SZÍNHÁZI LELTÁR

Mi történt az idei évadban az erdélyi színházakban?


A legtöbb bemutató a szatmári Harag György Társulatnál volt, a legtöbb díjat a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat és a Yorick Stúdió közös produkciója, a Bányavirág kapta.


A színházak már vakációznak, az évadzáró műsorok mindegyik színházban lezajlottak - volt ahol külön kis műsorral készült a társulat, és volt, ahol az utolsó előadás végén koncerttel búcsúztak. 

A jövő évi tervekről a legtöbb színház csak ősszel nyilatkozik, de így is sikerült néhány címet és nevet megtudni a következő évad programjaiból. Az idei év egyik legsikeresebb előadása a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának és a Yorick Stúdiónak a közös produkciója, a Bányavirág. Az alábbiakban azokról a színházakról olvashattok, amelyekkel sikerült felvenni a kapcsolatot, még mielőtt mindenki szétszéledt a nyári szünetre. 


Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy 

Kilenc bemutatója volt a Tamási Áron Színháznak, ebből három nagytermi, három kamaratermi és három gyerekelőadás. A Nagyteremben Katona József Bánk bánját (Bocsárdi László rendezése), László Miklós Illatszertár című darabját (Béres Attila rendezése), és Csehov Ivanovját (Anca Bradu rendezése), a Kamarateremben Mrożek Egy nyári nap című darabját (Zakariás Zalán rendezése) és Szophoklész Trakhiszi nők című tragédiáját (Balogh Attila rendezése), a színház új stúdiótermében pedig Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című lengyel kortárs komédiáját (Zakariás Zalán rendezése) láthatták az érdeklődők. 

A gyerekközönséget Benedek Elek A só című meséje alapján készült Sómese című produkcióval, Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című szövegének a színpadi adaptációjával, és a Fülenagy, a kíváncsi kiselefánt című bábelőadásnak egy UV-technikával és új szereposztással készült felújított változatával várta a társulat. Mindhárom gyerekelőadást Nagy Kopeczky Kálmán rendezte. 

Az előadások mellett a színház kiemelkedő rendezvénye a Reflex 2 Nemzetközi Színházi Biennálé volt (2012. március 16-30.): Németország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország és Románia neves színtársulatainak előadásában a legújabb kortárs színházi törekvésekkel találkozhattak az érdeklődők. A fesztivál tizenöt napja alatt 26 színházi előadás és 39 kísérőesemény zajlott le; a nézőszám pedig meghaladta a 7 ezret. 

Bocsárdi László, a színház igazgatója kapta a legjobb rendezésért járó díjat a Román Színház Szövetség (UNITER) minden évben megrendezett gáláján. A rendező a craiovai Marin Sorescu Színházban megrendezett Caligulával érdemelte ki a kitüntetést. 


Kolozsvári Állami Magyar Színház 

A kolozsvári színház idén hét darabot mutatott be, ebből három stúdió-, négy pedig nagytermi előadás volt. A nagytermi előadások a következők voltak: Lakatos Róbert és Felméri Cecília Drakulatúra - avagy A Brand Stroker projekt(r. Lakatos Róbert), Alfert Jarrytól az Übü király (r. Alain Timar), Frank L. Baum – Zalán Tibor: Óz, a nagy varázsló (r. Puskás Zoltán), Charles Mee: Tökéletes menyegző (r. Karin Coonrod). A stúdióelőadások címei: Thomas Vinterberg – Mogens Rukov – Bo Hr. Hansen: Születésnap (r. Robert Woodruff), Henrik Ibsen: Hedda Gabler (r. Andrei Şerban) és August Strindberg: Julie kisasszony (r. Felix Alexa). 

Emellett még műsoron volt 11 darab az előző évadokból. Az Andrei Şerban által rendezett előadásokra idén is nehezen lehetett jegyeket kapni, a Ványa bácsit (Csehov) és aSuttogások és sikolyokat (Ingmar Bergman) mindig telt ház előtt játszotta a társulat. 

A társulat a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján az Übü királlyal szerepelt, a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSzT) és a Reflex fesztiválon a Hedda Gablerrel vettek részt, a Bogotai Színházi Fesztiválon a Leonce és Lénát adták elő, a Színházi Kollokviumon a Megöltem az anyámatc. darabot, a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztiválon aSuttogások és sikolyokat játszották. Bogdán Zsolt és Kézdi Imola magyar állami kitüntetésben részesült, Senkálszky Endrét a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjával tüntették ki, Hatházi András pedig a Bánffy Miklós vándordíjat vehette át. 

Albert Csilla és Dimény Áron Megöltem az anyámat című előadását díjazták a gyergyószentmiklósi IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon. Visky András drámája a Román Közszolgálati Rádió különdíjában részesült. Kató Emőkét a Legjobb női mellékszereplő díjára jelölték Else szerepéért aSzületésnap című előadásban, Bodolai Balázst pedig a Legjobb férfi mellékszereplő díjára tartották esélyesnek Helmuth von Sachs szerepéért, ugyanebben az előadásban. 

Csíki Játékszín, Csíkszereda 

A Csíki Játékszín 5 bemutatót, 152 előadást és kb. 36 ezer nézőt tudhat maga mögött. A 2011/12-es évadban a következő előadásokat tűzték műsorra a nagyszínpadon felnőtt- és ifjúsági bérleteseiknek: Molière Tudós nők(komédia), rendező: Porogi Dorka, Jókai Mór – Darvas Ferenc – Váradi Szabolcs Gazdag szegények (zenés vígszínmű) rendező: Schlanger András, Örkény István Tóték(tragikomédia) rendező: Victor Ioan Frunză, Móricz ZsigmondBúzakalász (színmű) rendező: Parászka Miklós. A Búzakalászvolt a legnépszerűbb előadásuk, ezt követte a Gazdag szegények és a Tóték. 

A következő évadra 4 bemutatóval készülnek: Gádor Béla - Tasnádi István: Othello Gyulaházán (r. Lendvai Zoltán), Müller Péter - Tolcsvay László - Müller Péter Sziámi: Isten pénze (r. Somogyi Szilárd), I.L. Caragiale - Parti Nagy Lajos:Karnebál (r. Sorin Militaru), Bulgakov: Képmutatók cselszövése (r. Porogi Dorka). 


Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós 

Öt bemutató és egy koprodukció szerepelt a Figura Stúdió programjában az elmúlt évadban. Az öt bemutató cím szerint: Dézsi Szilárd rendezésében H. C. Andersen – J. Svarc: Hókirálynő, Béres László rendezésében a Sebestyén Rita által írt Kantarzsíni bolhapiac, Goda Gábor rendezésében az Arany-légy, valamint a Szép új világ Victor Ioan Frunză rendezésében. A koprodukciót a Szent Miklós Kamaraegyüttessel együtt készítette a társulat, címe: Szent Miklós-legenda. 


A Figura a hagyományokhoz híven fesztivállal indított, 2011 őszén, szeptember 30. és október 9. között zajlott a Nemzetiségi Színházi Kollokvium kilencedik kiadása, amelyen 23 színházi előadás volt látható, valamint könyvbemutatók, koncertek, szakmai beszélgetések egészítették ki a programot. 

A Figura Stúdió Színház 9 fesztiválon vett részt az elmúlt évadban: Atelier Fesztivál – Nagybánya, Underground Fesztivál – Arad, A Tánc Fesztiválja – Veszprém, Tánc Tavasza – Székelyudvarhely, Határon Túli Magyar Színházi Szemle – Budapest, Thália Színház, Egri Tavaszi Fesztivál, Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztivál – Bukarest, Nemzetiségi Színházi Kollokvium – Gyergyószentmiklós és a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. 

A Goda Gábor által rendezett Arany-légy Veszprémben A Tánc Fesztiválján fődíjat kapott. A fesztivál a magyar kortárs táncélet egyik legkiemelkedőbb rendezvénye, a Figura Stúdió Színház volt az egyetlen erdélyi résztvevő. 

Csíki Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár 

A Csíki Gergely Állami Magyar Színház még nem zárta be teljesen az évadot, ugyanis július 7-én lesz még egy előbemutatójuk, Karel Čapek Vagabondóját Peter Pashov és Zheni Pashova rendezésében ekkor tűzik műsorra. 

Emellett 4 bemutatójuk és még egy előbemutatójuk volt az évadban: Németh Ákos Devianciáját, Thomas BernhardImmanuel Kant c. darabját (r. Alexandru Colpacci), Vinnai András Furniturját (r. Göttinger Pál), Borsszem Jankót (r. Csató Kata) és Henrik Ibsen Peer Gyntjét (r. Horváth Csaba) játszották. Ezeken kívül még 10 előadás volt műsoron az előző évadokból. Összesen 172 előadása és 12207 nézője volt a színháznak. 

A társulat részt vett a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiválján, a sepsiszentgyörgyi Reflex Színházfesztiválon, a debreceni Deszka Fesztiválon, az Erdélyi Színházak Kollokviumán, a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon és az Avignoni Fesztiválon. 

Megszervezték idén is a TESZT-et (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó), melynek keretében 13 meghívott előadás került bemutatásra és közös produkción is dolgoztak a budapesti Forte Társulattal, a Peer Gynten. A legnézettebb előadás a Zián és Kopik c. darab volt (r. Palocsay Kisó Kata), ezt követi Spiró György drámája, a Prah László Sándor rendezésében, harmadik helyen pedig Németh ÁkosDevianciája áll. Az évad egyik különlegessége még mindig aMady-baby, ez a darab egy buszban játszódik, ahol a férőhelyek száma 14. 


