KiBelátó – a Magyar Színház komplex színházpedagógiai programja

BEVEZETÉS

Azt hiszed, hogy átlátszó. Belelátsz, és akkor meglátod – a láthatatlan látható.
Ez egy kilátó, a falak felett átlátó, az átlátszót is meglátó.
Előttünk, hogy láttassunk, hogy amit szeretnél, kilátóról láthasd, átláthass és beleláthass, legyen az is átlátszó – ahol a láthatatlan láthatóvá válik.

A Magyar Színház profilváltáson ment keresztül, a 2012/13-as évadtól kezdve mint ifjúsági és családi színház működik. Ennek a változtatásnak a következő eleme a 2013/14-es évadban beinduló komplex színházpedagógiai program.
Kulcsszavaink a kíváncsiság, a felfedezés, a kísérlet és a párbeszéd. Szeretnénk nem csupán szolgáltató lenni – célunk, hogy a Magyar Színház a közönsége és kiváltképp a felnövő generáció partnerévé váljon.

SZÍNHÁZPEDAGÓGIA

Bár sok fül számára még ma is újdonságként hathat a színházpedagógia kifejezés, az utóbbi 15 évben számos színház fogott bele olyan programba, melynek célja, hogy a korábban két, egymástól elváló világban létező színházi alkotó és középiskolás néző találkozzon és beszédbe elegyedjen egymással, átvitt és konkrét értelemben véve egyaránt. Ebben a párbeszédben játszik mediátori szerepet a dráma- avagy színházpedagógus, aki a nem formális pedagógia eszköztárát alkalmazva hozza létre a közös gondolkodás színterét. 

Hisszük, hogy a Magyar Színház előadásai képezhetik párbeszéd alapját, elősegítve ezzel a színház és a ma fiataljai közti kapcsolatteremtést. A foglalkozások fókuszában olyan érvényes problémákat, kérdéseket, témákat igyekszünk körüljárásra felkínálni, amelyek a résztvevőfiatalok számára is valósak és számot tarthat érdeklődésükre.

Fontosnak tartjuk, hogy projektjeink tanulási fókusza jól behatárolható, értelmezhető és akár az iskolai tanmenethez is kapcsolható legyen.

TERVEZETT PROJEKTEK

Belátó Program – beavató foglalkozások

A megtekintett előadásra alapozva adunk át ismereteket a formáról, melynek kipróbálására lehetőséget is kapnak a fiatalok.

- Forma: két utófoglalkozás – 45-90 perc, az első az előadás terében, a második a színházban vagy az iskolában

- Résztvevők: elsősorban színházi és a kapcsolódó művészeti területen tanuló diákcsoportoknak ajánljuk

Fókuszáló Program – feldolgozó foglalkozások

Az adott előadás által felkínált kérdéskör, probléma, téma feldolgozása egy fókusz mentén, a drámapedagógia eszközeivel – beszélgetés, játékok, gyakorlatok, melyek segítik a közös gondolkodást.

- Forma: előfoglalkozás és utófoglalkozás, 30-90 percben, melyeket a színházban az előadás előtt és után, illetve az előadást követő héten az iskolában tartunk meg

- Résztvevők: bármilyen csoport az adott előadáshoz ajánlott korosztályból

Sokszemközt Program – dolgozzunk együtt!

A 2013/14-es évad három premierjéhez csatlakozva, hosszabb távon kívánunk együttműködni egy-egy osztállyal. Már a próbafolyamat megkezdése előtt foglalkozni kezdünk az előadás témájával, a próbák alatt többször sort kerítünk az alkotókkal való találkozásra és az együtt gondolkodásra, melynek eredményeképp az együttműködésben résztvevő osztály ötletei, gondolatai, véleménye nyomot hagy a bemutatásra kerülő előadáson.

A programban résztvevő csoportok pályáztatás útján kerülnek kiválasztásra!

- Forma: egy készülő előadás végigkövetése, adott pontokon való bekapcsolódás, folyamatos együttműködés a csoportok és a színház között

- Résztvevők: középiskolás csoportok

Összenéző Program – működjünk együtt!

Nyitottak vagyunk a folyamatos együttműködés további lehetőségeire is – bármilyen projekt, amire mi nem gondoltunk, de amiben a színház és az iskola közös utat találhat.

