Kedves Közönségünk!

2020. március 12-i kezdettel bizonytalan időre bezártak a magyarországi színházak.
A folytatásról még semmi nem tudható.

Hírül adjuk majd, ha újra mozgásba lendül valami. Reméltük, hogy ez csak pár hét - de tényleg nem lehet tudni. Hónapokig is tarthat.

Mi, a KEKSZ Bt körül tevékenykedő művészek valamennyien szabadúszók vagyunk, nincs semmi ráhatásunk arra, hogy melyik színház milyen döntéseket hoz az érintett előadásokkal kapcsolatban - végleg törli, később megtartja, vagy mással pótolja őket.

Annyi bizonyos, hogy amíg nem játszunk, addig nekünk, akik ezen a területen dolgozunk - semmilyen bevételünk nincs. Nem nyavalyogni szeretnénk, és tudjuk, hogy van nálunk rosszabbul járó polgártársunk is, mégis hirtelen, mindössze néhány óra alatt kikerültünk a hidegre, ezredmagunkkal, színészekkel, énekesekkel, zenészekkel, háttérdolgozókkal együtt.

Arra kérjük nézőinket, hogy (hacsak nem szájuktól vonják el a falatot) ne váltsák vissza az elmaradt előadások jegyeit, amíg a vészhelyzet tart, és az esetleges pótlások időpontjairól nem lehet tudni semmit.

Megértésüket köszönjük, vigyázzanak magukra és főleg egymásra.

Évadot hirdettek és díjazták a legjobbjaikat Nyíregyházán

A Móricz Zsigmond Színház következő évadában Zsótér Sándor, Verebes István, Szikszai Rémusz és Göttinger Pál is rendezni fog.

A következő nyíregyházi évad rendezői között vannak a régmúltból visszatérők (Verebes István, Zsótér Sándor) és közelmúltból visszatérők (Keresztes Attila, Tasnádi Csaba, Szente Vajk, Bal József, Halasi Dániel), az először érkezők között pedig lesznek tapasztaltabbak (Simon Kornél, Szikszai Rémusz) és rendezőpályájuk elején járók (Horváth Illés) is. A vendégek mellett természetesen a színház művészeti vezetésében dolgozó alkotók, Göttinger Pál és Sediánszky Nórais készítenek egy-egy előadást. 

A megkerülhetetlen klasszikusok (Shakespeare, Csehov) mellett ismert történetek új, a Móricz Zsigmond Színház számára készült adaptáció (Hamupipőke, Bob herceg, A kis hableány) lesznek láthatóak, de krimit (Agatha Christie) és vígjátékot (Oscar, Balfácánt vacsorára!), valamint ritkán játszott szerzőt (Jean Cocteau) és új magyar írást (Dragomán György: Kalucsni) is műsorra tűznek. Mellettük legfiatalabb nézőiknek friss gyerekirodalmat és régről ismert magyar népmesét egyaránt játszanak majd.

Nyíregyháza Város Nívó-díját Gulácsi Tamás színművész vehette át. A Kelet színésze, az újság szerkesztősége és a közönség szavazatai alapján Puskás Tivadar lett. Arany Kalapács-díjat kapott Turcsán József színpadmester és Aranyceruza-díjat Ling Andrea, a teátrum könyvelője. Idén megosztva két Lipót-díjat adtak át, melyet Puskás Tivadar (a Sherlock Holmes: A sátán kutyája című előadásban tizenhárom szerepet játszott és összesen harminckétszer öltözött át) és Rák Zoltán kapta. Idén először a Színházért-díjat is kiosztották a teátrumért önzetlenül, legtöbbet tevő művészek részére, melyet első alkalommal Pregitzer Fruzsina, Illyés Ákos és Rák Zoltán vehetett át.

A Hátsó Színpad Alapítvány díját, melyet a kiszolgáló személyzet egy tagjának szavaznak meg ezentúl évről évre, Joó Tibor vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia tagozati ösztöndíját Rák Zoltán nyerte. Az évad nézője Dr. Kresák Ilona lett.

A közönség nagyszínpadi kedvence az Illatszertár című előadás lett, a kamara előadások közül pedig A Rózsák háborúja bizonyult a legnépszerűbbnek.

(Forrás: Móricz Zsigmond Színház / http://szinhaz.hu/)
Megosztás: