Évadnyitó Színházi Fesztivál

Évadnyitó Színházi Fesztivál
2008. szeptember 6-21.


A Kolibri évadnyitó reneszánsz fesztiváljával hétvégén kezdetét vette a mintegy két hetes Évadnyitó Színházi Fesztivál elnevezésű rendezvénysorozat a Merlin Színház szervezésében. Az új évadot köszöntendő, számos programmal jelentkeznek a budapesti színházak szerte a fővárosban. Lesznek többek között színházi nyílt napok, Függetlenek Éjszakája, Merlin Energia Sarok, Színházi korzó és természetesen ízelítők a 2008-2009-es színházi évad bemutatóiból.

Színházi nyílt napok

Vígszínház (1136 Budapest, Pannónia u. 1. Tel.: 340.4650, www.vigszinhaz.hu)
2008. szeptember 13. 12.00
12.00-14.00 nyilvános próbák
12.00-15.00 kulisszavezetés
15.00-16.00 színészzenekar koncert
16.00-17.00 meglepetés
17.00-18.00 sütiárusítás
A program alatt bérletek, jegyek, színházi relikviák végig vásárolhatóak.

Radnóti Színház (1065 Budapest, Nagymező u. 11. Tel.: 322.1071, www.radnotiszinhaz.hu)
2008. szeptember 19. 17.00
Színház hátulról
Idén is ünnepeljük együtt az új évad kezdetét! Akik szeptember 19-én ellátogatnak a Radnóti Színházba, színházunk dolgozóinak vezetésével bepillanthatnak a kulisszák mögé, bejárhatják az öltözőket, irodákat, és megtekinthetik évadnyitó műsorunkat, melyet külön erre az alkalomra készítettünk.
A műsorban a 2008/2009-es évad bemutatóiról Bálint András igazgató beszélget az előadások alkotóival, és egy kis ízelítőt adunk készülő előadásainkból is.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Budapesti Operettszínház (1065 Budapest, Nagymező u. 17. Tel.: 353.2172,www.operettszinhaz.hu)
2008. szeptember 19-20. 14.00-22.00
A Budapesti Operettszínház Évadnyitó Broadway Fesztiválja (Nagymező utca sétáló része)
A színház szeptember 19-én tartja az évad első bemutatóját, Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettjének felújítását Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Szereplők: Kalocsai Zsuzsa, Lukács Anita, Kékkovács Mara, Szendi Szilvi, Vadász Zsolt, Vadász Dániel, Peller Károly és Kállai Bori.
Szakcsi - MP Sziámi - KEROŽ Szentivánéji álom című worldmusical Szegeden elsöprő sikert aratott. Szereplők: Janza Kata, Vágó Bernadett, Peller Anna, Szabó P. Szilveszter, Dolhai Attila, Szabó Dávid, Kerényi Miklós Máté, Bereczki Zoltán, Földes Tamás, Füredi Nikolett, Vágó Zsuzsi, Homonnay Zsolt, Peller Károly, Szerényi László, Bálint Ádám, Sánta László.
Franz Wedekind A tavasz ébredése című darabjából írt nagysikerű amerikai musical - Duncan Sheik - Steven Sater: Spring Awakening - magyarországi premierjére készül 2009. év elején a Budapesti Operettszínház. A bemutatót egy új musical-játszó helyszínen tartjuk, a Nyugati Teátrumban a belváros szívében.
2009. márciusában, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködve mutatjuk be Kálmán Imre Bajadér című művét. A produkció Kerényi Miklós Gábor nagy szakmai és közönségsikert aratott szentpétervári rendezésének magyarországi színpadra állítása.
Az itt kiemelt új bemutatók részleteinek előadása mellett nem maradhat el a színház musical stúdiósainak, illetve operett akadémistáinak bemutatkozása, valamint a közönség által nagyon várt meglepetés-számok sem, amikor is a színház ismert sztárjai a megszokotthoz képest egy kicsit mást csinálnak.
A programokban közreműködik a színház énekkara, balettkara, musical együttese és zenekara. Zenei vezetők: Makláry László, Silló István, Kéringer László, a színpadra állításban közreműködik: Béres Attila, Somogyi Szilárd rendezők, művészeti vezető Kerényi Miklós Gábor - KEROŽ

Nemzeti Színház (1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. Tel.: 476.6800, www.nemzetiszinhaz.hu)
2008. szeptember 20. 14.00
Találkozzunk a Nemzeti Színház parkjában, belső tereiben és titkos zugaiban!
Bors néni Molnár Piroskával, Tingli-tangli - klasszikus magyar kabaréjelenetek Benedek Miklós rendezésében, Nemzeti Bolyongó Rába Roland irányításával, El Kazovszkij kiállításmegnyitó, Váczi Eszter és a Szörp koncert, Dés-Bereményi: Férfi és Nő - koncert négy színészre (Básti, Udvaros, Cserhalmi, Kulka) és zenekarra és még sok minden más.
Pecázás, paradicsomleves, rajzverseny, autogramvadászat, jelmezpróba, kulisszajárás.
A részletes program a színház honlapján található.


Függetlenek Éjszakája
2008. szeptember 20. szombat

Kortárs színház, tánc, performansz, képzőművészet és zene. Budán és Pesten. Minden mennyiségben. Gyárépületben, kirakatban, utcán és zárt térben. Minden, mi szemnek és fülnek ingere - ez a független társulatok éjjele! Légy te is a részese! A programokra a belépés (többnyire) ingyenes!

