Startol a Kultúrfürdő

Váczy András

A nyári-kora őszi, háromhetes programszéria a Halastó Közhasznú Kulturális Egyesület önkéntes szervezésében, a budapesti Víziváros és Felhévíz különleges, eddig ilyen művészeti célra sosem használt tereiben, helyszínein indította el a Kultúrfürdő nevezetű sorozatot.
Idén is koncertek, kiállítások, színházi estek és gyermekprogramok várnak mindenkit:

Gyabronka József, Závada Pál, Göttinger Pál, Kemenes András, Jankovics Péter, Fábián Gábor, Hay Anna, Sáry László workshop, Discantus, Mezítlábas Zenészek, Four Bones, Santa Diver, Jávai Gamelán, Csíkszerda, Forgó, Byzantium Jazz Project, Bujdosó Trió, meglepetésvendégek, valamint hangfürdő, gyerekmedence, vizuál eksönök, SPLASHmobok és kultúrsokadalom... 
Mindez például az Öntödei Múzeum-ban, ahol annak idején Ganz Ábrahám vasúti kerekeket gyártó munkásai és gépei csattogtak és kattogtak. Helyükön ma műemlékek, múzeumi tárgyak állnak, és a füst és a munkaszag helyett a Kultúrfürdő dallamai, szavai, az előadók és a közönség lelkesedése töltik meg a levegőt. 

Aztán az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjében is, ahol igazából Szokollu Musztafa pasa kezdte az egészet. És ha már ő építtetett egy fürdőt - és az Irgalmasok pedig helyrehozták, ráadásul nem is akárhogy - mi megtöltjük zenével, színházzal, élménnyel! 

Valamint a Bem mozi elnevezésű kávézó-félszoba-konyha-moziterem-szalon komplexumban, amit nagyon szeretünk, mert családias hangulat és az otthonosság árad a falakból. 
A Frankel Leó úti Zsinagógában is, ami 1888. 08. 8. napja óta felszentelt imahely, és az azóta eltelt időben köré emelkedett egy ötemeletes bérház, benne rabbi-lakással, iskolával, pékséggel. Amúgy az épület maga neogótikus és klingertéglás. Szép. 

A Szabó Ervin Könyvtár Török utcai lerakatában, melynek hangulata már önmagában elbűvölő, hát még, ha kultúrfürdős programok töltik meg a teret... 
Egy Frankel Leó úti kertes magánlakásból is áradni fognak a kultúrhullámok. A hely korábban Fekete Sas fogadó néven várta a vendégeket, jelenlegi lakói évek óta látogatják a Kultúrfürdő programjait, most otthonukban várják a művészeket és nézőket. 

Mindez tart egészen szeptember 15-ig.

forrás: http://mixonline.hu/