Operettország? - fidelio.hu

 
Régi sikerek továbbjátszása és új bemutatók, köztük igazi csemegék, jellemzik a 2008/2009-es évad operettpremierjeit.
 

Még mindig Kálmán Imre a legnépszerűbb szerző
Kezdjük a szemlét a vidéki és határon túli társulatokkal.
A Soproni Petőfi Színház a hazai teátrumok legfrissebbje: szeptember 20-án mutatják be Mikó István főszereplésével, Huszti Péter rendezésében A szabin nők elrablása című zenés bohózatát; az októberi premierek sorát pedig a Komáromi Jókai Színház nyitja, ott október 8-tól látható Pille Tamás rendezésében Kodály daljátéka, a Háry János.
Az évadban új bemutató lesz Szolnokon (Csókos asszony), Pécsett (A montmartre-i ibolya, rendezője az Operettszínházból érkező Somogyi Szilárd), Kaposváron (Strauss Cigánybárója), Székesfehérváron (Bál a Savoyban, rendező: Lendvai Zoltán), valamint Békéscsabán, ahol a Jókai Színházban a jó három évtizede nem játszott Csínom Palkót állítja színpadra Greifenstein János. Március 20-án csemegék várják a Zalaegerszegre és a Szegedre látogatókat is: a Hevesi Sándor Színházban a Gül babát mutatják be, a Nemzeti Színházban pedig Almási-Tóth András rendezi A kalózinast, Gilbert és Sullivan operettjét.
Továbbra is műsoron marad Győrben Marica grófnő, Debrecenben a Göttinger Pál rendezte Mágnás Miska, az egri Fekete Péter, a 2007. november 30-án bemutatott miskolci Denevér és Nyíregyházán a „békebeli” Csárdáskirálynő, amelynek Cecíliáját Pregitzer Fuzsina és Kútvölgyi Erzsébet alakítják. Az Eisemann–Nóti–Zágon-klasszikus, a Hyppolit, a lakáj Veszprémben premierként, részben új szereplőkkel, Bujtor István többször kipróbált rendezésében, Pécsett pedig Balikó Tamás koncepciója alapján a tavalyi évadban aratott sikernek köszönhetően látható.
A Vígszínházban továbbra is műsoron marad az Egy csók és más semmi című zenés vígjáték, a József Attila Színházban pedig Othello Gyulaházán.
A Nagymező utcában szeptember 12-én játszanak idén először operettet: a Csókos asszony a Budapesti Operettszínház és a Thália Színház produkciója. Az Operett repertoárján ismét szerepel a nagyszínpadi Csárdáskirálynő, a Mágnás Miska, A víg özvegy, a Raktárszínházban a Lili bárónő, és gálán is hallhatók lesznek a legnépszerűbb melódiák. A Szentpétervári Operett- és Musicalszínházzal együttműködésben létrehozott Bajadér lesz az évad bemutatója. Kerényi Miklós Gábor igazgató-rendező a főszerepeket Miklósa Erikára és Dolhai Attilára osztotta.
(pt)