Artus Kortárs Művészeti Stúdió (1116 Budapest, Sztregova utca 7. Tel.: 204.3755, www.artus.hu)
21.00-24.00 Performansz-kocsma az Artus - Goda Gábor társulat tagjaival

Bakelit Multi Art Center (1095 Budapest, Soroksári út 164. Tel.: 347.0803, www.bakelitstudio.hu)
„Diploma nélkül" - kortárs képzőművészeti kiállítás és fesztivál képzőművészeti diplomával nem rendelkező, autodidakta alkotók műveiből
18.00 Hivatalos megnyitó - a kiállítást megnyitja Radványi Orsolya művészettörténész
18.30 I.O.N. formáció performance
19.00-20.00 Fogadás
20.00 Fortedanse: Flamingó - Fúvós hangszerek: Dresch Mihály, Táncos-koreográfus: Horváth Csaba
21.00 DJ-buli hajnalig sok meglepetéssel!

Corvintető (1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1. Tel.: 461.0007, www.corvinteto.com)
20.00 és 23.00 között: LUFTHASE
Kedvesem, az élet nem áll meg, eljött végre a cselekvés órája. Ássuk el a hamis nyulat! Tudod, hova kell jönnöd. A kesztyűs asszonyt keresd és mondd neki, hogy Sir Archy segédje kívánsz lenni. A kártyát ne feledd. Ölel, Auguszta www.pneumaszov.org
Művészeti vezető: Sarah Günther
21.00 Esclin Syndo koncert - utána DJ-k: Kevin aka Fine Cut Bodies, Ludmilla, Bergi

Flórián Műhely (1033 Budapest, Flórián tér 3., www.mozgohaz.hu)
Finita ala xCorporation Nájght - kulturális házibuli (minimál, ház, brékkkór, hip-hop, hungaro-repp, techno-techno, sav, diszkó, goa, trensz)
19.00 Kiállításmegnyitó - Horváth Tibor képzőművész
20.00 The xCorp. Party-bumm live avagy "Minidaráló, a 7 megatonnás ólomsajt benéz"
A nagyteremben party, az előtérben talkie, az átriumban walkie-installi painti, a lépcsőfeljárón és az öltözőben pedig tv-szoba és Haruspex várja a vendégeket. Stroboszkóp is lesz! Büfé: csoki-ropi-söri-mogyi
Zene: DiscrateBy, dAV, Gymnazion, page., Tam - bónuszráadásmeglepetés,
Festmény, installáció, performance, videó: Borsos János, Borsos-Lőrinc Lilla, Esek Ildikó, Fehér Ferenc, Juhász Anikó, Marton Zsolt, Mátrai Erik, Papp Gergely, Szenteleki Dóra, Szenteleki Gábor, Tóth Gergő T.H., Verebics Ágnes, WC (női, férfi)

Holdvilág Kamaraszínház (1161 Budapest, Ságvári u. 3. Tel.: 405.8759, www.holdvilag.hu)
21.00 Slawomir Mrozek: Emigránsok - dráma
Az Emigránsok két szereplője XX és AA. Két kelet-európai sors, teljesen más háttérrel, mégis összefonódva - otthon talán szóba sem elegyedtek volna egymással. Az egyik értelmiségi, politikai menekült, a másik a jobb megélhetésért hagyta el a hazáját. Egy a közös a sorsukban, s ez a kilátástalanság.
Szereplők: AA - Pásztor Tibor, XX - Jeges Krisztián
Díszlet-jelmez: Sebő Rózsa, Rendezte: Máté Krisztián

Katona Kamra (1053 Budapest, Ferenciek tere 5. Tel.: 318.2487, www.szinhaz.hu/katona)
19.00 Én egy szemüveges kisfiú vagyok - KÉK produkció
"Mi lesz ha nagy leszek?" címmel dolgozatokat írattam Pest különböző iskoláiban 6-16 éves korig. Kíváncsi voltam, hogy lehet dokumentumokat felhasználva színházat csinálni úgy, hogy az szórakoztató legyen, s közben beszélni tudjunk arról hogy Mi van ha nagyok vagyunk?
Előadják: Bánki Gergely, Bodor Johanna, Botos Éva, Elek Ferenc, Fodor Annamária,
Gáspár Anna, Sipos Vera, Szamosi Zsófi, Vass György, Rendezte: Pelsőczy Réka

Mai Manó Ház (1065 Budapest, Nagymező u. 20. Tel.: 473.2667, www.maimano.hu)
Mai Manó Hétvége - A Mai Manó Házban a hagyomány és korszerűség rendkívül érdekes ellentéte feszül. A Mai Manó Hétvége nem más, mint a Ház kettősségének - a múlt századfordulós nagypolgári műteremháznak, és a kortárs fotográfiai kiállítótérnek, szolgáltatóháznak - megjelenítése gyakorlatban. Szeptember 20-án a kortárs művészet legfrissebb alkotásait mutatjuk be, gazdag, változatos programszerkesztéssel. Zenei koncert, slideshow és performansz várja a látogatóinkat. Szeptember 21-én pedig felidézzük a múlt század hangulatát, időutazunk 1894-be és századfordulós díszben várjuk a fényképezkedni kívánó látogatókat Mai Manó műtermébe.

