Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Orlaisok az Irodalom Éjszakáján

Június 23-án este kilenc belső-erzsébetvárosi helyszínen tíz művészünkkel találkozhattok az Irodalom éjszakáján.    Az irodalmi happening formabontó stílusban, kevéssé ismert, különleges helyeken hozza közelebb a világirodalmat. Az idei téma: VÉSZKIJÁRAT.  Művészeinkkel június 23-án 19 és 23 óra között a következő helyszíneken találkozhattok: * Akácos Udvar (Akácfa u. 61. ) Dékány Barnabás – Jeroen Olyslaegers: Védőr (Belgium / Flandria) * BKV-székház, Egri terem (Akácfa u. 15. ) Gombó Viola – Maarja Kangro: Atroposz Opel Merivája (Észtország) A felolvasásokat jeltolmács közvetíti a siketek és nagyothallók számára. * Borganika (Klauzál tér 11. - Klauzál téri Vásárcsarnok, 1. emelet) Schruff Milán – Thomas Bernhard: A pince (Ausztria) * Csányi5 (Csányi u. 5.) Nagy Dániel Viktor – Arnon Grunberg: Anyajegyek (Hollandia) * Dover ház, pince (Király u. 9.) Ullmann Mónika – Sofi Oksanen: A kutyafuttató (Finnország) * Dover ház, udvar (Király u. 9.) Péter Kata – Ina Valcsanova: A Krach sziget

Őrjöngés a buszszínházban

Díszvendégekkel teli az idei, augusztus elsején kezdődő Baranya megyei Ördögkatlan fesztivál: meghívták a szervezők a 3OY-s Beck Zolit, Pintér Béla és Társulatát, az énekes Rutkai Borit, a képzőművész Böröcz Andrást, valamint Felvidéket és Franciaországot.

Mit tehet egy kulturális fesztivál, amelyik egybefolyik az olimpiával? Méretes sátrat állít fel a szurkolóknak egy vendéglátóipari egységgel szemben. Így tesznek az ördögkatlanosok is, így két koncert között felmérhetjük, hányadik érmünket gyűjtöttük be.

Ez az ötödik fesztivál – amelyet Kiss Mónika és Bérczes László főszervez – összművészeti együttlét Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán. Van kiállítás és családi program, színház, koncert, játék, valamint olvasóliget. Minden nap, teljesen véletlenül buszszínházi előadásba csöppenhetünk Kisharsány és Palkonya között, ha épp a mi járatunkra pattan fel Kapa, Pepe, Köles Ferenc, Thuróczy Szabolcs, Göttinger Pál és alkalmi színészcsapatuk. Szintén kuriózum a strandkoncert Nagyharsányban, az improvizációs gondolatébresztő workshop a Tóth Viktor Pillanatbalett Projekttel Kisharsányban vagy ugyanott a könyv, cd, ruha, játék és termény cserebere.

A független produkciókat bemutató szegedi Thealter fesztivál után itt is az egyik díszvendég lesz a Pintér Béla és Társulata. A Szutyok című előadásuk a tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozón díjakat nyert, hihetetlen szakmai sikere ellenére a Kaisers TV, Ungarnt az ideibe nem válogatták be. A katlanosok elhívták mindkét produkciójukat.

Feltehetően a cirkuszrajongók sem fognak csalódni, hiszen több előadás is szól nekik. Például az Ördögkatlan fesztivál egyik szenzációja, a francia Galapiat Cirque, amelyet a Francia Intézet segítségével tudtak elhívni. Tagjai a francia Nemzeti Cirkuszművészeti Iskolában, majd a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban tanultak, és 2008-ban hozták létre első közös produkciójukat, a Risque ZérO-t, ezt láthatjuk Kisharsányban is.

Beülhetünk burleszkfilmekre, amelyeket élőzenével kísérnek, Halász Judit koncertjére, Szabó Borbála művének, a Telefondoktornak színielőadására, vagy megnézhetjük Böröcz András művészi hordóit a Vylyan pincében, ahol a művész Haydn Hordói című rendhagyó performanszát is bemutatja.

Figyelem, bizonyos előadásokhoz ingyenes sorszámot kell igényelni.

forrás: http://nol.hu