Látogatási Idő – színházi nyílt nap

Nyílt nap, kifejezetten diákoknak, interaktív programokkal, próbalátogatással, beszélgetéssel, feladatokkal. Minden, ami a színházhoz tartozik, „megérinthető”, és ezen a napon lehetőséget is kapnak rá.

- Időtartam: 180-240 perc

- Résztvevők: elsősorban művészeti területen tevékenykedő csoportok, de mindenki jelentkezését szívesen fogadjuk

Átlátó Program Felnőtteknek – feldolgozó foglalkozások

Célunk a 18 év feletti színházlátogatók párbeszédre, továbbgondolásra való ösztökélése az adott előadás kapcsán. Akár a középiskolás közönségnek szánt foglalkozáshoz hasonló drámapedagógiai program, vagy egy, az előadásról szóló, moderált beszélgetés, melyet minden esetben szakemberek vezetnek.

- Forma: 30-60 perces előfoglalkozás, 60-90 perces utófoglalkozás a színházban

- Résztvevők: felnőtt csoportok, független felnőttek

Blog és facebook-oldal

A színházpedagógiai program dokumentálása, a kapcsolattartás, a folyamatos interakció érdekében létrehoztunk olyan közösségi portálokat, ahol a legaktuálisabb programokkal, pályázati lehetőségeinkkel, az előadások és a foglalkozások beszámolóival találkozhatnak, valamint ide várjuk a fiatalok élménybeszámolóit, illetve az Önök észrevételeit, kérdéseit egyaránt.

BÉRLETEK

A színház jelenleg négy különböző bérletcsomagot kínál különböző korosztályoknak. Ezeken felül természetesen minden előadáshoz kérhető külön-külön is beavató vagy feldolgozó foglalkozás.

A Matiné bérlethez kapcsolódó Felnéző program

6-10 éveseknek ajánlott előadások, illetve foglalkozások

A bérlet tartalma:
Rumini
Andersen, avagy a mesék meséje
Almaszósz

Az előadások időpontja: péntek délután

Bérletár: 5500 Ft

Az Érettségi bérlethez kapcsolódó Farkasszem program

17-18 éveseknek ajánlott előadások, illetve foglalkozások

A bérlet tartalma:
Holdvilág és utasa
Rómeó és Júlia
Utazás a koponyám körül

Az előadások időpontja: csütörtök délután

Bérletár: 5900 Ft

Az Ifjúsági bérlethez kapcsolódó Sasszem program

14-18 éveseknek ajánlott előadások, illetve foglalkozások

A bérlet tartalma:
Nero, a véres költő
Holdvilág és utasa
Arzén és levendula

Az előadások időpontja: csütörtök délután

Bérletár: 6000 Ft

Belátó bérlet

Középiskolásoknak; a bérletben szereplő előadások és a hozzájuk csatlakozó foglalkozások tematikus rendben épülnek egymásra. A csomagot az osztályfőnökkel vagy más kompetens, az osztályt jól ismerő tanárral egyeztetve állítjuk össze. Az első látogatást megelőzően egy ismerkedő foglalkozásra is sor kerül.

A bérlet tartalma:
Vérnász
Közellenség
Utazás a koponyám körül

Az előadások időpontja: hétköznap délután

Bérletár: 5500 Ft

Fókuszáló bérlet

Középiskolásoknak; a bérletben szereplő előadások és a hozzájuk csatlakozó foglalkozások tematikus rendben épülnek egymásra. A csomagot az osztályfőnökkel vagy más kompetens, az osztályt jól ismerő tanárral egyeztetve állítjuk össze. Az első látogatást megelőzően egy ismerkedő foglalkozásra is sor kerül.

A bérlet tartalma:
Közellenség
Romeo és Júlia
Vonalhúzás

Az előadások időpontja: hétköznap délután

Bérletár: 5500 Ft

Kedvezmények

Az első 5 bérletet vásárló iskola (min. 30 fő) 10% kedvezményt kap bérleteink árából.
Elérhetőségeink
Márton Gábor Csaba, színházpedagógus
0620/2997366
Kámán Orsolya, színházpedagógus
0630/5186174