5 éves a FIRKIN

Regős Amarilla

Múlt pénteken ünnepelte 5. születésnapját a Firkin együttes, melynek alkalmából hatalmas bulival örvendeztették meg rajongókat.

A FIRKIN együttes 2008-ban alakult és első albumuk, a Firkinful Of Beer 2009-ben már rögtön aranylemez lett. Innentől kezdve a zenekar pályája rögtön ívelt is felfelé. Azóta még négy albumuk jött ki és több díjat is bezsebeltek Magyarországon és külföldön egyaránt. Európában Svájcban, Németországba, Angliában, Csehországban és nagy más városokban is megforultak, de már a tenegertúlt is magukévá tették egy kanadai turné alkalmával. Külföldön ugyanúgy a szívükbe zárták a magyar együttest, mint itthon, Kanadában és Németországban négy hónapig a slágerlistán élén álltak számaik.

Az együttes egyébként ír népzenét ötvöz rock- és kocsmazenével, de az Igyunk pálinkát albumukon magyar és székely dallamokat is feldolgoznak. A zenekar tagjai mind képzett zenészek, akiket tetőtől talpig átitat az ír kocsmahangulat, a whisky és a Guinness. Aki színházi berkekben otthonosan mozog, annak ismerősen csenghet Göttinger Pál, az egyik gitáros-énekes, neve, aki a zenélés mellett rendezéssel is foglalkozik, több színház is játssza darabjait.

Itthon egyre jobban nő Firkin népszerűsége, annyira hogy a pénteki 5. születésnapi koncertjükön a Barba Negrában telt ház előtt sikerült játszaniuk, ahol hálásan fogadta őket a közönség, a dalaikat egytől egyig kívülről fújták. Az együttes előtt még fellépett a Gypo Circus zenekar, akik szintén folkot kevernek a rock zenével, csak ők magyar vonulatban. Két vendégénekesnő is megjelent a Firkin élén az este, az egyik hölgy egy szintén ír kocsmadalt adott elő, a másik előadó, a Kormorán énekesnője, pedig egy angol nyelvű balladát. Tetőpontja volt az estének, amikor egyik lírai dalukat egy vonósnégyessel adhatták elő, így megadva a különleges, ünnepi jellegét az eseménynek. A koncertet az is színessé tette, hogy nem kronológiailag haladtak a zenék előadásában, hanem régit újat össze-vissza játszottak egyaránt, így nem lehetett alkalma pihenni a közönségnek, nem mintha szerettek volna, volt itt vadulás, pogózás mindenestül. Én, mint „Firkin-szűz” mentem oda, de teljes szerelmesükként jöttem el, az biztos, hogy a következő koncertjükön már az első sorban fogok tombolni zöld lóherés Firkin pólóban.