Díj Szabó Borinak és Varró Daninak




Szabó Borbála és Varró Dániel
Líra és Epika
című művét választották a legjobb új magyar drámának a Színházi Kritikusok Céhének tagjai.

Színikritikusok Díja 2009



A Színikritikusok Díja
2008/2009

A legjobb új magyar dráma: VARRÓ DÁNIEL-SZABÓ BORBÁLA: LÍRA ÉS EPIKA
A legjobb előadás: ISTENÍTÉLET (Pécs, rendezte: Mohácsi János)
A legjobb rendezés: A VELENCEI KALMÁR (Eger, rendezte: Zsótér Sándor)
A legjobb zenés/szórakoztató előadás: JÓGYEREKEK KÉPESKÖNYVE (Örkény Színház- Művészetek Palotája, rendezte Ascher Tamás)
A legjobb független színházi előadás: FÉDRA FITNESS (KoMa Társulat és ALKA.T, rendezte: Tasnádi István)
A legjobb gyerekelőadás: RETTENTŐ GÖRÖG VITÉZ (Stúdió „K", rendezte: Fodor Tamás)
A legjobb női főszereplő: CSÁKÁNYI ESZTER (Fédra Fitness, KoMa Társulat - ALKA.T; A hét asszonya, Nemzeti Színház - Kék Produkciós Iroda - Orlai Produkció - Budapesti Tavaszi Fesztivál)
A legjobb férfi főszereplő: HAJDUK KÁROLY (Éhség, Kamra) és PÁLFI ERVIN (A Gézagyerek, Szabadkai Népszínház)
A legjobb női mellékszereplő: BÖRCSÖK ENIKŐ (Augusztus Oklahomában, Vígszínház)
A legjobb férfi mellékszereplő: SZÉLES LÁSZLÓ (Jógyerekek képeskönyve, Örkény Színház)
A legjobb díszlet: A VELENCEI KALMÁR (Eger, tervezte: Ambrus Mária)
A legjobb jelmez: JÓGYEREKEK KÉPESKÖNYVE (Örkény Színház, tervezte: Nagy Fruzsina)
A legígéretesebb pályakezdő: TENKI RÉKA (Barbárok, Katona József Színház)
Különdíj: KOVÁCS MÁRTON (Az Istenítélet zenéjéért)
A Fővárosi Önkormányzat Különdíja: ÖTVÖS ANDRÁS (Homburg herceg Örkény Színház)
-------
Az ASSITEJ Magyar Központjának Fehér Holló Gyermekszínházi Kritikus díját Sándor Istvánnak ítélték oda.

Fotók: Lehotka Judit Zolka/foto.szinhaz.hu


Kritikuscéh 2.0
A Színházi Kritikusok Céhe hosszú múltra visszatekintő szakmai szervezet, mely máig a rendszeres színikritikusi tevékenységet folytató személyek legfőbb és egyetlen hazai érdekvédelmi-képviseleti szerve. A több mint félszáz tagot számláló társadalmi egyesület tagjai között épp úgy megtaláljuk a szakfolyóiratok főszerkesztőit, a vezető napilapok színikritikusait, a jelentős kulturális portálok szerkesztőit, újságíróit, mint a fiatal, pályájuk elején álló tehetséges szakírókat. A céh eddigi vezetése, Szűcs Katalin Ágnes elnök, Stuber Andrea és Urbán Balázs elnökségi tagok az utóbbi években eredményes munkát végzett a Céh és a színházi szakma közötti kapcsolatok megerősítése terén.
A Színikritikusok Céhének tagsága idén szeptemberben új elnökséget választott. A Tompa Andrea elnök, valamint Rádai Andrea és Jászay Tamás elnökségi tagok alkotta vezetőség fő célja a színikritika szakmán belüli és azon kívüli helyzetének hatékony és békés rendezése, valamint fő célja az, hogy a kritika fontos legyen és iránytűként szolgáljon a közönség számára is. Az elnökség többek között fesztiválokkal, szakmai szervezetekkel, színházakkal és színházi szakemberekkel kíván összefogni azért, hogy a nyomtatott és online sajtótermékekben megjelenő minőségi és hiteles színikritika a mostaninál könnyebben utat találjon az érintettekhez, vagyis előadókhoz és nézőkhöz egyaránt.
A Céh új vezetése a szervezet már meglévő nemzetközi kapcsolatait kívánja árnyaltabbá tenni például azzal, hogy fesztiválokhoz kapcsolódva Európa vezető kritikusait „csábítja" Magyarországra: a hazai szakma elemi érdeke, hogy előadásaikat minél több külföldi szakember lássa és bírálja. A Céh hosszabb távú tervei között a kritikusképzés és -utánpótlás lehetőségeinek rendszerezése, a kritikusi életpálya vonzóvá tétele is szerepel.
A Kritikuscéh a kíváncsi és érdeklődő színháznéző felé is nyitni kíván. Az új vezetés ez utóbbit például úgy képzeli el, hogy vitatott vagy nagy érdeklődésre számot tartó előadások apropóján moderált beszélgetéseket, vitaindítókat tart, ahol a közönség kérdéseire, aktív részvételére is számít. A Kritikuscéh mindeközben belső megújuláson megy át: készül a szervezet honlapja, ahol bárki utánanézhet például annak, melyik évben kik vehették át a Színikritikusok Díját, de a sokszor csupán névről ismert céhtagok érdeklődési területével, életrajzával is megismerkedhet.
A Színikritikusok Díját először az 1979/80-as színházi évadban adta ki a Céh. A díj akkor iránytűként szolgált egy zavaros világban, de szerepe ma sem csökkent: az értékek között ma éppolyan nehéz eligazodni. Az idei díjátadó - melyet a Céh sohasem ünnepelhetett ilyen nagy színházban - már azt jelzi, hogy a Céhben változás van. Holott ez a díjátadó még az előző elnökséget dicséri.
A Színikritikusok Díjának részletei a hagyomány szerint a SZINHÁZ folyóirat októberi számában jelennek meg.