Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


Ámde jön az ébredés

Kicsoda az a tengerészegyenruhás illető, aki begurul a vidámparki körhintalovon a Mozgófénykép előadás végébe, a harmincas évek naiv idilljét a negyvenes évek szörnyedelmes és megoldhatatlanságot sejtető konklúziójával szétzúzandó? Persze, persze, tudjuk, ki ő, rá van írva a színlapra, hogy Horthy Miklós, még csak azt sem mondhatjuk, hogy váratlan lenne a jövetele, hiszen egyenruhája a díszlet markáns részét képezi (a történetek egy része konkrétan Horthy zakója mögül ugrik elő). De ki Horthy Miklós ebben a történetben? Ki Horthy Miklós ebben az előadásban? A vezér (Bálint András alakítja egyébként a leginkább lassútag, demens öregúrként jellemezhető karaktert), a jóságos Kormányzó, a kedves, a perfekt modorú, némi szalonzsidózással, akit mindenki vár, hogy majd megoldja – akiben aztán csalódni kell. Mert nem old meg semmit, mert kicsúsztak a kezéből a dolgok, mert már képtelen tenni bármit. A vége pedig a sötétség – vagyis a második világháború ismert tragédiája.

Mivel azonban ez a befejezés magát a történetet teszi teljesen értelmetlenné, kénytelenek lennénk e zárlatot valamiféle jelenidejű reflexióként kezelni, de ha ezt megtennénk, annyira primitív vulgárpolitizálásba csapnánk, ami igen méltatlan lenne. Egyszerűen nem képzelhető el, hogy a Radnóti Színház komolyan ilyen üzenetet szeretne küldeni közönségének, ami ebből kiolvasható, és nem a tartalma, hanem a direkt pártpolitikai párhuzam miatt, ami suta, szerencsétlen és kínos, és emiatt abba is teljesen fölösleges belemenni, hogy mennyire igazságos. De hogy ez legyen egy, látszólag a harmincas évek filmjeinek világát, hangulatát, szereplőit felidéző (és feltételezem, szándékai szerint arra a jelenből, vagyis a darabbeli jövőből reflektáló) darab slusszpoénja, az egész egyszerűen lehetetlen.


Persze, a színház a lehetetlent lehetővé teszi, és íme, Nényei Pál darabja is a színpadra került, és esküszöm, azóta gondolkodom két dolgon, amióta láttam. Egy: vajon volt-e bárkinek bármi célja ezzel, azon kívül, hogy valami könnyed-zenés (ám a művészi látszat érdekében aktuálpolitizáló vörös farokkal bíró) közönségvonzó bohóság legyen repertoáron; kettő: hogy lehetett ezt a remek ötletet, miszerint a kor meghatározó színészeinek képében játszanak a mai színészek egy korabeli melodramatikus komédiára hajazó abszurdot (amely egyébként a színlapon föltüntetett igényt, miszerint fölfedezhetők társadalmi-kulturális párhuzamok a harmincas évek és jelenkorunk között, még akár be is teljesíthette volna), ilyen bugyután és semmitmondóan kidolgozni.

Ugyanis két dolog rettenetesen hiányzik Göttinger Pál leginkább sűrű technikára építő, igen zárt közeget létrehozó rendezéséből. Egyrészt a humor – nem akarok igazságtalan lenni, van benne humor, de ennek a revünek akkor lenne értelme, ha megszakítás nélkül hatás áradna a színpadról, elsődlegesen komikus hatás (vad, expresszív ötletekkel, gyorsan és ritmusosan); másrészt a reflexió. Ugyanis bármilyen vaskosan mutat rá a rekultiváció alá vont Kossuth tér akkori és jelenlegi állapotának összhangzatára a darab (a végejelenetről nem is beszélve), valódi reakció nincs erre vonatkozóan, az előadás nem állít a világon semmit, ennélfogva minden tartalom jobbára érdektelenné válik.

A mondanivaló kényszere nemcsak az előadás befejezését, de a keretét is agyonnyomja: Horgas Péter a gigantikus tengerésztiszti zakó mellé sok emberméretű ruhát varrt össze, ez a függöny veszi körbe a teret, amelyben felül a zenekar, alul meg egy statikus, felnagyított filmszalag kap helyet. A függönyön rések, illetve jobbra egy ajtó, a zakó mögött pedig egy hátsó színpad található, illetve az előadás elején egy mozit jelző bábszínházi konstruktum áll középen, ez utóbbi egyébként a produkció legjobban működő része, ha az ott mutatott formavilágot vinné végig az előadás, talán működne is, bár ezt már nem tudjuk meg. Mindazonáltal ez a jelentéses tér egyszerűen nem élteti a játékot, minden kötött, minden zárt, semmiféle szabadsága nincs a sztorinak, ami így ott sűrűsödik az apró színpadon, annak esélye nélkül, hogy valódi kapcsolatba kerülhetne a közönséggel.

Pedig Katona Gábor stílusos, a darabhoz illeszkedő – és a színpadi játékra vonatkozó reflexiót unikális módon nem nélkülöző! – koreográfiái, Bujdosó Nóra a kor kliséit látványosan hangsúlyozó jelmezei, illetve a Dinyés Dániel vezette zenekar (akiket azért nem tudok név szerint felsorolni, mert a Radnóti tábláján nincs kinn a napi beosztás, csak a kettőzés) a legmesszebbmenőkig hozzák a hangulatot. A dalok egyébként valóban olyanok, mintha egy harmincas évekbeli filmből léptek volna elő, felismerhető egy-egy dallamnyi Eisemann és más, kár, hogy a zenekar és a színészek énekének hangosítása nem eredményez kiegyenlítettséget, így a Hajós András elkövette szövegek egy részét nemigen érteni, amit meg igen, arról talán annyit lehet mondani, hogy prozódiailag korrekt, valódi dalszöveg.

Értelme meg úgysincs az egésznek, legalábbis visszamenőleg tényleg semminek, hiába záporoznak a fordulatok brazil szappanoperát megszégyenítő sűrűséggel, és ezt a közönség nem veszi jó néven. Nem azért, mert ne lehetne ilyet csinálni, a Gyaloggalopp óta nem tabu (a mainstreamben sem) nem befejezni valamit, már akkor, ha a nem-befejezés következik mindabból, amit addig láttunk. Nem a kiszámíthatóságot reklamálja az ember, hanem a rendszer hiányát. Ez a közönséggel olyan pimaszság, mint amikor a tévében Pamela Ewing egy reggel arra ébredt, hogy egy éve könnyek közt eltemetett Bobby férje a zuhanyrózsa alatt él és virul. A Dallas sorozat alkotói – korábbi tévedéseiket globálisan helyrehozandó – azt akarták lenyomni a népek torkán, hogy az előző évad minden történése, fordulata és epizódja csupán Pamela álma volt, az eredmény a nézők elfordulása a sorozattól: a közönség joggal érezte úgy, hogy át van verve, a sorozat túllépett a saját maga létrehozta szabályokon, és ez megbosszulta magát.

A saját szabályait nem egyszerűen túllépő, hanem igazán föl sem építő Mozgófénykép persze nem sorozat, nem kell félni, hogy a következő részre nem marad ember. Az viszont biztos, hogy akik miatt a nézők visszajönnek legközelebb is a színházba, azok a színészek, mert az átjön, hogy ők elképesztő energiákat mozgósítottak, elfedendő az előadás lehetetlenségeit, egyenetlenségeit, gránátjait és atombombáit. Őket sem sorolom fel név szerint, tisztességes és elhivatott munkát végeznek mind, hálás lehet nekik a szerző, a rendező, a színigazgató: mentik a menthetőt és a lehetségességig álcázzák, amit lehet – ahogy lehet. Ugyan nem feladata az egyszeri nézőnek ebbe beleszólni, de talán annyit megérdemelnének, hogy valaki, akinek ez tisztje, keres ennek a darabnak az ő munkájukhoz méltó, rendes, korrekt befejezést ehelyett a – mondjuk ki – színházi blöff helyett. Legalább. Aztán másik darabot is.

Ugrai István


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed