Mindenütt jó

"Csapasd a teletabit,
ikszelj, gömbözz!"


Gőzerővel folynak a Placcc fesztiválra készülő Mindenütt jócímű előadásunk próbái. Tegnap este összeraktuk fennállásunk történetének egyik leginkább slágergyanús dalát, egy igazi rádióbarát himnuszt. A fenti idézőjelek közt természetesen e dal egyik sora olvasható.

Közben kezdik elárasztani a netet a különböző ajánlók:

  • A hivatalos, informatív, PLACCC-os:

Különleges helyszínen, a budai Szemlőhegyi-barlangban mutatja be legújabb rendhagyó produkcióját a Soharóza Kórus. Az énekesek a tehetséges fiatal rendező, Göttinger Pál elképzelései alapján mozognak és improvizálnak, miközben a nézők a gyönyörűen megvilágított cseppkövek között sétálnak.

A Soharóza Kórus számára a hang a legmegfelelőbb módja egy tér belakásának és egy másik ember megszólításának. Göttinger Pál rendező irányításával az énekesek átlépik a megszokott határaikat. Mozogni, improvizálni kezdenek, megbolygatják a teret és kitágítják a zene fogalmát a csodásan kivilágított Szemlőhegyi-barlangban.

A Mindenütt jó egy kórus-improvizáción alapuló zenei anyag, a Soharóza Kórus által kifejlesztett sajátos énektechnikákkal készített koncert. Az előadás a talált helyszín és a nyelv köré szerveződik, amelyek a saját határaikat feszegetve önállóan és szabályozhatatlanul alakulnak. A budai Szemlőhegyi-barlang az ismert város, a nap mint nap bejárt útvonalak alatt húzódó ismeretlen világ. A kórus-improvizációk beépülnek a barlang speciális tereibe, ugyanakkor „otthonosan berendezkednek" egy speciális nyelvi közegbe is. E „talált" nyelv szavait vagy fordulatait nem feltétlenül ismerjük lexikálisan, de a kifejezések hangzása, ereje, zenéje képes mozgásba hozni a fantáziánkat. Egy ismeretlen magyar nyelv ez, sosemvolt vagy eldugott helyeken önállóan tenyésző szleng - mégis kódolható, utánozhatatlan, mindenkinek a sajátja. A kórus-improvizációk nyelvi alapanyagát Juhász Kristóf, a Szputnyik Hajózási Társaság szövegírója állítja össze Nyelvész Józsi, a szleng.blog.huszerkesztőjének gyűjtése alapján.

Halas Dóra kórusa már több színházi produkcióban (Krétakör, Szputnyik, Bárka) kipróbálhatta magát a színpadon. Göttinger Pállal korábban a Cupido és a Halál, az Éhség és az Ördögkatlan című produkciókban dolgoztak együtt. A Soharóza ugyanakkor a saját útját is igyekszik járni, tágítva a kóruskoncert fogalmát.

//placcc.hu

  • És a sunázósabb, flamózhatóbb, szlengblogos:

Na, tejtestvéreim! Mi a faszom - kérdezhetitek. Van egy arc, a (számomra ismeretlen) színházi világban mozgó Göttinger Pál, aki nem egy bobi. A tag arra vállalkozott, hogy a Szlengblog legfaszább szövegeit egy operaelőadásban, október 5-10. között a többségi társadalom elé tárja.

Egy ismeretlen magyar nyelv ez, sosemvolt vagy eldugott helyeken önállóan tenyésző szleng

- írja az ajánló.

Hát igen... mielőtt mégegyszer kommentezitek valamelyik poszthoz, hogy "ez miért szleng?" vagy "már ezt is definiálni kell?", menjetek el, és nézzétek meg az arcokat, akiknek esetleg új lesz a "pecózás" vagy a "veretés" fogalma. Vagy még jobb, legyetek ti a többség, bazmeg. Ti tudjátok a legjobban, hogy a ribanc Timike, a feltörekvő, nímand Kisnovák, a miller-vállalkozó Kálmi, meg az erőszakos, seftes Gyulabá és az általuk beszélt nyelv a telibevert valóság. Terjesszétek az igét!

Göttinger Pálnak köszönöm, hogy a Szlengblog szövegeire alapozott egy kezdeményezést. Ti pedig, tesókáim, irány a Szemlőhegyi barlang, aztán óvatosan az okos taxaméteres, erőszakos taxisokkal odafelé, ha megvan, mire célzok! Szokásomnak megfelelően nem tudok ott lenni a premieren, de beszámolónak örülnék, kajakra.

//szleng.blog.hu