondta: a fesztivál valamennyi napján - a színházban lévő stúdióból sugározva adást - követik az eseményeket, bemutatják az alkotókat.

Az M1-en az Aranymetszés, a Kossuth Rádió kulturális műsorai, közéleti magazin műsorai foglalkoznak a fesztivállal, több előadást rögzítenek, ezeket későbbi időpontban láthatják a tévénézők. A rendezvényről a Kultúra.hu is tudósít, minden este beszélgetnek az adott produkció egy-egy alkotójával. A fesztivál a debreceni Csokonai Színház Jászai című előadásával nyílik meg, amelynek rendezője Galambos Péter, a címszerepben pedig Ráckevei Anna látható. A nagyszínpadi program a Pécsi Nemzeti Színház abszurd játékával, a Picasso kalandjaival folytatódik, amelyet Méhes László állított színpadra.

A Veszprémi Petőfi Színház Tordy Géza rendezésében az Adáshiba című komédiával érkezik Budapestre, a darab főszerepét Eperjes Károly és Esztergályos Cecília játssza. A Békéscsabai Jókai Színház a fesztiválra Shakespeare klasszikusát, a Lear királyt hozza el Chris Rolls rendezésében. A produkció színpadi megjelenítéséért Sean Crowley felel, aki számtalan film, opera és színházi előadás díszlet- és jelmezterveivel szerzett hírnevet.

A tatabányai Jászai Mari Színház Kosztolányi Dezső Édes Annájával vendégszerepel Törőcsik Franciska, Kerekes Éva és Csankó Zoltán főszereplésével, a kaposvári Csiky Gergely Színház pedig az Othello Gyulaházán című vígjátékkal mutatkozik be a fesztiválon. A Szolnoki Szigligeti Színház kínálatában Bíró Lajos színműve, a Sárga liliom szerepel Balázs Péter rendezésében, a Szegedi Nemzeti Színház produkciójaként a Pipás Pista című "tanyawestern" látható, a címszerepben Szabó Gabival.

A nagyszínpadi darabok mellett három stúdióelőadást is láthat a közönség. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház a Sztarenki Pál által rendezett Üveganya című tragikomédiával vesz részt a fesztiválon. A kecskeméti Katona József Színház a Hangyaboly című színművet mutatja be, amelyet rendezőként Dér András jegyez, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pedig legfrissebb előadását, a Koltai M. Gábor által színpadra állított Tigris és hiéna című drámát mutatja be. Lantos Anikó az MTI-nek elmondta: a fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap 22 millió forintos támogatásával valósul meg.

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24 http://www.szinhazport24.hu/