Oscar-jelölésre esélyes: Susotázs

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia hétfő éjjel hozta nyilvánosságra azoknak a filmeknek a listáját, melyek a 91. Oscar-díj jelöltjei lehetnek. Shortlistet kilenc kategóriában adtak ki, ezek között egy magyar alkotás szerepel, mégpedig Tóth Barnabás rövidfilmje, a Susotázs.

A legjobb dokumentumfilm, a legjobb dokumentum-rövidfilm, a legjobb idegen nyelvű film, a legjobb smink és frizura, a legjobb zene, a legjobb betétdal, a legjobb animációs rövidfilm, a legjobb rövidfilm és a legjobb vizuális effektusok: ez volt az a kilenc kategória, melyben shortlistet hirdetett az akadémia. Egyébként idén rekordszámú magyar alkotás volt esélyes az Oscar-jelölésre. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában a már korábban Oscar-díjat nyert rendező, Nemes Jeles László filmjét, a Napszálltát nevezte be országunk. Bár a kalapos film több külföldi díjat is bezsebelt magának, az Oscar-shortlisthez úgy tűnik, ez is kevés volt. Ebben a kategóriában a dánok (A bűnös), a lengyelek (Hidegháború), a kolumbiaiak (Az átkelés madarai), a japánok (Bolti tolvajok) és a mexikóiak (Roma) filmjei kerültek a kilenc esélyes közé. A bűnösről itt olvashatjátok korábbi kritikánkat.

A legjobb animációs rövidfilm kategóriában is volt két magyar esélyes. Az egyik Andrasev Nadja: A nyalintás nesze című alkotása, mely Bodor Ádám novellája alapján készült. A másik a Solar Walk Bucsi Rékától. Ez eredetileg egy jazz koncert kiegészítőjeként 50 percben született meg, később lett belőle rövidfilm. Az esélyesek közé sajnos egyikük sem került be. A legjobb rövidfilm kategóriában Kovács István diplomafilmjével, Az ostrommal szállt ringbe.Komoly versenytársnak tűnt, hiszen Kovács István 27 év után hozta el ismét a bronz Diák Oscar-díjat. Ám hiába keressük, Az ostrom sincs fent az akadémia listáján.

Elég a kesergésből és azokból, akik lecsúsztak a listáról. Foglalkozzunk azokkal, akiknek még szoríthatunk az Oscar-díjért való versengés során. Először is a Ruben Brandt, a gyűjtővel. Milorad Krstić különleges alkotása a legjobb egész estés animációs film kategóriában versenyzik továbbra is. Ebben a szekcióban nem közölt shortlistet a filmakadémia, csupán január 22-én tudjuk majd meg, melyik lesz az a bizonyos 5 jelölt a legjobb egész estés animációs film kategóriában. Addig is itt olvashattok róla.

És végül, de nem utolsósorban az egyetlen magyar alkotás, mely szerepel a shortlisten: Tóth Barnabás rövidfilmje, a Susotázs. Mit is jelent ez? Azt, hogy a legjobb rövidfilm kategóriában a kilenc mű közé került a film, melyből kiválasztják majd az 5 jelöltet. A Susotázs először a márciusi Friss Húson mutatkozott be, majd több nemzetközi fesztiválon is szerepelt. Nem is akárhogyan! Három fesztiválon a legjobb rövidfilmnek választották, fődíjat nyert a Marosvásárhely AlterNative-on, illetve Ezüst Medált a Manhattan Rövidfilmfesztiválon. Tóth Barnabás alkotásának a címe egyébként tökéletesen passzol a film cselekményéhez. A Susotázs (igen, létezik ilyen szó!) egy, a tolmácsok által használt szakszó, melynek jelentése ‘fülbesúgás’. A rövidfilm egy hűtőgépgyártó-konferencián játszódik, ahova két magyar tolmácsot rendeltek ki, Pált (Göttinger Pál) és Andrást (Takács Géza). Szokásos munkanapnak indul, a szokásos dolgokkal. Ám az események nem várt fordulatot vesznek, melyhez nagyban hozzájárul a film harmadik, tulajdonképpeni főszereplője, Osvárt Andrea. Rendkívül humoros alkotás, mely egy sokak számára érdekes helyzetbe kalauzol: a tolmácsok világába. Ugyanakkor hűen bemutatja a mindennapi robot unalmát, ami még egy ilyen izgalmasnak tűnő szakmának is része. Játszma, érzelem és humor. Ezzel a három szóval tudnám jellemezni ezt a 16 perces rövidfilmet, melynek szoríthatunk, hogy ott legyen majd 2019-ben az Oscar-díj jelöltjei között.

Forrás: mnf.hu
index.hu