MERLiN (1052 Budapest, Gerlóczy u. 4. Tel.: 317.9338, www.merlinszinhaz.hu)
VarázsÉJszaka
18.00 Scallabouche Company: The Story Room - angol nyelvű long-form improvizációs előadás
Mindannyian mesemondók vagyunk. Mindannyiunknak vannak történetei, olyan történetek, amelyeket el kell mesélni, még akkor is, ha nem is tudunk róluk. Előadják: Alexis Latham, Andrew Hefler, Ben O'Brien, Rendezte: Alexis Latham
19.00 Tom Princz and the Ex koncert - a HOPPart színészzenekar fergeteges (házi)bulija
20.00 Hólyagcirkusz Társulat: Zsúr
Ez a születésnapi előadás újra felveti a társulat alapproblémáját: belepusztulunk-e ebbe a játékba, vagy ennek is lehetséges folytatása. Mi az utóbbit reméljük. Rendületlenül. Bár az ünnepelt holtan zuhan az ajándékba kapott dobba, azért szeretnénk egy kicsit hahotázni. Játsszák: Eszes Fruzsina, Nádasi László, Rácz Attila, Szabó Domokos, Szőke Szabolcs, Kuncsner Mónika, Csák Zsolt
21.00 Szent Iván éjjelén - diszkó(tánc)színház William Shakespeare műve alapján - a MERLiN és a HOPPart Társulat közös produkciója Játsszák: Bánfalvi Eszter, Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Radnay Csilla, Roszik Hella, Szilágyi Katalin, Vári-Kovács Péter, Rendezte: Magács László
23.00 TÁP Színház: Teliholdkor az emberek olyan bolondosok
A darab egy körtáncszerű jelenetsor a mindennapi erőszakról egy nagyvárosban. Mivel az élő zenével kísért előadás az utcán játszódik és a nézők a rács mögül „elbújva" nézik az eseményeket, a történetbe belejátszanak a spontán történések is. Hiszen teliholdkor az emberek olyan bolondosok…
Játsszák: a Táp Színház színészei, Írták: Peer Krisztián, Veress Anna, Vajdai Vilmos, Rendezte: Vajdai Vilmos
00.00 A Hypnosis Puppet Co. három kolosszális elem találkozása: az újiskolás bábjáték, a giccses villanyzenei show és szemet szúró video-vetítés alkot itt szörnyűséges egészt a néző kicsiny lelkének felborogatására. A műsor pikantériáját a kísérteties, modern diszkót csiholó zenészek színpadi félénksége, valamint a ritmussal együtt élő bábok tánca adja. Végigvezetnek a történet fonalán, mozgásukat az árnyék rejtekéből feketébe bújtatott, derék koboldok irányítják. Beltartalmuk az alacsonyművészet, a pacal és több karton olcsó holdkóros nyugalom gyilkos elegye...
Játsszák: a Hypnosis bábosai, Írta és rendezte: Szőcs Gergő
Az előadás után party. A Hypnosis klubest kizárólag magyar fellépőknek szentelt alkalmi sorozata "Grande Local Grooves" alcímmel 2007-től fut. Mindig nagy izgalom övezte, régen és most is a breakbeat "szakma" összecsődítését, és a habókos társaság önfeledt örömzenélését jelentette.
Fellépnek: Anorganik, 9b0 live, Flack.su, Marvin, Grasshop, 'G', Psure.

MU Színház (1117 Budapest Kőrösy József u. 17. Tel.: 466.4627, www.mu.hu)
21.00 Szabad Átjárás - Alkonyati vernisszázs
Kép: Don’t eat (Juhász András), Hang: I.O.N. (T.Bali), Mozgás: MU Terminál, Objektek: Szűcs Edit, Smink: Károlyi Balázs, Kép és rajz: Zsalakovics Anikó
22.00 Ágens és a Természetes Vészek Kollektíva: IPSUM - önmagadat - Codex VI: A mennydörgés, tökéletes elme
23.00 Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház-és Viselkedéskutató Intézet - Labor: Részletek a nyári álom-táborból és válogatás a táborban készült kisfilmekből

Orosz Kulturális Központ (1062 Budapest, Andrássy út 120. Tel.: 332.2154, www.ruscenter.hu)
19.00 A. N. Osztrovszkij: Balzaminov házassága - komédia orosz nyelven. Az előadás előtt részletes magyar nyelvű leírást biztosítunk.
Hogy találja meg a szegény, de romantikus hivatalnok az igazi szerelmet gazdag hozománnyal és ki segíthet neki: hű barát vagy tapasztalt közvetítő? Rendezte: Zinaida Zicherman www.szinhaz.hu/rusteatr

Prizma Színház (1035 Budapest, Raktár utca 1. Tel.: 20.412.6818, www.prizmaszinhaz.com)
A színház a Flórián tértől 2 percre található az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban. Éjszakai busz jár!
20.30 Háromszög-gyakorlatok - előadja az Élveboncoló Színház színéről, a SzeMaSzu Társulat visszájáról (Szentes) Rendezte: Keserű Imre
22.30 Baleset - az Üres Tér Társulat (Pécs) előadása Egressy Zoltán drámája nyomán
Rendezte: Kőrösi Márk
00.00 Nádas Péter: Temetés - Erdős Anna Sára és Boross Martin előadása

Radio Q (FM 99.5 ) (1052 József Attila u. 12. (Jaguár szalon), www.radioq.hu)
20.00-22.00 nyilvános és interaktív rádiójáték-felvételek
22.00 nyilvános és interaktív élő adás
Műsorok: Pásztoróra/Fáy Miklós, Kulturpart.hu/Novák Péter, Blaha Lujza tér/Bognár Éva, Össztánc/Halász Glória

Repeta Sarok (1056 Budapest, Curia utca 2. www.repetasarok.hu)
19.00-20.00 Lifegame - Életjáték meglepetés sztárvendéggel
20.00-21.00 Sengana Lenga etnojazzkoncert
21.00-22.00 Lovegame
22.00-23.00 The Doors Emlékzenekar
23.00-00.00 Crimegame
00.00 Jam Session örömzene

Sirály (1061 Budapest, Király utca 50. Tel.: 20.437.2125, www.siraly.co.hu)
18.00 Nyitány - Színház. Film. Muzsika.
Színház a Városi Színház Kht. / Sirály 2008/2009-es színházi évadának résztvevőivel: KOMa Társulat, Tasnádi István, Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka), Finita la Commedia, SHU Műhely , Kárpáti Péter, Sebő Ferenc, Toepler Zoltán, Budapesti Zsidó Színház, Janklovics Péter, Táp Színház, Tamási Zoltán, Géczi Zoltán, Formanek Csaba, Funk Iván, Utca-Szak Társulat, Bársony Juli, Orpheus Theater Film: Sirályfilmek, Szinhaz.hu TV, MoMe filmek, Moha, Gyenei Péter Muzsika: Zu Sammen, Said, Kardos Dániel, AKT színész zenekar, DJ Placid, DJ Gonnok és mások hajnalig.

