Négy új dráma bemutatóját tervezi idén a KoMa Társulat - metropol.hu

Nagyobb létszámmal négy új magyar színdarab bemutatóját is tervezi a 2008/2009-es évadban a KoMa Társulat, de tovább játsszák többszörös fesztiváldíjas Plazma című előadásukat is.

A kortárs magyar szövegekre specializálódott, fiatalokból álló társulat tagja, Várkonyi Eszter elmondta: továbbra sincs állandó játszóhelyük. "De ahogy a Plazma is mobilelőadás, gyakorlatilag bárhol előadható, úgy a többi produkciónkra is jellemző, hogy díszlet és esetleg jelmez nélküli előadások" - jegyezte meg.

Jelentősen átalakult és bővült a társulat: a négy régi tag mellé hatan csatlakoztak, így Jelinek Erzsébet, Lass Bea, Polgár Péter és Zrinyi Gál Vince mellett a KoMA tagja lett Guary Alexandra, Jaskó Bálint, Kroó Balázs, Lőrincz Sándor, Várkonyi Eszter és Vesztl Zsófi is. Várkonyi Eszter a létszámbővítést leginkább azzal indokolta, hogy többféle előadást is terveznek az idei évadban.

A társulat novemberben mutatja be idei első produkcióját: "a Strange még csak munkacím, azt jelenteni: más, idegen, furcsa. A cím is azt fejezi ki, hogy olyan előadást szeretnénk csinálni, amely a színházról szól és ami ezzel a szóval kapcsolatban eszünkbe jut, azaz ami a mindennapi életre vagy a mi színházzal való kapcsolatunkra vonatkoztatható. Ez az a szó, amely összegyűjti mindezeket, de még csak most próbáljuk, kísérletezünk vele, hogy mi minden lehet, ami az előadásba belefér" - fogalmazott Várkonyi Eszter. Mint arról beszámolt, a próbákat egy cseh dramaturg, Tereza Kratochvílová vezeti. A munka másik irányítója a társulatvezető, Zrinyi Gál Vince.

Várkonyi Eszter elmondása szerint a KoMa január közepén állítja színpadra Mikó Csaba Idill című darabját. Az Idillből már volt egy előbemutató nyáron, de Zrinyi Gál Vince szeretné újraértelmezni az előadást a januári premier előtt.

"A Phaidra nem a Krétakör előadásának átvétele, hanem saját produkció" - fogalmazott a színésznő a Schilling Árpád átalakulóban lévő társulata által már feldolgozott darabbal kapcsolatban. A KoMa január végén tervezi bemutatni a Tasnádi István által írt színművet, melynek rendezője a szerző lesz. A Phaidrában volt krétakörös színészek is szerepelnek majd.

A KoMa tavasszal Nyíregyházára "költözik", ahol a Móricz Zsigmond Színházzal közösen Göttinger Pál rendezésében viszik színre Varró Dániel új mesedarabját, a Líra és Epikát. "Varró Dani most írja a darabot, amelynek a Bábszínházban lesz az ősbemutatója, utána készítjük el belőle mi a saját előadásunkat" - beszélt évadbeli utolsó bemutatójukról Várkonyi Eszter. A 2008-2009-es szezonban tovább játsszák Garaczi László Plazma című darabját, melyben Mohai szerepét Ötvös András helyett Polgár Péter veszi át.