Kultkikötő – Gengszter-komédia, Cseh Tamás emlékműsor és egy fergeteges vígjáték

A jól sikerült nyitás után a soron a következő hétvégén is különleges produkciókkal várja a kultúrára nyáron is szomjazó közönséget a Kultkikötő.

Pénteken az Orlai Produkció egy hete bemutatott gengszterkomédiája a MOJO érkezik Balatonföldvárra, ugyanezen a napon a balatonboglári Kultkikötőben Bereményi Géza és Másik János Keresztben jégeső című estjükön egykori alkotótársukra, Cseh Tamásra emlékeznek. Szombaton a Fórum Színház fergeteges vígjátéka, A forgatókönyv ígér felhőtlen pillanatokat a földvári helyszínre látogató nézőknek, Balatonbogláron pedig a valóság által írt történetek elevenednek meg a színpadon.

MOJO – egy sötét humorú gengszer-komédia

Éppen egy hete, június 21-én Magyarországon először mutatták be a MOJO című darabot. Jez Butterworth fekete humorú komédiáját Göttinger Pál rendezte, a főbb szerepeket pedig Szabó Kimmel Tamás, Lestyán Attila, Nagy Dániel Viktor, Schruff Milán, Csőre Gábor és Hunyadi Máté alakítja.

A történet szerint 1958-at írunk, a londoni Soho pezsgő klubélete a gyerekcipőben járó rock ’n’ roll-élet legkülönfélébb figuráit sodorja össze. A sötét lebujok környékén indulófélben lévő sztárocskák, az új zenétől megrészegült rajongók, piti bűnözők és veszélyes nehézfiúk, szerencsétlen ügyeskedők és nagypályás játékosok gyülekeznek. Kábítószer és muzsika, kiszolgáltatottság és hatalom, emberek életét magasba röpítő vagy örökre leromboló ügyes húzások és árulások kora ez – ami éppen történik, és ami ekkor készülődik, a rákövetkező évtizedekben fenekestül forgatja majd fel nem csak a zenei világot – hanem mindent.

A sötétebb humor és rock ’n’ roll élet kedvelői biztosan szeretni fogják ezt az éjszaka szagú történetet, amely a legendás klub pezsgő világában, 1958-ban játszódik – és egy gyilkossággal kezdődik.

Helyszín: Kultkikötő Balatonföldvár – szabadtéri színpad (Bajor Gizi sétány 1.) – 2018. 06. 29. 20.30

További információ és jegyvásárlás itt.

Keresztben jégeső – Bereményi Géza és Másik János alkotótársukra, Cseh Tamásra emlékeznek

Cseh Tamás 75 éve született. Alkotótársai, Bereményi Géza és Másik János egy igazán különleges műsorral állnak színpadra a balatonboglári Kultkikötőben. Ebben a műsorban a Levél nővéremnek, a Levél nővéremnek 2, és Az igazi levél nővéremnek lemezről is elhangzanak dalok sok más szerzeménnyel egyetemben. A szerzőpáros a következő sorokkal ajánlja az előadást:

„Az író – költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző – énekes az író – költő Cseh Tamással írt dalait, az író – költővel írt dalait, és hármuk közös dalait énekli. A regényrészletek és dalok fogaskerekekként lendítik egymást tovább és tovább a lélek száguldó országútján, amíg véget nem ér az egész műsor.”

Helyszín: Balatonboglári Varga Béla Városi Kulturális Központ – 2018. 06. 29. 21.00

További információ és jegyvásárlás itt.

A forgatókönyv – Vígjáték az Elfújta a szél keletkezéséről

1939. Hollywoodban harci helyzet van, bár kissé különböző, mint amire Európa készül éppen. A filmgyár nagyhatalmú főnöke lefújja a forgatást, kirúgja a forgatókönyvírót és a rendezőt, hogy két vadonatúj emberrel álljon neki a munkának. Bezárkóznak az irodába egy vagon banánnal és földimogyoróval, hiszen néhány napjuk van arra, hogy az eredeti regény alapján felidézzék, eljátsszák a készülő történet alakjait, férfiakat, nőket, csecsemőket és véneket, fehéreket és feketéket. Végül megszületik a forgatókönyv ahhoz a filmhez, amely minden idők egyik legnagyobb dobása lesz. És ez a film az Elfújta a szél…

A fergeteges vígjáték cselekménye kitalált történeten alapul, a történet szereplői viszont élő személyek voltak, bárminemű egyezés a valósággal nem csupán a véletlen műve… A főbb szerepeket Szerednyey Béla, Magyar Attila, Csonka András és Pleskó Szimonetta alakítja.

Helyszín: Kultkikötő Balatonföldvár – szabadtéri színpad (Bajor Gizi sétány 1.) – 2018. 06. 30. 20.30

További információ és jegyvásárlás itt.

Élet.történetek.hu – Kis emberek nagy történetei

Az Orlai Produkció Élet.történetek.hu sorozatának minden darabja egy-egy igaz történeten alapul. Lengyel Nagy Anna, a szerző, egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. „Negyven éve beszélgetek velük. „Civilek”, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, ami egy emberi sorsba belefér.” Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják most elénk ezeket a különféle sorsokat, hétköznapi emberek egyéni, mégis különleges, mindannyiunkhoz szóló igaz történeteit.

A boglári közönség ezúttal „A nővérek – levél apámhoz!” című történetet láthatja, amelynek cselekménye szerint „Két nő szereti ugyanazt a férfit. A férfi meg mindkét nőt.” Az előadás olyan kérdéseket feszeget, hogy összerakható-e bűn és bűnhődés, árulás, megbocsájtás a feltétlen szeretettel? Három személyes szenvedély, ami a halállal se ér véget. Személyes levél a sose ismert apához, amelyben ott dadog és forrong az a nagy kaland is, amit mi XX. századnak hívunk.

A darab rendezője Cseh Judit, a darabot Egri Márta és Egri Kati adja elő.

Helyszín: Balatonboglári Varga Béla Városi Kulturális Központ – 2018. 06. 30. 21.00

További információ és jegyvásárlás itt.