Stúdió K Színház (1092 Budapest Ráday u. 32. Tel.: 216.7170, www.studio-k.hu) & Claro Étterem (1092 Ráday u. 35. Tel.: 216.1577, www.clarobisztro.hu)
Tovább (illetve kicsit délnyugatra) a lenni-nem lenni úton, a valódi vendég-látás felé!
Egyetlen alkalommal, erre az estére! Az úgynevezett független művészekről: Arthur Schnitzler: A zöld kakadu - hátborzongató valóságsó Szeredás András változatában
A pojácák: Nagypál Gábor, Hannus Zoltán, Horváth Zsuzsa, Homonnai Katalin, Géczi Zoltán, Rusznák Adrienn, Lovas Dániel, Spilák Lajos Az elit: Nyakó Júlia, Tamási Zoltán, Téglás Márton, Büki Marcell, Fodor Tamás
19.30 A zöld kakadu 1. rész - Stúdió K Színház
20.30 A zöld kakadu 2. rész - Claro Étterem
Az 500 forintos italjegy beváltható a Claroban alias Zöld Kakaduban.

Szkéné Színház (1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. K. II. 80. Tel.: 463.2451, www.szkene.hu)
19.00 Rejtő Jenő - Deák Tamás: Csontbrigád - Picaro-Szkéné produkció, Rendezte: Deák Tamás
22.00 Perovics Zoltán - Pero és a Metanoia Színház performansza
23.00 a Pelvax zenekar koncertje
00.30 Scallabouche: Scabaret
A kocsma üzemel!

Térszínház (1033 Budapest, Fő tér 1. Zichy-kastély Tel.: 388.4310, www.terszinhaz.hu)
18.00 Hommage á Hrabal - kiállítás és performansz
Balogh László 1986-ban színészi feladatnak választotta Bohumil Hrabal: Túlságosan zajos magány című kisregényének elmondását. Először A4-es írólapokra másolta le a művet golyóstollal és azóta is folyamatosan foglalkoztatja a szöveg megjelenítése szóban és írásban. Húsz év alatt kézírással füzetbe, papírtekercsekre (régi komputerszalagra), kockás lapokra és 100x70 cm-es kartonokra másolta le a szöveget… Létezik komputerbe írt változata, de elkészül hagyományos, gépelt formája is Kassák Lajos külön e célból felújított írógépén. Előadja: Balogh László, Rendezte: Bucz Hunor

Thália Színház Új Stúdió (1060 Budapest, Nagymező u. 22-24. Tel: 331.0500, www.thalia.hu)
19.30 Maladype Színház: Leonce és Léna - nyílt próba
A Maladype Színház új produkciójának különlegessége, hogy a próbák során mindegyik jelenetnek több variációja készült el - a közönség közreműködésével megszülető Leonce és Léna előadás tehát minden este más és más arcát mutatja.
Rendezte: Balázs Zoltán

Trafó Kortárs Művészetek Háza (1094 Budapest Liliom u. 41. Tel.: 215.1600, www.trafo.hu)
20.00 E-Motion (CHN,D) - Második identitás - hip-hop tánc est
21.30 Rize c. színes feliratos amerikai-angol dokumentumfilm ingyenes vetítése, Rendezte: David LaChapelle
23.00 Trafó Kávézó: Ozzyebreaks, Busa Pista
23.00 Trafó Bár Tangó: Kunk presents 2ManyBloggas2

Tűzraktér (1067 Budapest, Hegedű u. 3., Tel:70.321.4694, www.tuzrakter.hu)
15.00 KÜLÖNkiADÁS - kiállítás, performanszok, zenei koncertek (Q/Csoport, Grecsó-est, Nina Umniakov)

Zrínyi utca (1052 Budapest, Zrínyi utca 18.)
jÖSSZ? - ÖSSZművészetek utcája
Helyszínek: Genezis Galéria (www.pelles.hu), Café Montmartre
Élő rádióközvetítés: Fúzió Rádió (FM 93,5 www.fuzioradio.hu)
11.00-12.00 INTRO
12.00-19.00 ÖSSZbemutató-kiállítás - szobrok, festmények térinstallációk és táncetűdök, összművészeti alkotói folyamatok nyomonkövetése Alkotó művészek: Babos László, Babos Zsili Bertalan, Balog Krisztián, Debreczeni Zoltán, Fock Máté, Gubacsi Gábor, Hernád Géza, Horváth Roland, Jánosházi Ágnes, Kovács Budha Tamás, Navratil Judit, Péterffy Ábel, Pintér Gábor, Prókai Ádám, Rakéta Munkacsoport, Merkl Ákos, Sánta Botond, Szalay Dávid, Verebics Ágnes Kiállító galériák és csoportosulások: Balkántangó, Aqunauta-Eklektic, Boulevard és Brezsnyev Galéria, Finnagora, WAMP (A WAMP rendszeres, havonta megrendezendő vásárain kívül egyre gyakrabban kapcsolódik más rendezvényekhez, fesztiválokhoz. Ezen a napon válogatott tervezők termékeit árusítja majd egy wamp shopban. 21-én, vasárnap pedig WAMP design piac a megszokott helyszínen, az Erzsébet téren)
17.00-19.00 tánc, móka, kacagás - vidám utcai kavalkád
Boszorkányos utcatrucc - gólyalábakon a Trambulin Színház
zene és táncba öltött testek - Kompánia Színi Társulat: Valami hiányzik
kocsmaszínház a Café Montmartre kávézóban - Art Plaza: Az óceánjáró zongorista legendája
19.00-23.00 Kirakatszínház - performanszok a Genezis Galéria rendhagyó színpadán Az üvegablakok előtt és mögött: zadam, Székely Szilveszter, Góbi Rita, Egyed Beáta, Nina Umniakov
23.00-24.00 OUTRO

