$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Egy józan hang lentről, az árokból

Vas András

Az idén ötödik alkalommal ad otthont Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya az Ördögkatlan-fesztiválnak, melynek egyik főszervezője Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője. Akinek tavaly majdnem el kellett adnia a lakását a fesztivál miatt.

– Az idén is veszélyben az otthona?
– Hagyjuk... – felelte Bérczes László. – A költségvetés papíron most rendben van, ám nehezíti a dolgot, hogy 8-9 millió forintot meg kell előlegeznünk. Nagyjából 57 millió a büdzsé, áfával azonban 65 millió, s ugyan a különbözetet egyszer majd visszakapjuk, ám most kell fizetnünk. A Nemzeti Kulturális Alaptól is kaptunk 27 milliót, ám ebből kilencet a jövő évi keretük terhére, amit csak januárban kapunk meg, viszont most kell felhasználnunk. Persze halogathatnánk a kifizetéseket, ám négy év bizalmát nem szabad elveszíteni.

– Amikor belevágtak, biztos nem gondolt rá, hogy közgazdászkodnia kell majd...
– Eszembe sem jutott! Anno a Művészetek Völgyénél hat éven át mi szerveztük az egyik falu programját, ám ott a Völgy vezetése megteremtette hozzá a keretet, nekünk csak a jó rész jutott, a tejföl nyalogatása. Ez most is megvan, nagyjából november-december környékén, amikor Mónival, a kedvesemmel, akivel együtt találtuk ki és együtt szervezzük az Ördögkatlant, tervezgetünk, ötletelünk, álmodozunk. Aztán jön a megvalósítás, mely jóval több munka, mint gondoltuk.

– A Katlan is kezd elüzletiesedni?
– Egyelőre nem, de reális a veszély. Azt hiszem, az idei fesztivál lesz a fordulópont. Még mindig emberi léptékű, de figyelnünk kell rá, nehogy túlnőjje magát.

– A gyerekek mindig felnőnek...
– Talán leszünk annyira okosak és bátrak, hogy (vissza)lépni tudjunk. Nem akarunk, nem fogunk felnőni.

– Egyszer azt mondta, addig jó a Katlan, míg a kosár elfér kettejük tenyerén. Már lelóg?
– Nagyon... Kezdünk túlmenni a határon. De legalább észrevesszük.

– Nagyban már nem lehet öt napra egy Másik Magyarországot létrehozni?
– Nem is tudom... Van egy csapat, mely nem a haszon miatt csinálja ezt az egészet. S ebbe beletartozik a gazdasági vezetőtől a honlap kezelőjéig, a műszaki vezetőtől a stábig sok-sok ember, még a vendéglátós is, aki nem tőlünk függetlenül állapítja meg a sör vagy a kolbász árát. Ez a gárda azonban csak a mostani kereteket győzi.
– Megéri egy színházi évad után ennyi gondot a nyakába venni? Nem lenne jobb egyszerűen pihenni, feltöltődni?
– Naponta felteszem a kérdést: miért csináljuk?

– És?
– Önző az ember, jót akar magának. Bennem például elképesztő szeretetéhség munkál. Egyszerűen szeretetet gyűjtök a Katlanban!

– Emiatt kerüli annyira a konfliktusokat? A mai, szakadékkal szabdalt színházi világban szinte az egyetlen, aki mindkét oldallal szót ért.
– Szót próbálok érteni. De ez egyre nehezebb. Viszont hogy a dolgok jól működjenek, kell a párbeszéd.

– Szélmalomharcnak tűnik...
– Nem akarok Don Quijote-i szerepben tetszelegni, de egyszerűen nem tudok más lenni. Nem hiszek a konfliktusban.

– Egy 21. századi idealista... Másképp nehezen magyarázható, hogyan is képzeli, Mohácsi János és Vidnyánszky Attila egyszerre rendez majd a Csikyben...
– Pedig nem lehetetlen vállalkozás. Egyelőre nem megy, de nem adom fel! A két név ugyanis nemcsak két ember, két nagyszerű rendező, hanem a két oldalt is szimbolizálja. Amúgy Mohácsi és Vidnyánszky gondolkodása a színházról – éppen Mohácsi nyilatkozott erről okosan nemrég – sokkal közelebb áll egymáshoz, mint az utóbbi mögött álló, őt pajzsként használó középszerű színházcsinálók hiszik.


– A Csiky ugye, nem ide tartozik? Tényleg, tetszett az idei évad?
– Részben megvalósultak az álmaim.

– Diplomatikus...
– Igazából csak novembertől voltam itt, előtte Szabadkán rendeztem. S rájöttem, tanulnom kell a türelmet. Egyetlen évadtól nem várhatom, hogy minden álom megvalósuljon. Például, hogy elfogadtassam magam.

– Nehezen ment?
– Ne tegyük múlt időbe! Bizonyára nem mutattam még fel annyit, hogy így legyen. És talán akaratlanul is túl sok téves előítélet dolgozik bennem – de igyekszem úrrá lenni ezen. Ezt segíti, amikor felfedezek egy-egy remek színészt Kaposvárott. Szerencsére vannak, számosan.

– A helyzet sem volt ideális: az elmúlt években meglehetősen zűrzavaros időket élt meg a társulat...
– Folyamatos ideiglenesség volt a vezetőségben. Babarczy László talán már abba akarta hagyni az utolsó éve előtt, Znamenák Istvánt egy évre nevezték ki, Schwajda György pedig elsősorban a rekonstrukcióra készült. Talán most, Rátóti Zolival jön valami folytonosság. S nemcsak művészetileg, hanem működésben is.

– A megfelelő kultúrpolitika hiánya, hogy idáig fajult a helyzet? Hiszen az elmúlt években a színházi világból jórészt csak balhés ügyeket lehetett hallani.
– A rendszerváltozás óta (is) hiányzik a normális kulturális vezetés, politikai oldaltól függetlenül. Ha volt is kultuszminisztérium, mindig az utolsó helyen kullogott a hierarchiában. S az irányítók is inkább a fentről érkező diktálásnak megfelelőek voltak, mintsem következetes, öntörvényű és felelősséget vállalni merő, igazi személyiségek. És ez nemcsak a színházon látszik, de a múzeumon, a filmen, a könyvön. Ami amellett, hogy elkeserítő, de óriási taktikai hiba is a hatalom részéről.

– Pesten ez jobban érződött, ezért jött Kaposvárra?
– Személyes okokból váltottam. A Bárkának amúgy teljesen más a feladata, mint egy vidéki színháznak.

– Mégis hallani olyan hangokat: rétegszínházat csinálnak Kaposváron, el akarják „bárkásítani” a Csikyt, eltörölni a Kaposvár-jelenség emlékét is.
– A rétegszínház nemes szándék lenne, ám egyben butaság is. A Kaposvár-jelenség pedig már elmúlt, s nem lehet folytatni. Annak idején fanatikus Csikybe járó voltam, életem fontos élményeit köszönhetem a színháznak, ám ennek több, mint egy évtizede vége. Ami utána volt: a Mohácsi-rendezések. A jelenlegi szándék, hogy igényes és minőségi, közönségbarát művészetet csináljunk. Aztán vagy sikerül, vagy nem...

– Mint tavaly A kéz és a IV. Henrik?
– Ötletszinten jó volt, megvalósulásban közepes. Előbbi egy üres térben, a csupasz színpadon, egy folyamatosan jelenlevő csapattal talán jobban ütött volna, Tim Carrollnak pedig elképesztő rendezéseit láttam a Bárkában és a Globe-ban, itt azonban talán mert megriadt a nem igazán nyitott társulattól, nem sikerült neki. S éppen ez alapján nehéz beszélni a jövő évadról is: ez nem szék, hogy ott az alapanyag, s iparosmunkával csak össze kell rakni.

– A kísérletezőkedv azért megmaradt. Ismét előrukkolnak egy ősbemutatóval. Illetve féllel, hiszen A helység kalapácsát már a Katlanban is bemutatják.
– Papíron minden a siker mellett szól, hiszen a szerző nem akárki, a zenét pedig az a Ferenczi György írja, aki korábban már jónéhány Petőfi-verset megzenésített, méghozzá nagyszerűen.

– Nehéz feldolgozni, ha nem sikerül? Vagy éppen erre jó a futás? – Akkor is futok, ha jó a kedvem. Persze stresszoldásnak is kiváló. De a napi hat kilométer leginkább azt jelenti, biztosan csináltam valami megfoghatót. Mert a színházban hiába dolgozik akár egész nap az ember, nem biztos, hogy lesz ilyesfajta látszata. Főként, hogy nem vagyok túl aktív rendezőként – egyébként akkor talán könnyebben el is fogadnának. Ám a kicsi, piszmogó műhelymunkához értek, ritkán, kicsi csapattal szeretek és tudok dolgozni. És csak akkor, amikor valami igazán foglalkoztat. Megengedhetem magamnak a luxust, hogy akkor rendezzek csak, ha tényleg nagyon meg akarok valamit valósítani. S az esetlegesen hiányzó mesterségbeli, gyakorlati tudást személyességgel pótolom.

– Ez a tanári pályából ered?
– Vélhetően. Erősségem az empátia, megértem, mit akar mondani a másik. S ezért is tudok, legalábbis szeretnék tolmácsolni két egymást nem értő között. Akik általában az általuk ásott árok két oldaláról acsarkodnak egymásra. Én meg lenn vagyok az árokban. De jó ott nekem. Úgysem tudom, melyik oldalon másszak fel. Maradok lent. Az is ad is egy kis derűs bölcsességet, amikor látom a feleket egymásra kiabálni, de a nagy hangzavarban nem veszik észre, hogy ugyanazokat a szavakat mondják...Bérczes László

Mi is lehetett volna más egy tiszanánai kisfiúból, akinek tanár az édesapja, mint pedagógus. Angoltanárként diplomázott, s egy szolnoki gimnáziumban kezdett tanítani, ám valami elképesztő erő húzta a színház felé. Eleinte csak írásban jelentkezett, a Film, Színház, Muzsikában, a Magyar Naplóban és a Színházban jelentek meg cikkei, hogy aztán 1996-ban nagy fába vágja a fejszéjét: létrehozták a Bárka Színházat. Másfél évtizeden keresztül a fővárosi színházi életbe új színt-hangot-gondolkodásmódot hozó teátrum ügyes-bajos dolgait intézte, s terelgette a rétegszínház művészeti életét a magyar kultúra rögös útján, időnként rendezőként is megmutatta magát, ám tavaly hirtelen váltott, s művészeti vezetőnek Kaposvárra szerződött a Csiky Gergely Színházba.

Egyúttal közelebb került a dél-baranyai Kisharsányhoz, Nagyharsányhoz és Palkonyához, vagyis az Ördögkatlanhoz: a művészeti-kulturális fesztivált négy esztendeje hozta létre kedvesével, Kiss Mónival, s az idén ötödik alkalommal adnak lehetőséget a látogatóknak, hogy néhány napra felfüggesszék a rohanó élettempót, valóban időt töltsenek el egymással és, valódi párbeszédek alakuljanak ki köztük, fűben heverve hallgassak jó zenéket, kortyoljanak hozzá jó borokat, és még az is előfordulhat, hogy őszintén rámosolyognak egymásra.

Nem vagyunk normálisak – mondta a fesztivál fővédnöke, Törőcsik Mari az Ördögkatlan szervezőiről, s nem merve ellentmondani a Nemzet Színészének, ehhez csak annyit lehet hozzáfűzni: addig jó, míg így marad. 
 
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,32,bohémélet,60,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,42,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,4,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,51,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,1,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,63,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,71,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,193,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,49,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,368,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,236,operaház,79,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,10,operettszínház,35,orlai,599,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,219,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,65,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,67,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,73,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,99,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Egy józan hang lentről, az árokból
Egy józan hang lentről, az árokból
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2012/07/egy-jozan-hang-lentrol-az-arokbol.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2012/07/egy-jozan-hang-lentrol-az-arokbol.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content