A Bárka Színház vendége lesz Esterházy Péter

Esterházy Péter lesz a Bárka Színház vendége december 30-án. A Kossuth-díjas író a Harminchárom változat Haydn-koponyára című drámájának utolsó előadását követően beszélget a közönséggel. A szerző Joseph Haydn halálának kétszázadik évfordulójára írta a darabot, amelynek bemutatója éppen két éve, 2009. december 18-án volt.

Joseph Haydn halála után nem csak zenéjében élt tovább, hanem a koponyája körüli hercehurcában is, temetése után két nappal ugyanis ellopták azt. Eltűnését tizenegy évvel később vették észre, amikor exhumálták Haydn tetemét. A nyomozás után először egy fiatalabb, majd egy idősebb férfi koponyáját adták át Esterházy-hercegnek, s ez utóbbi nyugodott a zeneszerző sírjában sokáig. Az eredetit hosszú, kalandos út végén 1954-ben egyesítették a testtel, és temették újra.

Haydn alakja nem hagyta nyugodni az elszánt Rosenbaum házaspárt, akik frenológiai vizsgálataikban próbálták megfejteni koponyájának formájából zsenialitásának mibenlétét, valamint Esterházy Pétert sem, aki megírta a Harminchárom változat Haydn-koponyára című drámát. A színműből - amelyben Esterházy szövege és Haydn muzsikája találkozik - Göttinger Pál rendezett előadást a Bárka Színházban.


A december 30-ai közönségtalálkozót követően a színház igazgatója, Seress Zoltán átadja az idei Ararát- és Mester-díjat. Előbbit a közönség ítéli oda minden évben egy színésznek és egy színésznőnek, utóbbival pedig a Bárka Színház művészei jutalmazzák a társulat egyik "nem színész" tagját. Az átadót követő előszilveszteri fogadáson az Eugénia együttes zenél a kávézóban. Azok a nézők, akik a Harminchárom változat Haydn-koponyára című előadásra érkeznek, a színházjegyükkel részt vehetnek a találkozón és a koncerten is.