MERLiN Energia Sarok
a Jókai tér és Andrássy út sarkán
2008. szeptember 21. vasárnap

A MERLiN Színház 2008. januárjában indította útjára a MERLiN Energia kampányt, melynek célja egy szélesebb civil közönség megszólítása az energiához kapcsolódó témák kreatív megközelítésén keresztül. A sokszínű programok között ugyanúgy szerepelnek tudományos előadások, beszélgetések, mint rendhagyó színházi előadások, koncertek, kiállítások.

10.30-11.00, 11.40-12.00, 12.40-13.00, 17.50-18.10, 18.50-19.10, 20.00-20.20
Energia Szalon
Beszélgetések környezeti- testi- és lelki energiáinkról, ahogy mi látjuk, ahogy mások látják.

„VÁLTOZTASS! - az energiafogyasztás reneszánsza"
Energia Klub
Miként tudsz hozzájárulni az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez? Változtass az eddig szokásaidon! Új szemléletre, valamint a régi, de elfeledett módszerek, praktikák újjáélesztésére van szükség. Életmódunkban, energiafogyasztásunkban igazi reneszánsznak kell bekövetkeznie!
Szeptember 21. vasárnap, 10.00-18.00
Megújuló energia cégek kiállítása; ablakszigetelési bemutató; napkollektor-építő bemutató; gyerekprogramok: energiatotó, energia-társasjáték, barkácsolás; Fair-trade beszélgető sarok
Szeptember 22. hétfő, 10.00-17.00
Megújuló energia cégek kiállítása; Fair-trade beszélgető sarok; délelőtt iskolás csoportok fogadása;
14.00-tól pódiumbeszélgetések 3 témában: energiatakarékosság otthonunkban, megújuló energiaforrásokkal a magas energiaárak ellen, támogatások és finanszírozási lehetőségek a lakosság számára.
Résztvevők:
Soltec Kft.: napkollektorok kiállítása
A Széchényi futam díjazott napelemes autói
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület: naptűzhely és napkollektorépítés
Ökoszolgálat Alapítvány: ablakszigetelési bemutató
Hulladék Munkaszövetség: Kiutak program
Fair Trade kávézó
és az Energia Klub: gyerekprogramok és általános ismeretterjesztés
www.energiaklub.hu

14.00 és 16.40 Természetes Vészek Kollektíva: Fixa Idea - Kultop-show
Rendhagyó köztéri előadássorozat belső energiáink kreatívabb és gazdaságosabb beosztásáért!
Irodalmi motiváció: Venyegyikt Jerofejev, Moszkva-Petuski
Alkotók: Árvai György, Dombi Katalin, Imre Zoltán, Katona László, Kántor Katalin, Szirtes Attila, Szűcs Edit, Thúróczi Szabolcs
Külön köszönet: Kulcsár Viktória, WATT
Támogatók: NKA, MERLiN Színház

10.00-18.00 Lush gyereksarok
Hasznosítsd velünk újra a papirt, az üres műanyagtégelyt, azaz megmutatjuk hogyan tudsz Te is otthon papirmasét készíteni és hogy néz ki egy "újrahasznosított marionett-kutya". Ezenkívül sok-sok játékos ötletet és tanácsot adunk a városi környezetvédelem témájában.
www.lush.hu

15.30-16.00 Ökosztüm - divatbemutató és workshop
MERLiN Energia és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében
Divatbemutató, interaktív ruhademonstráció a környezettudatos öltözködésért.
A kosztümfikciók látványos „divatbemutatója" mellett a tervezők irányításával a témához kapcsolódó műhelymunkára várjuk a kreatív, vállalkozó szellemű látogatókat.
www.oszmi.hu
www.merlinszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=4&menuid=0

10.00-18.00 Madárbarát kert program
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület standján lehetőség lesz megismerni a szervezet sokrétű védelmi akcióit és az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Madárbarát kert programot. A helyszínen belépők most madaras tűzzománc kitűzőt kapnak ajándékba.
www.mme.hu

10.00-18.00 Csodák Palotája bemutatója

NAGYSZÍNPAD
az Operaház előtt
2008. szeptember 21. vasárnap

Válogatás a színházak nagy sikerű előadásaiból és a következő évad bemutatóiból meglepetésekkel. Ismerős arcok, hangok, dal, öröm, nevetés, kicsiknek és nagyoknak, reggeltől-estig. Induljon a 2008-2009-es évad! Együtt.

9.30-10.00 KOLIBRI Gyermek- és Ifjúsági Színház: Dalok a Locspocs, a kis tengeri szörny és a Macskák társasága című előadásokból bábokkal, mesével, Közreműködők: Megyes Melinda, Tisza Bea, Török Ágnes, Erdei Juli, Szanitter Dávid, Ruszina Szabolcs, Mult István, Szívós Károly, valamint a Kolibri Színház stúdiós hallgatói

10.45-11.15 Gryllus Vilmos koncertje - részletek a Dalok 3. Biciklizős lemezről

11.30-11.45 NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ: Budapest Táncszínház: A’capella (részletek)- Játékos gondolatok a felvett viselkedésről és az esetleges őszinte pillanatokról. Vak engedelmesség, a felfedezés extázisa, a divat bekebelezése és kihányása, meghittség, elesettség, kizökkenés. Az vagy, amit megeszel! Előadók: a Budapest Táncszínház táncművészei, Koreográfus: Lakatos János

12.00-12.30 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ: Részletek a Csárdáskirálynő, Szentivánéji álom, Bajadér című nagy sikerű előadásokból

12.45-13.15 CENTRÁL SZÍNHÁZ (volt Vidám Színpad): ÁJLÁVJÚ - a színház népszerű, tavaszi bemutatójából, Jimmy Roberts Joe DiPietro "jókedvű musical-revüjéből". Szereplők: Andrádi Zsanett, Balogh Anna, Fekete Linda, Horváth Andor, Janicsek Péter, Radnay Csilla, Simon Kornél, Vári-Kovács Péter, Zöld Csaba. Rendezte: Harangi Mária

13.30-14.00 TATABÁNYAI JÁSZAI MARI SZÍNHÁZ: Boldog ország, avagy ó, azok az ötvenes ÉNEK című kamaraszínházi előadás betétdalai. Fellépő színművészek: Egyed Attila, Tóth Zoltán, Gecse Noémi, Niklai Judit

14.15-14.30 NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ: Duna Művészegyüttes: ARANYÁG (részlet)
Előadja a Duna Művészegyüttes tánckara és a Göncöl zenekar
Hegedűn közreműködik: Prohászka Ágnes, Suha Tamás, Táncmesterek: Kádár Ignác, Kökény Richárd, Vámos László, Zene: Bartók Béla, Gombai Tamás, Koreográfusok: Mihályi Gábor, Farkas Zoltán „Batyu", Juhász Zsolt

14.45-15.15 BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ: A Nyugati Teátrum (a volt Szikra Mozi, illetve volt Ruttkay Éva Színház) bemutatása, ahol a Budapesti Operettszínház 2009. februárjában mutatja be Sheik - Sater: Tavaszébredés (Franz Wedekind nyomán) új musicaljét

15.30-16.00 ÖRKÉNY ISTVÁN SZÍNHÁZ: Zsákbakutya, ami biztos: az Örkény Színház zenés műsorát - mely az Évadnyitó Színházi Fesztiválra készül - rendezi Máthé Zsolt. Fellép: Máthé Zsolt és … Nos, a többi zsákbakutya.

16.15-16.45 KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ: Mi ez a hang? (Dzsesztetés) - részletek
Fellépő színészek: Fenyő Iván, Hajduk Károly, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Kocsis Gergely, Mészáros Béla, Nagy Ervin, Pelsőczy Réka, Rezes Judit, Szacsvay László, Zenei vezető: Mohai Tamás m.v., Rendezte: Máté Gábor

17.00-17.30 VÍGSZÍNHÁZ: A Vígszínház művészeinek műsora

17.45-18.00 NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ: Bozsik Yvette Társulat: Traviata (részlet)
Az előadás témája a női kiszolgáltatottság, a férfiak birtoklói erejének behódolása és a velük folytatott végzetes játszmák. Szerelem, féltékenység, kétségbeesés, tragikus halál - ezek a kulcsszavak a Traviata lecsupaszított táncelőadáshoz.
Zene: Giuseppe Verdi La Traviata c. műve nyomán Philippe Heritier, Táncolják: Krausz Alíz,Gombai Szabolcs, Vati Tamás, Balkány Kitty, Fülöp Tímea, Góbi Rita, Hasznos Dóra, Vivien Ingrams, Samantha Kettle, Csere Zoltán, Kalmár Attila, Vislóczki Szabolcs, Koreográfus: Bozsik Yvette

18.15-18.45 JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ: 52 ÉVES LETT A JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ - Részletek a Színház elmúlt évad sikereiből és a következő évad darabjaiból. Fellép a József Attila Színház társulata, vendégművészei, valamint bemutatjuk új tagjainkat.

19.00-19.30 RADNÓTI MIKLÓS SZÍNHÁZ: A Radnóti Színház művészei vidám, nyárbúcsúztató dalokat és sanzonokat adnak elő. A színészek kedvenc dalaikkal készülnek, melyek közül némelyik talán ismerősen fog csengeni egy-egy régi előadásból, de a műsor tartogat néhány meglepetést is, és nemcsak a közönség, de a radnótis színészek számára is könnyed, önfeledt perceket ígér. Közreműködik a Vodku zenekar

19.45-20.15 BÁRKA SZÍNHÁZ: Részletek Juha Siltanen - Jorma Uotinen Piaf Piaf című előadásából, Szereplők: Varjú Olga, Spolarics Andrea, Varga Anikó, Ilyés Róbert, Telekes Péter, Dévai Balázs, Kálid Artúr, Pásztor Tibor, Rendezte: Jorma Uotinen

ALTERNATÍV SZÍNPAD
a Liszt Ferenc téren
2008. szeptember 21. vasárnap

10.00-10.45 Stúdió K Színház: Zalán Tibor: Rettentő görög vitéz - antik mesejáték az Operaház Hajós utcai lépcsőinél, Rendezte: Fodor Tamás

11.00-11.40 AKT Színház: Huncutka - kabaré- és orfeumdalok

12.00-12.40 Holdvilág Kamaraszínház: Ízelítők az évad előadásaiból

13.00-14.00 Budapesti Utcaszínház: Fazekas-Schwajda: Lúdas Matyi, Rendezte: Monori Balázs

14.30-15.30 Trambulin Színház: Kótyomfitty d’albuma - mesekoncsertóóó, Rendezte: Csák György

16.00-16.40 Kovátsműhely: részletek A csábító pillangó, az Antigoné-tükör, az Alice Csodaországban és a Tényleg szeretsz? című produkciókból, Rendezte: Kováts Kriszta

