Színházak Éjszakája a Móricz Zsigmond Színházban és a Bencs Villában

Budapestről indult, évek óta egyre nagyobb érdeklődés övezte hagyomány ez: egy őszi éjszakai estén megnyitni a színházakat, és engedni, hogy máskor a nézőtérről figyelő közönség ne csak vezetett túrákon, hanem interaktív, játékos módon kukkanthasson be egy ilyen intézmény működésébe. Ebben az évben szeptember 22-én volt ez az éjjel, a programsorozat Nyíregyházán is izgalmas látnivalókat kínált.

A nyíregyházi színház a Meseautó c. előadást játszotta szombaton. Az előadás után a nézők hátramehettek a színház máskor elzárt tereibe, ahol egyfajta játékos feladatlappal-útlevéllel felszerelkezve végigjárhatták a máskor elzárt tereket, a fodrászatot, kelléktárat, színpadot, öltözőket, hangstúdiót, színészbüfét, szinte minden titkos zugot, ahol év közben a színházi munka zajlik. Szakszerű segítséggel kipróbálhatták, ami a kezük ügyébe került – színházasdit játszhattak a munkatársakkal és a művészekkel. 


Volt egy nyitott mesterségóra is, ahol a próbatermi munkába kóstolhattak bele: Göttinger Pál, a színház főrendezője mesélt a színész munkájáról, és játszott a résztvevőkkel – jeleneteken, gyakorlatokon, koncentrációs feladatokon keresztül. 

Az estét közös játék, evés-ivás és anekdotázás zárta a színészbüfében.


Mindeközben egy másik helyszínen, a Bencs Villában a társulat művészei adtak zenés-irodalmi műsort. Ezen a különleges, ünnepi éjszakán, amikor színház és közönség, átadó és befogadó, néző és hallgató a szokottnál személyesebb, közvetlenebb találkozására kerül sor a huszadik század első felének zeneirodalmából, Bartók, Kodály, Sosztakovics műveiből hangzott el egy-egy darab, melyet népdal- és versfeldolgozások, autentikus népballadák, valamint prózai szövegek színesítették. 

A különleges hangulatú produkció előadói a a Móricz Zsigmond Színház népszerű művésznői: Pregitzer Fruzsina, Kuthy Patrícia, Dézsi Darinka, Munkácsi Anita és a Vikár Sándor Zeneiskola művésztanárai: Subertné Palkó Marianna, Suhanyecz Viktória, Szabó Antalné, Kóti Gergő, Olajos Gábor, Tamás Attila voltak. 


Ezúttal is köszönjük minden résztvevőnek, hogy együtt voltak velünk!