Évadot zárt a nyíregyházi színház

A Móricz Zsigmond Színház 2017/18-as évadzáró rendezvényén ott voltak a társulat tagjai, rendezői, vendégművészei, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, a színház kiemelt támogatói és a sajtó. A rendezvény elején a társulat néhány napja elhunyt művészére, Kameniczky Lászlóra emlékeztek, akit a színház vezetősége örökös taggá nyilvánított.

Kirják Róbert ügyvezető igazgató évadértékelő beszéde után ismertette a következő évad műsorát, majd a szokásokhoz híven idén is kiosztották a legfontosabb elismeréseket jelentő díjakat, köztük a városi Nívó-díjat, a Lipót- és a Színházért-díjakat. Idén először a színház közösségi oldalán a látogatók szavazhattak az évad nagyszínpadi és az évad kamara-előadására is. A közönség nagyszínpadi kedvence az Illatszertár című előadás lett, a kamara-előadások között pedig A Rózsák háborúja vitte a prímet.

Az ügyvezető igazgató köszönetet mondott a társulatnak, amely az elmúlt évadban 97 636 nézőt csalogatott a teátrumba - ez 11 733 fővel több az egy évvel korábbinál. A direktor megköszönte a 21 991 bérletes látogató bizalmát és hűségét, az ő számuk a tavalyi évhez képest is további 2 564-el nőtt. Az évadban 30 vendégelőadás volt. 2018. július 31-ig összesen 446 lesz az előadások száma.

Az évad a 23 százalékos teljes bevétel-növekedésen túl országos elismeréseket is hozott a társulatnak. A név: Carmen című darabot a MOST Fesztiválra és a Vidéki Színházak Fesztiváljára is jelölték. Az Illatszertár bekerült a POSZT versenyprogramjába és a Budapesti Nyári Fesztivál programjába is. A Chicago című előadás meghívást kapott a József Attila Színházba, Siófokra és Iserlohnba is. A balek pedig egy pályázat keretében Szatmárnémetiben vendégszerepel majd. A Maszmók Afrikában az Ördögkatlan Fesztiválon is várja majd a gyerekeket.

A nyíregyházi teátrum 2018/19-es évadában Zsótér Sándor, Verebes István, Szikszai Rémusz és Simon Kornél is rendezni fog.

Jó néhány bátor színházi vállalkozáson vagyunk túl idén - fogalmazott az igazgató, majd így folytatta, "de ambícióink semmit nem érnének a közönség támogatása és figyelme nélkül." Évi több mint százezer néző egy százhúszezres városban - emelte ki. Az igazgató szavaival élve: "elképesztő adat, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez a szám húsz százalékkal emelkedett csak az elmúlt évben." Az eszme, hogy egy városi színháznak a befogadó közösséggel a legszorosabb szimbiózisban kell működnie, Nyíregyházán nemcsak üres szólam, hanem kézzelfogható valóság.

A színházművészet a legszemélyesebb napi eszmecsere, "ez megtiszteltetés, felelősség, és estéről estére megélt öröm számunkra.”- mondta el az igazgató. Aki a következő évadról elárulta, hogy a lehető legváltozatosabb repertoárt szeretnék játszani, "lubickolva abban, hogy a nyíregyházi közönség igazi ínyenc", örül a hagyományosnak és közben mégis kíváncsi az újdonságra. Klasszikus és kortárs, habkönnyű és fajsúlyos, oldottan játékos és szikáran fegyelmezett, gazdag kiállítású és letisztult egyszerűségű előadást egyaránt terveznek.

Folytatják a magyarországi színházi szakma élvonalába tartozó rendezők felvonultatását Nyíregyházán. Lesznek köztük a régmúltból (Verebes István, Zsótér Sándor) és közelmúltból visszatérők (Keresztes Attila, Tasnádi Csaba, Szente Vajk, Bal József, Halasi Dániel), az először érkezők között pedig lesznek tapasztaltabbak (Simon Kornél, Szikszai Rémusz) és rendezőpályájuk elején járók (Horváth Illés) is. A vendégek mellett természetesen a színház művészeti vezetésében dolgozó alkotók, Göttinger Pál és Sediánszky Nóra is készítenek egy-egy előadást.