17.15 -17.50 Scallabouche Company: Who is making the rules now? Angol nyelvű előadás, Rendezte: Alexis Latham

18.10-18.50 Térszínház: Igazságshow - szkeccsek, karikatúrák, bohóctréfák az Abszurd Világából, Rendezte: Bucz Hunor

19.10-20.00 Bácskai Juli pszichoszínháza meglepetésvendégekkel

20.20-21.00 Pelvax zenekar - a Szkéné zenészeiből és színészeiből alakult zenekar jazz-rock-etno koncertje


Színházi Korzó az Andrássy úton a Dobó utcától a Hajós utcáig
2008. szeptember 21. vasárnap

A színházak saját installációs pulttal költöznek ki ebből az alkalomból az Andrássy út Dobó utcától egészen a Hajós utcáig terjedő szakaszára. Megtudhatjuk milyen bemutatókkal várnak bennünket a 2008/2009-es évadban.

Színházak:
Bárka, Budapesti Kamaraszínház, Budapesti Operettszínház, Centrál Színház (volt Vidám Színpad), Játékszín, József Attila Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Állami Operaház, Nemzeti Színház Alföldi Róberttel, Nemzeti Táncszínház, Örkény Színház, Radnóti Színház, Tatabányai Jászai Mari Színház, Új Színház, Vígszínház.

Alternatív színházak és társulatok: Holdvilág Kamaraszínház, MERLiN, Műhelymunka Társulat, Prizma Színház, RS9 Színház, Spinoza Színház, Stúdió K Színház, Szabad Ötletek Színháza, Szkéné Színház, TÁP Színház, Térszínház, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Trambulin Színház és Spiritusz Gyermek- és Ifjúsági Színházi Egyesület.


Házon belül 2008. szeptember 21.


Magyar Színház (1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4. Tel.: 322.0014, www.magyarszinhaz.hu)
2008. szeptember 20-21.
Évad-előzetesként, szeptember 20-21-én a Kulturális örökség napjai című rendezvénysorozat keretében ingyenes színházbejárást tartunk: szombaton 14.00, 16.00 és 18.00 órakor, vasárnap 11.00, 13.00 és 15.00 órakor. Az érdeklődők, azon túl, hogy szakmai vezetéssel bejárhatják az épület máskor a nézőktől elzárt részeit, a Pesti Magyar Színiakadémia előadásában - tekintettel a Reneszánsz Évre - Shakespeare drámáinak jeleneteiből is láthatnak egy rövid válogatást Őze Áron növendékeitől.

Thália Színház (1065 Budapest, Nagymező u. 19. Tel.: 331.0500, www.thalia.hu)
2008. szeptember 21.
Thália Színház előcsarnoka
11.00 Tánc, mint inspiráció
Kiállításmegnyitó a Nemzetközi Kortárs Tánckurzus korábbi éveinek fotóiból, és az azok által ihletett festményekből. A Budapest Táncszínház idén hetedik alkalommal szervezi meg Nemzetközi Tánctanfolyamát a Thália Színházban. A hazai modern táncképzés egyik legfontosabb állomása az augusztus 11-22. között megrendezésre kerülő kurzus, melyen a világ különböző pontjairól érkező nemzetközi elismerést kivívó szakemberek tartanak táncórákat. A Nemzetközi Tánctanfolyam állandó tanárai - Raza Hammadi, Joseph Tmim, Lakatos János- mellett idén két új szakember is színesíti a kurzus programját; Joe Alegado (USA) és Zahár Lóránd (Rotterdam).
A kiállítás alkotói: Nasser Hammadi, Brassai Gabriella
Thália Színház Nagyszínpad
15.00 Abigél - a Budapesti Operettszínház produkciója
Thália Színház Új Stúdió
16.00 Maladype nyílt próba a Leonce és Léna c. előadásból
Thália Színház Nagyszínpad
19.00 Abigél - a Budapesti Operettszínház produkciója

Új Színház (1061 Budapest, Paulay Ede utca 35. Tel.: 269.6021, www.ujszinhaz.hu)
2008. szeptember 21.
A Magyar Dráma Napja
Helyszínek: Dalszínház utca (a Paulay Ede utcába torkolva), Új Színház aula, Új Színház stúdiószínpada
11.00-12.00 A magyar dráma utcájának és az utcakiállításnak megnyitása (közreműködnek a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező-hallgatói)
12.00-12.20 Jelenetek Paulay Ede életéből 1. (közreműködnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg-hallgatói és az Új Színház művészei)
12.30-13.30 Litera-pályázat (a www.litera.hu-val közösen) fölolvasás, díjkiosztás
13.45 -14.45 Virtuális kiállítás Az ember tragédiája sorsáról (az OSZMI-val közösen) - vetítés az aulában
13.45 -14.00 Jelenetek Paulay Ede életéből 2.
14.00-14.30 Bemutatkozik a békéscsabai Jókai Színház
14.30-15.30 Hobo - előadás
15.30-17.30 Felolvasó-színház Térey János új drámájából
18.00-19.00 Beszélgetés a magyar drámáról (kortársak és a múlt)
19.15 -19.30 Jelenetek Paulay Ede életéből 3.
19.30-21.30 Díjkiosztó (Paulay-díj, Cortina-díj, Szép Ernő-jutalom, Az évad legjobb magyar drámája-díj)

Ízelítő a 2008-2009-es évad bemutatóiból

A
Artus - Goda Gábor Társulat: Hokusai kakasa (Nemzeti Táncszínház)

