Félidős évadzáró társulati ülést tartottak a kaposvári színházban

Négyéves megbízatásának félidejéről készített számvetést Rátóti Zoltán igazgató a kaposvári Csiky Gergely Színház pénteki évadzáró társulati ülésén.

Ha nem is teljesítettek száz százalékosan, senkinek sincs szégyenkeznivalója - vélekedett az igazgató a lezárult évadról, amely az első volt, amikor az általa vezetett társulattal közösen állították össze a műsortervet.

Rátóti Zoltán hangoztatta: türelmetlen természetű és maximalista, ám azt is tudja, hogy a színház sohasem fekete vagy fehér, egy művészi alkotóközösségben mindig sokkal differenciáltabb a kép, "de van közös nevezőnk, a színház szenvedélyes szeretete... Az itt dolgozó emberek mindegyikére szükség van ahhoz, hogy a színház igazi közösségként működjön." Egyúttal jelezte: nemcsak a kinevezéséből még hátralévő két évre, hanem hosszú távra tervez.

Rátóti Zoltán két éve vezeti a kaposvári színházat. Az első évadban a tragikus hirtelenséggel elhunyt színigazgató, Schwajda György műsortervét jóváhagyva játszották a korábban kitűzött darabokat.

A mostani évadot lezáró, csütörtök esti gálaműsort igazi örömünnepnek nevezte az igazgató. A nézők szavazatai alapján ezen az estén vehette át Az év színésze díjat Fándly Csaba, Az év színésznője díjat Nyári Szilvia, Az év epizódszereplője díjat pedig Csonka Ibolya.

A társulati ülésen Szita Károly, Kaposvár polgármestere megköszönte Rátóti Zoltánnak, hogy lemondott Magyarföld polgármesteri posztjáról azért, hogy csak a színházzal foglalkozhasson. Ezzel bizonyította, hogy hosszú távra tervez - hangoztatta a polgármester, hozzátéve: "mi is hosszú távra tervezünk vele".

A színház évek óta húzódó, halaszthatatlannak tartott felújítására egyelőre nincs forrás - mondta el az évadzáró után az MTI-nek Rátóti Zoltán, akinek pályázatában kiemelt hangsúllyal szerepelt a felújítás. A tervek készen vannak, de most nem tehetnek mást, mint várnak - tette hozzá. (A legutóbbi számítások szerint a színház felújítása mintegy hétmilliárd forintba kerülne.)

Az új évadra új mottót választott a színház vezetése, az ÚjraHat jelmondat jegyében készülnek a következő évadra. Ez arra utal, hogy két év után öt helyett ismét hat nagyszínpadi bérletes bemutató lesz, és arra is, hogy a jövőben is szeretnének hatni a nézőkre.

A nagyszínpadon hat felnőtt darab és egy ifjúsági mesejáték, a stúdióban négy bemutató, köztük egy kicsiknek szóló népmese-válogatás szerepel a jövő évad repertoárjában.

A nagyszínpadon Vörösmarty Csongor és Tünde című álomjátékát Vidnyánszky Attila, a debreceni színház igazgatója rendezi; a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének napokban kinevezett igazgatója első rendezésére készül a kaposvári teátrumban. Göttinger Pál, a színház immár állandó rendezője Offenbach Szép Heléna című operettjét és az Othello Gyulaházán című vígjátékot állítja színpadra. Az Emil Lotjanu filmje alapján készült A cigánytábor az égbe megy című zenés balladát Szőcs Artur rendezi, Gorkij Éjjeli menedékhely című drámáját - húsz évvel Ascher Tamás rendezése után - Valló Péter. Egy másik filmfeldolgozás, a Hannibál tanár úr című dráma Vidovszky György rendezésében a színház jövő évadbeli ősbemutatója lesz. Bemutatják Szabó Magda Tündér Lala című zenés mesejátékát is Kelemen József rendezésében.

A stúdió négy tervezett előadása közül Szabó Máté rendezi Petőfi A helység kalapácsa című zenés vásári komédiáját, amelyhez a zenét Ferenczi György írja, és amelyet a tervek szerint már a nyáron bemutatnak az Ördögkatlan fesztiválon. Bérczes László rendezi McDonaugh Vaknyugat című komédiáját, Szakonyi Károly Adáshiba című darabját pedig Funtek Frigyes. A Népmesék kicsiknek című gyerekelőadást Váradi R. Szabolcs, a színház segédrendezője viszi színre.

forrás: MTI