A bemutatókat most is úgy válogatták össze, hogy az ismerős címek között felbukkanjon egy-egy váratlan újdonság. A megkerülhetetlen klasszikusok (Shakespeare, Csehov) mellett ismert történetek új, számunkra szabott adaptációit (Hamupipőke, Bob herceg, A kis hableány) készítették elő, de krimit (Agatha Christie) és vígjátékot (Oscar, Balfácánt vacsorára!), ritkán játszott szerzőt (Jean Cocteau) és új magyar írást (Dragomán György: Kalucsni) is műsorra tűznek. Mellettük a legfiatalabb nézőinknek friss gyerekirodalmat és régről ismert magyar népmesét egyaránt játszanak majd.

Folytatja a színház a már nagy hagyománynak számító vendégjátékok sorozatát is, távolabbról hozva el értékes produkciókat és nagy színészi teljesítményeket a nyíregyházi közönségnek. E sorozat legnagyobb eseménye továbbra is a VIDOR Fesztivál, de a vendégeskedés az egész évadban folyamatos marad majd idén is.

A jövő évadban is repertoáron maradnak nagy sikerrel játszott darabok: Hello, Dolly!, Sherlock Holmes – A sátán kutyája, az Illatszertár, a Chicago, A balek, Leenane szépe, Főfőnök és a Rózsák háborúja. „Abban bízunk, hogy bérleteseink és nézőink emelkedő száma nem elbizakodottá, hanem alázatosabbakká, elszántabbakká tesz majd minket" - mutatott rá az igazgató a siker veszélyeire.

Színházi nevelési és irodalmi programok

A Színházi neveléssel a mentális egészségért program keretében az évadban 13 középiskolába és óvodába jutottak el, 47 foglalkozást tartottak és 11 alkalommal tekinthettek meg valamilyen előadást a diákok. Összesen 1180 főt sikerült bevonniuk a programba.

A társulat 4 tagja az Arany-emlékév keretében mutatta be a Művész Stúdióban az ARANY-METSZÉS című előadást, melyet bérletszünetben 2 alkalommal játszottak. A MŰVÉSZASZTAL előadássorozatot 5 alkalommal tekinthették meg a nézők Tompa Andrea, Dragomán György, Csabai László, Boldizsár Ildikó és Grecsó Krisztián vendégek közreműködésével.

Díjak, elismerések

Az igazgató elsőnek gratulált Szabó Mártának, a társulat színművészének, aki ebben az évadban két elismerést is kapott: Aase-díjat 2017. december 18-án, illetve Jászai Mari-díjat 2018. március 13-án. Nyíregyháza Város Nívó-díját Gulácsi Tamás színművész vehette át Dr. Kovács Ferenc polgármestertől.

A Kelet színésze az újság szerkesztősége és a közönség szavazatai alapján Puskás Tivadar lett, akinek Nyéki Zsolt főszerkesztő adta át az elismerést. Arany Kalapács-díjat kapott Turcsán József színpadmester és Aranyceruza-díjat Ling Andrea, a teátrum könyvelője. Idén megosztva két Lipót-díjat adtak át, ezeket Puskás Tivadar (a Sherlock Holmes: A sátán kutyája című előadásban 13 szerepet játszott és összesen 32-szer öltözött át) és Rák Zoltán (Az Asszony asszonynak farkasa című előadás nyilvános főpróbájának idején a színpadon kapta a hírt, hogy hamarosan megszületik kisfia, Zétény) kapták. Idén először a Színházért-díjat is kiosztották a teátrumért önzetlenül legtöbbet tevő művészeknek, ezt első alkalommal Pregitzer Fruzsina, Illyés Ákos és Rák Zoltán vehette át.

A Hátsó Színpad Alapítvány díját, melyet a kiszolgáló személyzet egy tagjának szavaznak meg ezentúl évről évre, Nagyidai Gergő alapító a színház díszítőjének, Joó Tibornak adta át. A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA tagozati ösztöndíját Rák Zoltán nyerte. Az évad nézője Dr. Kresák Ilona lett. A helyi vállalkozások idén is nagyon fontosnak tartották a színház támogatását: jelenleg hat arany, három ezüst, három bronz és két pártoló tagja van a társulatnak.

A „Rózsakert” nevet viseli ezentúl a megújult Szabadtéri Színpad

Nyíregyháza MJV polgármestere, Dr. Kovács Ferenc az ünnepségen bejelentette ezentúl a „Rózsakert” Szabadtéri Színpad nevet viseli a megújult kulturális intézmény, mely augusztus 18-án Szente Vajk rendezésében a Meseautó című zenés vígjátékkal nyitja meg kapuit, s ezt követően a nagy érdeklődésre való tekintettel még egy előadást tartanak másnap, augusztus 19-én is a romantikus nyári esték kedvelőinek.