„Fedezd fel magadnak az OPERÁT!”

Erdély zenei életének egyik fellegvára a Kolozsvári Magyar Opera 2013/2014 évadjának figyelemre méltó ajánlatát ismertette az Operaház igazgatója, Szép Gyula, aki közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatóra meghívta a Kolozsváron működő Francia Kulturális Intézet nemrég kinevezett igazgatóját, Benoît Bavouset-et is.

A 2013/ 2014-es évad bemutatói

Az intézmény évadnyitó előadása az operairodalom egyik nagyon ritkán játszott darabja, francia nyelvű. Szerzője, a rendkívül kalandos életet élő Gioachino Rossini. Az Ory grófja – című, két felvonásos vígopera országos bemutató előadását szeptember 22.-én, délután 18 órától láthatja a közönség. A francia nyelvű előadásnak magyar és román feliratozása is van. Rendezője Szabó Emese. Vezényel Jankó Zsolt.

Benoît Bavouset francia nyelven elhangzott szövegében annak az örömének adott hangot, hogy az egyébként ritkán játszott vígoperát előadja a társulat. Franciás eleganciával, ecsetelvén országának kulturális téren való tevékenységét. Ugyanakkor jelezte, szerinte Ory gróf már Kolozsvár utcáin sétálgat.

Szép Gyula elmondta, a 2013-2014-es évadban még négy bemutató előadást tartanak. Köztük Verdi –Schiller –trilógia: Giovanna d’Arco, a Haramiák és a Luisa Miller című darabok országos bemutatója 2013. december 6-7-8.-án, együttműködésben a Magyar Állami Operaházzal.

Giovanna d’Arco rendezője Zakariás Zalán. Művészeti vezető Selmeczy György. Díszlet: Csíki Csaba. Jelmez: Kiss Zsuzsa. Szereplők Covacinschi Yolanda, Cristian Mogoşan Rétyi Zsombor, Balla Sándor, Gáspár István.

Haramiák rendezője Göttinger Pál. Szereplők: Egyed Apollónia, Kiss B. Attila, Daróczi Tamás, Massányi Viktor, Sándor Árpád.

Luisa Miller című előadás rendezője Szőts Artúr. Szereplők: Kolonits Klára, Károlyi Katalin, Veress Orsolya, Pataki Adorján, Busa Tamás, Kovács István, Szilágyi János.

A Budapesti Operettszínházzal együttműködésben, Lehár Ferenc: A mosoly országa-című operett bemutató előadása 2014. április 3.-án lesz. W.A. Mozart: Figaro házassága-című bemutató előadást 2014. május 29.-én, láthatja a közönség.

A Kolozsvári Magyar Opera kínálata szerintem nagyon figyelemre méltó. Látszik, a város közönségének ízlését messzemenően ismerve, igyekeztek minél teljesebben kielégíteni, amit jelez az a szórólap, amelyben a következő felkiáltó mondat olvasható:„Fedezd fel magadnak az OPERÁT!”

A sajtótájékoztató egyik érdekes mozzanata az ötletgazda Bardon Tony szereplése, aki nem rég szép eredménnyel tért haza egy Rossini fesztiválról. Barabás Zsuzsával kettesben, Incze G. Katalin zongorakíséretével áriákat énekeltek a bemutatandó vígoperából.

G. Rossini Ory grófja-című vígopera bemutatója

A vígopera főszereplője a mániákus szoknyavadász Ory gróf. Az első felvonásban szerzetesnek adja ki magát, míg a második felvonásban apácának öltözik azért, hogy az imádott hölgyet minél könnyebben meghódítsa, magáévá tehesse. Vezényel: Jankó Zsolt. Szereplők: Adéle de Formoutiers grófnő: Covacinschi Yolanda/ Vigh Ibolya. Isolier: Iulia Merca, Barabás Zsuzsa. Ory gróf: Bardon Tony. Alice: Chiuariu Lívia. Ragonde: Veress Orsolya, Mányoki Mária. A kormányzó: Sándor Árpád. Raimbaud: Balla Sándor. Díszlettervező: Lőrincz Gyula. Jelmeztervező: Szabó Emese. A kolozsvári előadás országos bemutató.

A romantika mesés világában a célt szentesíti a találékonyság, ami a kívülállónak nevetséges is, lehet. Ezt a világot tükrözi Gioachino Rossini halhatatlan zenei világa, mely biztosan, lebilincseli dallam gazdagságával, virtuozitásával, könnyed franciás eleganciájával a XXI. század nézőit is. Aki felüdülni akar Gioachino Rossini zenei világától, az nem bánja meg, ha megnézi ezt az előadást.

A sajtótájékoztató után megkérdeztem Szép Gyulát, az anyagi hátteret ki biztosítja?

- A Kolozsvári Magyar Opera fizetési hátterét a Román Kulturális Minisztérium támogatásából fedezzük, és az önkormányzat is támogatja. A Verdi trilógiát a Budapesti Operaházzal, a Budapesti Operettszínházzal „A mosoly országa” című operettet valósítjuk meg. Természetesen támogatók után járunk, és bizonyos forrásainkat megpróbáljuk kihasználni. Kolozsvárnak vannak olyan gazdasági erői, melyek, ha nehezen is, de tudnak valamit az Operaház felé nyújtani. Ennek a pénzkeresésnek a következménye volt, hogy a Kolozsváron működő Francia Kulturális Intézet is felkerestük, sikerrel.

Szabó Emese rendező opera buffát, vígoperát még nem rendezett. Mivel többször rendezett daljátékot és operát, most megpróbálkozott, szerintem sikerrel, vígjátékot rendezni.

Csomafáy Ferenc