Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Grisnik Petra 35 éves

Ma ünnepli 35. születésnapját Grisnik Petra Junior Prima-díjas színésznő, Göttinger Pál rendező felesége. Grisnik Petra 1986. október 16-án látta meg a napvilágot Pécsett, egy horvát nemzetiségű családban nevelkedett a város melletti Kökényben. Már gyermekként megcsillogtatta művészi tehetségét, ugyanis 1999-től kezdve fellépett a Pécsi Horvát Színházban. Természetesen ezen a pályán folytatta, 2008-ban fejezte be a Kaposvári Egyetem színművész szakát, majd gyakorlatát a kaposvári Csiky Gergely Színházban töltötte. 2008 és 2014 között ennél a társulatnál talált otthonra, 2014-től kezdve viszont szabadúszó. Eddigi pályafutása során játszott már a Rómeó és Júliában, a West Side Story-ban, A víg özvegyben, a La Mancha lovagjában, az Egérfogóban, a Nyolc nőben és a Csoportterápiában is, de nem idegenek számára olyan közkedvelt darabok sem, mint a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Játék a kastélyban vagy a Száll a kakukk fészkére. Jelenleg több előadása is műsoron van, például a Kolibri Pincé

Fabacsovics Lili írja a Mozgófénykép rendelkezőpróbáiról

Mozgófénykép Próbanapló – 3. rész (Rendelkezőpróba)

A próba elkezdődik, sajnos még sokan hiányoznak, többen egészségügyi okokból. Ez azonban nem sokáig jelent gondot Göttinger Pálnak, aki egy idő után nyugodtan instruálja a jelen nem lévő színészeket is. Lelkesen rohangál fel a színpadra, mutatja, ki hogyan és hova lépjen, hova álljon, mit csináljon.

Katona Gábor (a koreográfus) sok ötlettel látja el a színészeket, igaz, a mozgáspróbák még nem kezdődtek el. Horgas Péter (a díszlettervező) is gyakran ad tanácsokat, főleg arra, hogyan lehet bizonyos problémákat a díszlet segítségével megoldani. Rejtekhelyeket, izgalmas megoldásokat találnak ki együtt, a színészek is hamar ötletelni kezdenek.

-Úgy teszek, mintha Horgas Péter mindenható lenne – állapítja meg Szervét Tibor, aki számtalan, olykor valóban elég vad megoldással áll elő.

Kováts Adélról megállapítják, hogy minden bizonnyal operettlépcsőt szeretne; míg Adorjáni Bálint megelégedne egy valósághű kocsiajtóval is, Rétfalvi Tamás pedig remekül elszórakozik az asztalon álló telefonnal. Horgas Péter nyugodtan bólogat mindenre: persze, meg tudja oldani. Tényleg mindenhatónak tűnik…

Kováts Adél kezében a toll egy pillanat alatt Karády Katalin jellegzetes szipkájává válik, ez a jelenet különösen magával ragad mindenkit.
Petrik Andreát érkezése után nem sokkal az asztal alá száműzi a szerepe, onnan nézelődik békésen.
Rétfalvi Tamás tanulja a szövegét, igyekszik már most minél inkább játszani.

Meg-megáll még olykor a próba, kérdések merülnek fel, de aztán valahogy mindenki elengedi magát. Göttinger Pál egy bögrével a kezében ül az első sorban, lába feltéve a színpadra, s teli torokból énekli a dalok első sorát (csak hogy jelezze, hol is vannak a dalbetétek).

Amíg Rétfalvi Tamás és Petrik Andrea párosa a veszekedést próbálgatja, Adorjáni Bálinton látszik, hogy folyton a színpadon lenne. Amint lehetősége nyílik rá, ledobja a csokornyakkendőt (amivel bizonyára Jávor Pál híres eleganciáját akarta eddig szemléltetni), és boldogan rohan fel „Gazsó-dublőrnek”, Kabost játszani. Miután pedig megérkezik Gazsó György, Adorjáni kitartóan győzködi a rendezőt, hogy hadd menjen fel Szávai Viktória mögé háttértáncolni.

Szervét Tibor a próba végére teljesen belefeledkezik a szerepébe, gyakran már szövegkönyv nélkül mászkál, sóhajtozik. Tanácsokat ad színésztársainak, magyaráz, segíti őket („Jaj, jaj, jaj… A 16. oldal tetején jajgatok” – súg valakinek.).
Gazsó György abszolút partnere a játékban, gyakran teljesen belefeledkeznek a szópárbajba, a szituációkba.

A próba a tervezettnél is gyorsabban halad, az ötletfolyam azonban még a büfében sem áll le. Hogy mindezekből mi valósul meg, azt Önök is megnézhetik április 21-én, a Mozgófénykép bemutatóján.

Fabacsovics Lili