Színes évad a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban - 71 fő volt az átlag nézőszám

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház július 7-én zárta a 2011/2012-es évadot, melyet a nyitottság és a kedvesség jellemzett, valamint a jelenre és jövőre való odafigyelés; Ídén összesen 12.207 nézőt fogadott a Színház, az eddigi legsikeresebb TESZT-et szervezte, számos együttműködés született, valamint jelentős román, magyar és szerb alkotókkal színesítette Temesvár kulturális palettáját.


Két naponta egy-egy előadás
A 2011/2012-es évad tíz hónapját a bőség jellemezte. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 172 előadást kínált nézőinek: ezek közül 50-et a Stúdió Teremben, 45-öt a Nagyteremben, 18-at egy kisbuszban, valamint 72-őt városon és országon kívül. Négy bemutatóra (Deviancia, Immanuel Kant, Furnitur és Borsszem Jankó) és két előbemutatóra (Peer Gynt és Vagabondó) került sor, az elmúlt évadokból pedig 10 előadás lett műsoron tartva.

Az előadások számát figyelembe véve a legsűrübb hónap október volt, 31 előadással, majd május 29 és január 22 előadással. A nézőszámot tekintve a május hónap volt a legforgalmasabb 2868 nézővel, március 1594 nézővel és október 1488 nézővel. Az évad legnézettebb előadásai a Zián és Kopik (3032 néző), a Prah (1677 néző) és a Deviancia (734 néző) voltak. A 2011/2012-es évadban a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház átlag nézőszáma 71 fő volt.

Vendégelőadások és néző-mozgató tevékenységek
Az alig lezárt évad egyik ismérve a Színház által létrehozott együttműködések különböző helyi kulturális intézményekkel, országon belüli és kívüli önálló színházakal, valamint a közönségnek szóló és ezt bevonó akciók.
A Színművészeti Egyetemmel és a Központi Egyetemi Könyvtárral létrejött kapcsolat számos román nyelvű felolvasó színházi estet eredményezett, a Francia Kulturális Központtal való pedig lehetőséget nyújtott arra, hogy a közönség megtekinthesse a Le grande large produkciót. Az évad meghívott előadásai közé tartoztak a ColectivA (Kolozsvár, Románia) és a Pataky Klári Társulat (Budapest, Magyarország) produkciói.
A közönség gyakran betekintést nyerhetett a színházi alkotás folyamatába különböző versenyek megszervezése által, valamint a nyílt próbákon vagy előadások utáni közönségtalálkozókon részt véve. Ugyancsak ebben az évadban a Színház bevezette mint opciót az online jegyvásárlást, valamint ajándékokat osztogatott nézőinek különböző ünnepek alkalmával, mint pl. a Színház Világnapja, Nőnap vagy Bálint-nap.


Elismert rendezők, fiatal tehetségek, kortárs és klasszikus szövegek
Az évad négy bemutatója és két előbemutatója újra megerősíti a Színház művészi identitását, mely a klasszikus értékeket egyesíti a legújabb színpadi kifejezésmódokkal, anélkül hogy figyelmen kívül hagyná a legfiatalabb nézőinek szóló műfajokat.
A publikumnak lehetősége nyílt megismerni két nagy drámaíró klasszikus szövegeit megismerni: a Thomas Bernhard által írt Immanuel Kant-ot és Henrik Ibsen Peer Gynt-jét. Ugyanakkor, a Színház repertoárjában fölbukkantak kortárs szövegek is: Vinnai András Furnitur-ja és Németh Ákos Deviancia szövege.
A temesvári Csiky Gergely Állami Színház az elmúlt évadban két magyar szöveget vitt színre, kettőt a világirodalomból, egy cseh regényt alkalmazott színpadra, valamint magyar, román és cigány népmeséket.
A meghívott rendezők elismert nevek mint Alexandru Colpacci vagy Horváth Csaba, valamint Peter és Zheni Pashov, másfelől fiatal tehetségek, mint Göttinger Pál vagy Csató Kata.

Turnék és fontos fesztiválok
A Temesvári küldetése mellett, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház megerősítette az eurórégióban vállalt szerepét az eddigi legsikeresebb TESZT megszervezése, valamint a székhelyen kívül bemutatott 72 előadás által.
Idén a Színház részt vett a sepsiszentgyörgyi Reflex 2 Nemzetközi Színházi Biennálén, a debreceni Deszka Fesztiválon, a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon, a gyergyószentmiklósi Kisebbségi Színházak Kollokviumán, az aradi EuroUnderground Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a brassói EuroArt Fesztiválon, a szegedi THEALTER U21 plusz fesztiválon, valamint az Avignon Off Színházi Fesztiválon. 
Idén a TESZT – Eurorégiós Színházi Találkozó május 19. és 27. között zajlott. A rendezvény keretén belül 16 előadás került bemutatásra, 4 koncert, 1 könyvbemutató, 1 plakátkiállítás és egy színházi témára épített gasztronómiai verseny. A találkozón, mely először hozta össze Temesvár mind a négy színházát, 1923 néző vett részt, akik közül 250 igényelt fülgallgatós fordítást. A rendezvény során zárt körű rádió működött, faliújság készült, reklámfelületként pedig a város egyik villamosa szolgált, mely mai napig hordozza magán a TESZT és Színház logóit.
Az elmúlt évadban a Színház Budapesten, Újvidéken, Szegeden, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és számos egyébb Temes megyei helységben túrnézott.


Egyéni teljesítmények és fontos díjak
A Színház előadásai és színművészei számos jelentős díjjal lettek jutalmazva. Az évad leforgása alatt az intézmény számos alkalmazottja együttműködött a temesvári német és román nyelvű, valamint a szerbiai magyar nyelvű színházakkal.
A Prah című előadás elnyerte a nagyváradi XVII. Rövid Dráma Fesztivál Legjobb előadás-díját, valamint a Legjobb női alakítás-díját (Szász Enikő).
Molnos András Csabát díjazták a Vajdasági Drámaíró Versenyen, Borbély B. Emília és Lőrincz Rita pedig megkapta a 2011-es Pro Cultura Timisiensis díjat.
Dukász Pétert Bánffy Miklós díjjal tüntették ki egész eddigi munkásságáért.
Tokai Andrea és Magyari Etelka együttműködött a Temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színházzal és a Temesvári Német Állami Színházzal, miközben Dukász Péter az Újvidéki Színház színpadán lépett fel.

TM-T
TH