Harag György Társulat, Szatmárnémeti 

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata volt idén a legtermékenyebb, a 2011/2012-es évadban 10 bemutatójuk volt: Ruzante: Az anconai özvegy (r. Keresztes Attila), Füst Milán: Boldogtalanok (r. Radu Afrim), Kővé vált királyfi (r. Szilágyi Regina), Dés László – Nemes István – Böhm György – Horváth Péter –Korcsmáros György: Valahol Európában (r. Balogh Attila), Darvasi László: Trapiti (r. Szilágyi Regina), Petőfi Sándor: A helység kalapácsa - felolvasószínház (r. Galló Ernő), Dsida Jenő: „...nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…”; - előadóest (r. Szugyiczky István), William Shakespeare: Szentivánéji álom(r. Keresztes Attila), A három kismalac és a farkasok – kesztyűbáb-előadás (r. Bandura Emese), Bábok (Szép Ernő A hasbeszélő című egyfelvonásosa alapján rendezte Bessenyei Gedő István). 

A színház hatodik alkalommal szervezte meg a Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivált, ahol 7 magyar nyelvű vendégelőadást láthatott a közönség, ebből hatot román feliratozással, illetve a román nyelvű előadások közül négyet magyar felirattal tekinthettek meg az érdeklődők. 

A társulat szerepelt a gyergyói Nemzetiségi Színházi Kollokviumon, Budapesten a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén és Kisvárdán a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiválján. A színház a Keresztes Attila rendezte Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című előadásáért a Gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházi Kollokviumon a román közszolgálati rádió díját kapta meg. 

A Román Színházi Szövetség (UNITER) 2012-es debütdíjára jelölték Balogh Attilát, a társulat alkalmazott rendezőjét, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban rendezettTrakhiszi nők című előadás színreviteléért. Keresztes Attilát 2012-ben harmadik alkalommal jelölték a legrangosabb szegedi színházi kitüntetésnek számító Dömötör-díjra, a legjobb rendező kategóriában a szegedi Hedda Gabler című előadás színreviteléért. 

Tompa Miklós Társulat, Marosvásárhely 

A Tompa Miklós Társulat Marosvásárhelyen összesen 144 előadást tartott, amit közel 28 ezren láttak, ez a nézettség az előző évadhoz képest 40%-os növekedést jelent. A társulat az idei évadban kilenc bemutatót tartott, ebből hármat a nagyteremben (Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül, r. Parászka Miklós, Verebes István Senki sem tökéletes, avagy nincs, aki hűvösen szereti című zenés vígjátéka Kányádi Szilárd irányításával, Gotthold Ephraim Lessing Bölcs Náthán, r. Harsányi Zsolt), hatot a kisteremben láthatott a közönség (Lovassy-Cseh Tamás Vale –; Búcsú, Székely Csaba Bányavirágja Sebestyén Aba rendezésében, Székely János Hugenották, r. Szélyes Ferenc, Háy János A Gézagyerek című istendrámáját Rusznyák Gábor rendezte, Medgyessy Éva Rekviem egy házért, r. Kovács Levente, Eduardo de Filippo A komédia művészete, r. Kövesdy István). 

A szeptemberben Gyergyószentmiklóson rendezett IX. Nemzetiségi Színházi Fesztiválon Dorota Maslowska Két lengyelül beszélő szegény román és Székely CsabaBányavirág című előadásaikkal vettek részt. A Bányavirágelnyerte a legjobb előadás és a közönségzűri díját is. A Pécsi Országos Színházi Találkozón a szakmai zsűri döntése alapján a Bányavirág a legjobb előadásnak járó díjat hozta el. A XXIV. Magyar Színházak találkozóján a darab Kisvárda város közönségdíját kapta. 

A társulatnál már folynak a következő évad előkészítésének munkálatai: elkezdődtek Szörényi Levente és Bródy JánosKőműves Kelemen című rockballadájának próbái. Az előadást Somogyi Szilárd, a Budapesti Operettszínház fiatal rendezője állítja színpadra. Az előadás tervezett bemutatója szeptember 14-e. 

Az évad első felében a kisteremben bemutatásra kerül Ion Luca Caragiale Megtorlás című drámája Kincses Elemér rendezésében és Shakespeare Romeo és Júlia című tragédiája Porogi Dorka színrevitelében. A szilveszteri bemutatót Harsányi Zsolt jegyzi, majd az évad második felében Keresztes Attila Gorkij Éjjeli menedékhelyét rendezi, Kövesdy István Kovásznai György Csontváry című drámáját viszi színre.

Tárgymutató.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház az egész város színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed