Énekelni, együtt, egész éjjel

Kórusok Éjszakája 2013
Varró Annamária

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a „Valaminek” az Éjszakája rendezvénysorozat, a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban egyaránt. Van már Kutatók, Múzeumok, Műgyűjtők, Színházak Éjszakája, és idén a zenekedvelők nagy örömére elérkezett a Kórusok Éjszakájának első időpontja is. Ahogy ezt már a korábbi rendezvényeknél megszokhattuk, ebben az esetben is különleges, rendhagyó programsorozat született: a VIII. kerület épületei, terei és kertjei ideiglenes koncerthelyszínekké váltak, énekegyüttesek és kórusok lepték el (és lepték meg) szinte minden utcasarkon az arra járókat.

A műfaji paletta igen színesnek mondható, hiszen voltak komolyzenét megszólaltató együttesek, folkzenészek, dzsesszkórusok, könnyű- és improvizatív zenét éneklők, így mindenki célirányosan indulhatott el az egyes helyszínek felé, vagy kíváncsian cikázhatott a különböző helyszínek között.

A programfüzet mellé a szervezők minden résztvevő számára kölcsönözhettek volna egy speciális időnyerőt, hogy a hallgatóság minden olyan koncertre eljusson, ami felkeltette az érdeklődését, hiszen a rendezvény egyik nagy erénye egyben egyetlen hibája is: sajnos nem lehetett mindenkit végighallgatni. Így a következőkben azokról a kórusokról szólhatunk csupán, akik műsorát sikerült teljes egészében meghallgatni.

Az este egyik legérdekesebb formációja az ELTE bölcsészkarának skandinavisztika szakos hallgatóiból szerveződött néhány évvel ezelőtt. Repertoárjukban skandináv kórusművek szerepelnek, melyek nemcsak zenei hangzásuk miatt különlegesek – hiszen dallamviláguk sok esetben disszonánsnak ható, így jelentősen eltér a klasszikus hangzástól –, hanem a megszólaltatott művek nyelvezete miatt is. A svéd, dán, norvég és izlandi művek így nemcsak zenei dallamaikkal, hanem furcsán ritmusos nyelv-zenéjükkel is különleges hangulatot varázsoltak koncerthelyszíneikre. Fiatalos, lendületes társaság, akik ékesen bizonyítják a nagyérdemű számára, hogy nem minden bölcsészhallgató burkolózik a romkocsmák homályába, sőt! A LiKör az egyik legjobb példa arra, hogy mit lehet kihozni néhány fiatal ének- és zeneszeretetéből.

A komolyzenét éneklő együttesek közül az Erik Sample kamarakórus műsorát emelnénk ki az éjszakai programból. A tagok és az aktuális projektek tekintetében folyamatosan alakulóban lévő formáció madrigálokkal érkezett a Kórusok Éjszakájára, a reneszánsz világi zene e jellegzetes dallamait finoman és visszafogottan, ugyanakkor rendkívül pontosan szólaltatva meg. Öt ember, öt szólam: tökéletes polifónia.

A Waldorf Diákkórussal elsőként egy flashmob keretében találkozhatott a közönség: a kórustagok az egyik köztéri szoborról énekeltek afrikai kórusműveket. Előadásuk amellett, hogy zeneileg rendkívül magas színvonalú volt, talán azért is lehetett mindenki számára végtelenül szimpatikus, mert vegytiszta vidámság szűrődött át belőle. Bencze László és növendékei – e helyütt különösen aStand by Me két szólistáját emelném ki – gyönyörűen és fegyelmezetten énekeltek, mindvégig figyelve egymásra és vezetőjükre. Az afrikai dalok mellett könnyűzenei válogatásuk, többek között Queen és Beatles-slágerek négyszólamú átiratai is igazi közönségkedvenccé avatták őket.

Szintén különleges produkcióval állt elő a kórusimprovizációt a klasszikus elemekkel ötvöző Csíkszerda. A programsorozat legnagyobb létszámú kórusa stílszerűen csíkosban, Tóth Árpád szuggesztív vezetésével Tóth Péter Íratlan Evangélium című kórusoratóriumából adott elő részleteket, először a közönséget körbesétálva. Ennek a szokatlan megoldásnak köszönhetően a különböző szólamok változó intenzitással jutottak el a hallgatósághoz, míg az előadás végén klasszikus felállásban, a hallgatóságot is bevonva hangzott el néhány dal, hogy a kezdetben több hangnemben megszólaló műsor a végére tiszta harmóniává szelídüljön.

Az este szubjektív kedvence képzeletbeli listánkon a Forgó Együttes, melynek tagjai a programsorozat apropóján alakultak acapella, hangszerek által nem kísért énekegyüttessé. A kísérlet tökéletesre sikerült: különböző népek zenéi, macedón, horvát és gyimesi népdalok csendültek fel, mind a női többszólamúságra alapozva. Gózon Éva, Kardos Rita, Nedeczky Júlia, Pribay Valéria, Tekauer Léna, Tímár Sára jó érzékkel válogatták össze rövid repertoárjukat, kristálytisztán szólaltatva meg minden dalt, melyeket nem csak a koncert, de az este végén flashmob keretében is halhatott a közönség.

Az ének talán az egyik legrégebbi tevékenységek egyike, amely az embert végigkíséri évezredes történelme során. Az acapella éneklés különleges, közösségi formája ennek, ahol a hangszer maga az emberi test. Acapella énekelni egyet jelent a fegyelemmel, az egymásra figyeléssel, az együtt lélegzéssel. A Kórusok Éjszakája ebből a szempontból nemcsak izgalmas és hiánypótló rendezvény volt, hanem figyelemfelhívás is, hiszen énekelni ma is, bárhol és bármikor lehet, kórusok százai várják az énekelni vágyókat. Nem kell hozzá más, csak az ének és a zene szeretete – s persze némi hallás, énektudás –, aztán tényleg szabad az É!

Kórusok Éjszakája 2013
Budapest, Palotanegyed
Részt vevő kórusok: Just 4 Moment, Pelsőci Nőikar, Forgó Együttes, Városminor Kamarakórus, Jazzation, Szalóki Ági, Magnificat, LiKör, Vass Lajos Kórus, Waldorf Diákkórus, Tutti Cantabile Énekegyüttes, Csíkszerda, Ars Nova Énekegyüttes, Erik Sample, HEKK Kamarakórus, Aula Kamarakórus, Hangfürdő kórus

További részletekért és koncertidőpontokért érdemes ide kattintani, várjuk a következő alkalmat: