Jonathan Dove levele

[Jonathan Dove, Az elvarázsolt disznó zeneszerzője írta nekünk. Ha angol eredetiben szeretnéd olvasni, görgess lejjebb!]

Kedves Zsuzsanna,

borzasztóan sajnálom, hogy csak ilyen sokára tudok válaszolni levelére, amelyben volt olyan kedves elküldeni nekem az ajándék DVD-t és műsorfüzetet jó néhány hónappal ezelőtt. Éppen nyakig voltam egy nagyszabású operaprodukció próbaidőszakában, és emellett több darabot is be kellett fejeznem, ezért sajnos nem tudtam azonnal megnézni a DVD-t.

Micsoda lenyűgöző előadást csináltak Az elvarázsolt disznóból! Ez több, mint amit valaha el tudtam képzelni. Sajnálom, hogy nem láthattam élőben, ugyanakkor el vagyok ragadtatva, hogy megvan felvételen. Igazat kell adnom önnek abban, hogy ez teljesen más, mint a korábbi előadások. Csodálatos látni, hogy ennyien részt vettek a produkcióban és ilyen jól érezték magukat!

Izgalmas volt hallani, hogy a kórustételeket ilyen nagy kórus énekli és nem nyolc színész. Nagyon hatásos. Meglepődtem a hangszerelésen; fogalmam sem volt, hogy ennyi hangszer lesz a zenekarukban! Ez színessé teszi az előadást. Fantasztikus ötlet volt bábokat használni — különös és varázslatos atmoszférát teremtenek. Mély benyomást tett rám, hogy milyen meggyőződéssel játszanak az előadók: mindenki teljesen benne van a darabban.

Nagyon, nagyon köszönöm, hogy ilyen rendkívüli produkció született az operámból, és hogy ilyen nagyszerűen adták elő, ennyi embernek — köszönöm azt is, hogy elküldték nekem ezt a káprázatos ajándékot. Megrendítő érzés, hogy a művem meg tudta szólítani önöket és hogy az életük részévé lett. Kérem, tolmácsolja hálámat és nagyrabecsülésemet a Halastó kórusnak.

A legjobbakat,
Jonathan




Dear Zsuzsanna,

I am SO sorry it has taken me such a very long time to respond to the gift of DVD and brochure you so kindly sent me, several months ago. It arrived in the middle of rehearsals for a big opera production here, and I was also struggling to finish several pieces, so I’m afraid I was not able to watch the DVD straight away.

What an amazing show you made of The Enchanted Pig! It is beyond anything I could have imagined. I wish I had been able to come to see it in person, and I am delighted to have this recording. You are right, it is completely different from the way the piece has been presented before. It is wonderful to see so many people involved, and all having such a good time!

It is very exciting to hear the choruses sung by a big choir rather than just 8 actors, it makes a great effect. I was very surprised by the musical arrangements – I had no idea you would use so many instruments! They are all very colourful. The puppets are a terrific idea – they create a strange and magical atmosphere. I am impressed by the conviction of all the performers: everyone is completely inside the piece.

Many, many thanks for creating such an extraordinary production of my opera, and performing it to so well, to so many people – and for sending me this marvellous souvenir. I am deeply touched that my work spoke to you, and that you made it part of your lives. Please pass on my gratitude and appreciation to all the Halastó Choir.

Very best wishes,
Jonathan