Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


KiBelátó – a Magyar Színház komplex színházpedagógiai programja

BEVEZETÉS

Azt hiszed, hogy átlátszó. Belelátsz, és akkor meglátod – a láthatatlan látható.
Ez egy kilátó, a falak felett átlátó, az átlátszót is meglátó.
Előttünk, hogy láttassunk, hogy amit szeretnél, kilátóról láthasd, átláthass és beleláthass, legyen az is átlátszó – ahol a láthatatlan láthatóvá válik.

A Magyar Színház profilváltáson ment keresztül, a 2012/13-as évadtól kezdve mint ifjúsági és családi színház működik. Ennek a változtatásnak a következő eleme a 2013/14-es évadban beinduló komplex színházpedagógiai program.
Kulcsszavaink a kíváncsiság, a felfedezés, a kísérlet és a párbeszéd. Szeretnénk nem csupán szolgáltató lenni – célunk, hogy a Magyar Színház a közönsége és kiváltképp a felnövő generáció partnerévé váljon.

SZÍNHÁZPEDAGÓGIA

Bár sok fül számára még ma is újdonságként hathat a színházpedagógia kifejezés, az utóbbi 15 évben számos színház fogott bele olyan programba, melynek célja, hogy a korábban két, egymástól elváló világban létező színházi alkotó és középiskolás néző találkozzon és beszédbe elegyedjen egymással, átvitt és konkrét értelemben véve egyaránt. Ebben a párbeszédben játszik mediátori szerepet a dráma- avagy színházpedagógus, aki a nem formális pedagógia eszköztárát alkalmazva hozza létre a közös gondolkodás színterét. 

Hisszük, hogy a Magyar Színház előadásai képezhetik párbeszéd alapját, elősegítve ezzel a színház és a ma fiataljai közti kapcsolatteremtést. A foglalkozások fókuszában olyan érvényes problémákat, kérdéseket, témákat igyekszünk körüljárásra felkínálni, amelyek a résztvevőfiatalok számára is valósak és számot tarthat érdeklődésükre.

Fontosnak tartjuk, hogy projektjeink tanulási fókusza jól behatárolható, értelmezhető és akár az iskolai tanmenethez is kapcsolható legyen.

TERVEZETT PROJEKTEK

Belátó Program – beavató foglalkozások

A megtekintett előadásra alapozva adunk át ismereteket a formáról, melynek kipróbálására lehetőséget is kapnak a fiatalok.

- Forma: két utófoglalkozás – 45-90 perc, az első az előadás terében, a második a színházban vagy az iskolában

- Résztvevők: elsősorban színházi és a kapcsolódó művészeti területen tanuló diákcsoportoknak ajánljuk

Fókuszáló Program – feldolgozó foglalkozások

Az adott előadás által felkínált kérdéskör, probléma, téma feldolgozása egy fókusz mentén, a drámapedagógia eszközeivel – beszélgetés, játékok, gyakorlatok, melyek segítik a közös gondolkodást.

- Forma: előfoglalkozás és utófoglalkozás, 30-90 percben, melyeket a színházban az előadás előtt és után, illetve az előadást követő héten az iskolában tartunk meg

- Résztvevők: bármilyen csoport az adott előadáshoz ajánlott korosztályból

Sokszemközt Program – dolgozzunk együtt!

A 2013/14-es évad három premierjéhez csatlakozva, hosszabb távon kívánunk együttműködni egy-egy osztállyal. Már a próbafolyamat megkezdése előtt foglalkozni kezdünk az előadás témájával, a próbák alatt többször sort kerítünk az alkotókkal való találkozásra és az együtt gondolkodásra, melynek eredményeképp az együttműködésben résztvevő osztály ötletei, gondolatai, véleménye nyomot hagy a bemutatásra kerülő előadáson.

A programban résztvevő csoportok pályáztatás útján kerülnek kiválasztásra!

- Forma: egy készülő előadás végigkövetése, adott pontokon való bekapcsolódás, folyamatos együttműködés a csoportok és a színház között

- Résztvevők: középiskolás csoportok

Összenéző Program – működjünk együtt!

Nyitottak vagyunk a folyamatos együttműködés további lehetőségeire is – bármilyen projekt, amire mi nem gondoltunk, de amiben a színház és az iskola közös utat találhat.

Látogatási Idő – színházi nyílt nap

Nyílt nap, kifejezetten diákoknak, interaktív programokkal, próbalátogatással, beszélgetéssel, feladatokkal. Minden, ami a színházhoz tartozik, „megérinthető”, és ezen a napon lehetőséget is kapnak rá.

- Időtartam: 180-240 perc

- Résztvevők: elsősorban művészeti területen tevékenykedő csoportok, de mindenki jelentkezését szívesen fogadjuk

Átlátó Program Felnőtteknek – feldolgozó foglalkozások

Célunk a 18 év feletti színházlátogatók párbeszédre, továbbgondolásra való ösztökélése az adott előadás kapcsán. Akár a középiskolás közönségnek szánt foglalkozáshoz hasonló drámapedagógiai program, vagy egy, az előadásról szóló, moderált beszélgetés, melyet minden esetben szakemberek vezetnek.

- Forma: 30-60 perces előfoglalkozás, 60-90 perces utófoglalkozás a színházban

- Résztvevők: felnőtt csoportok, független felnőttek

Blog és facebook-oldal

A színházpedagógiai program dokumentálása, a kapcsolattartás, a folyamatos interakció érdekében létrehoztunk olyan közösségi portálokat, ahol a legaktuálisabb programokkal, pályázati lehetőségeinkkel, az előadások és a foglalkozások beszámolóival találkozhatnak, valamint ide várjuk a fiatalok élménybeszámolóit, illetve az Önök észrevételeit, kérdéseit egyaránt.

BÉRLETEK

A színház jelenleg négy különböző bérletcsomagot kínál különböző korosztályoknak. Ezeken felül természetesen minden előadáshoz kérhető külön-külön is beavató vagy feldolgozó foglalkozás.

A Matiné bérlethez kapcsolódó Felnéző program

6-10 éveseknek ajánlott előadások, illetve foglalkozások

A bérlet tartalma:
Rumini
Andersen, avagy a mesék meséje
Almaszósz

Az előadások időpontja: péntek délután

Bérletár: 5500 Ft

Az Érettségi bérlethez kapcsolódó Farkasszem program

17-18 éveseknek ajánlott előadások, illetve foglalkozások

A bérlet tartalma:
Holdvilág és utasa
Rómeó és Júlia
Utazás a koponyám körül

Az előadások időpontja: csütörtök délután

Bérletár: 5900 Ft

Az Ifjúsági bérlethez kapcsolódó Sasszem program

14-18 éveseknek ajánlott előadások, illetve foglalkozások

A bérlet tartalma:
Nero, a véres költő
Holdvilág és utasa
Arzén és levendula

Az előadások időpontja: csütörtök délután

Bérletár: 6000 Ft

Belátó bérlet

Középiskolásoknak; a bérletben szereplő előadások és a hozzájuk csatlakozó foglalkozások tematikus rendben épülnek egymásra. A csomagot az osztályfőnökkel vagy más kompetens, az osztályt jól ismerő tanárral egyeztetve állítjuk össze. Az első látogatást megelőzően egy ismerkedő foglalkozásra is sor kerül.

A bérlet tartalma:
Vérnász
Közellenség
Utazás a koponyám körül

Az előadások időpontja: hétköznap délután

Bérletár: 5500 Ft

Fókuszáló bérlet

Középiskolásoknak; a bérletben szereplő előadások és a hozzájuk csatlakozó foglalkozások tematikus rendben épülnek egymásra. A csomagot az osztályfőnökkel vagy más kompetens, az osztályt jól ismerő tanárral egyeztetve állítjuk össze. Az első látogatást megelőzően egy ismerkedő foglalkozásra is sor kerül.

A bérlet tartalma:
Közellenség
Romeo és Júlia
Vonalhúzás

Az előadások időpontja: hétköznap délután

Bérletár: 5500 Ft

Kedvezmények

Az első 5 bérletet vásárló iskola (min. 30 fő) 10% kedvezményt kap bérleteink árából.
Elérhetőségeink
Márton Gábor Csaba, színházpedagógus
0620/2997366
Kámán Orsolya, színházpedagógus
0630/5186174


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed