Tasnádi István: FINITO

- komédia -


Blondin Gáspár: Kelemen József
Blondinné, Vali: Varga Zsuzsa
Özv. Vecserák Károlyné, Blondin anyósa: Csonka Ibolya
Pacsik Ferenc, polgármester: Sarkadi Kiss János
Bicke B. László, költő: Kaszás Gergő
Tigris Niki, popdíva: Nyári Szilvia
Dr. Juhos Buda, rendőrőrnagy: Némedi Árpád
Szomszéd Misi: Kalmár Tamás
Pál, médiaszemélyiség: Szikszai Rémusz m.v.
Reszlik Hajnalka Myrtill, riporter: Grisnik Petra
Bak Tamás HSC, operatőr: Szvath Tamás
Hivatalos úr: Nyári Oszkár


Rendező: Göttinger Pál


Díszlet: Csanádi Judit
Súgó: Kirsch Veronika
Segédrendező: Mészáros Csilla
Jelmez: Kovalcsik Anikó
Ügyelő: Bors Gyula
Zene: Dinyés Dániel

Bemutató: 2012. április 27.

Finita la commedia - Blondin Gáspár, a negyvennégy éves nagyábrándi lakos ugyan nem beszél nyelveket, de ha beszélne, egész biztosan ezt gondolná. Elvesztvén munkáját és életkedvét, bezárkózik a kerti budiba, és erőteljesen szuicid alkattá válik.
Országunk persze híres a búskomorságról és az elégedetlenségről, így aztán környezete nem is igyekszik lebeszélni tettéről. Sőt, a halálból hasznot húzhatnak, s a hasznot lefölözhetik! A popdíva a reménytelen szerelemre hivatkozna, a polgármester a faluért áldozná fel Gáspárt, a költő a könyvek felemelt áfája miatti tiltakozásban látja a várható halál okát. Felbolydul a falu: Blondinéknál tolong mindenki, a szomszéd, a rendőr, a riporter, no meg az anyós! Amikor aztán betoppan Pál, a médiaszemélyiség is, hogy élő adásban közvetítse Gazsi öngyilkosságát, végképp eluralkodik a káosz...
„A szerző szívesen kijelenti, hogy az alapötletet Nyikolaj Erdmantól lopta." - írja Tasnádi István a komédia elején (Erdman: Az öngyilkos). A kaposvári közönség már jól ismerheti Tasnádit, akinek darabjait színházunk mindig nagy sikerrel játszotta (és emlékezhet Koltai Róbert öngyilkosára is...). Most Göttinger Pál rendezésében ismerkedhetünk meg egy halálra szánt magyar zombival és egy újabb adag komikus verssorral, verses komikummal.