B
Patrick Barlow: 39 lépcsőfok (Centrál Színház)
Stephen Belber: Meccs (Centrál Színház)
Edward Bond: XXI. század (munkacím, Katona József Színház)
Botafogo Táncegyüttes: Sakk (Nemzeti Táncszínház)
Bozsik Yvette Társulat: Traviata (Nemzeti Táncszínház)
Bertold Brecht: Állítsátok meg Arturo Uit! (József Attila Színház)
Bertold Brecht: A kivétel és a szabály (Nemzeti Színház)
Budapest Balett - Jónás Zsuzsa: Viselkedj (Nemzeti Táncszínház)

C
Cooney-Hilton: Egy apának mennyi fia…? (József Attila Színház)
Csukás-Bergendy: Süsü, a sárkány (József Attila Színház)

D
Duna Táncműhely: Metszetek (Nemzeti Táncszínház)
Duna Művészegyüttes: A magyar tölgy mítoszai(Nemzeti Táncszínház, Művészetek Palotája)

E
Euripidész: Oresztész (Nemzeti Színház)
ExperiDance - Román Sándor Tánctársulata: Szeget szeggel (Nemzeti Táncszínház)

F
Filter Performance: 9. ecloga (MERLiN Színház)
Fráter Zoltán: Édes Rózám (Magyar Színház)
Frenák Pál Társulat: Twins - Ikrek (Nemzeti Táncszínház)
Fodor Zoltán: Gospel (Nemzeti Táncszínház)
Asaya Fujita: Bekkanko, a grimaszdémon (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház)
Füst Milán: Máli néni (Magyar Színház)

G
Góbi Rita: Torzó (Nemzeti Táncszínház)
Makszim Gorkij: Barbárok (Katona József Színház)
Makszim Gorkij: Éjjeli menedékhely (József Attila Színház)
Makszim Gorkij: Vassza Zseleznova (Nemzeti Színház)
Győri Balett: Gaudí (Nemzeti Táncszínház)

H
Hársing Hilda - Szabó Máté: Szonya (Új Színház)
Hólyagcirkusz Társulat: Jelizaveta Bam (MERLiN Színház)
Hólyagcirkusz Társulat: Pinocchio (MERLiN Színház)
Honvéd Táncszínház: A halálra táncoltatott lány (Nemzeti Táncszínház)
Ödön von Horváth: Istentelen ifjúság (Bárka Színház)
Hunyady Sándor: Júliusi éjszaka (Új Színház)

I
Henrik Ibsen: Solness építőmester (Radnóti Színház)
Ionesco: A kopasz énekesnő (Térszínház)
Ionesco: Különóra (József Attila Színház)

J
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai (József Attila Színház)

K
Kacsóh Pongrác: János vitéz (Nemzeti Színház)
KFKI Kamarabalett: Gulliver (Nemzeti Táncszínház)
Dennis Kelly: Zsákutca / After the End (MERLiN Színház)
Guy Krneta: Gabi (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház)
Kulik Johanna: Maria de Buenos Aires (Nemzeti Táncszínház)

L
Robert Lopez - Jeff Marx: Avenue Q. (Centrál Színház)
Lorca: Öt év múlva - Spidronműhely (MERLiN Színház)

M
Magyar BalettSzínház Gödöllő: Karc (Nemzeti Táncszínház)
Conos McPherson: A tengerész (Bárka Színház)
Moličre: A mizantróp (Örkény István Színház)
Mrozek: Szerződés (Játékszín)

N
Nádas Péter: takarítás-TALÁLKOZÁS-temetés (Bárka Színház)

O
Osztrovszkij: Farkasok és bárányok (Radnóti Színház)

P
Cole Porter: Mi jöhet még?! (Magyar Színház)
PR-Evolution Dance Company: „2me"(Nemzeti Táncszínház)

R
Racine: Atália (Nemzeti Színház)
Remenyik Zsigmond: Pokoli disznótor (Nemzeti Színház)

S
William Shakespeare: A velencei kalmár (Centrál Színház)
Shaw: Szent Johanna - Nézőpont Színház (MERLiN Színház, Tatabányai Jászai Mari Színház)
Sheik - Sater: Tavaszébredés (Budapesti Operettszínház)
Sivasakti Kalánanda Táncszínház: Szanszára (Nemzeti Táncszínház)
Juha Siltanen-Jorma Uotinen: Piaf Piaf (Bárka Színház)
Botho Strauss: A park (Nemzeti Színház)
Szabó Magda-Egressy Zoltán: Tündér Lala (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház)
Szegedi Kortárs Balett: Csipkerózsika (Nemzeti Táncszínház)
Szegedi Kortárs Balett: A mennyei város (Nemzeti Táncszínház, Művészetek Palotája)
Vlagyimir Szorokin: A jég - a Krétakör és a Nemzeti Színház produkciója

T
Lars von Trier: Dogville (Bárka Színház)

V
Vári Bertalan: Játék (Nemzeti Táncszínház)
Francis Veber: Bérgyilkos a barátom (József Attila Színház)
Vinnai András - Anger Zsolt - Márta István: Az otthon melege (Új Színház)
Roger Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom (Új Színház)
Vörösmarty Mihály: Árpád ébredése (Magyar Színház)

W
John Webster: Amalfi hercegnő (Nemzeti Színház)
Doug Wright: De Sade pennája (Bárka Színház)

A színházi programok főszervezője: MERLiN Színház www.merlinszinhaz.hu, info@merlinszinhaz.hu és a Befogadó Színházak Társulása (BESZT).

Főszervező: Magács László
Munkatársak: Garai Judit, Kovács Andrea, Számel Judit, Prajda Anita, Jankovich Eszter, Éri Ildikó
Technikusok: Bálint Gábor, Hoffman József, Nagy Gergely

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap
Médiatámogatók: szinhaz.hu, PORT.hu

Eső esetén az előadásokat nem tartjuk meg, de az eső multával folytatjuk...

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!