Zenélve nyaral Óbuda

Június 24-én indulnak az Óbudai Társaskör nyári programjai: rendezvényeiken egészen augusztus 3-ig várják a közönséget muzsikával, színházzal és operával. A rendezvények helyszíne a belső udvar kertje, ahol fellép majd többek között a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Ragtime Band is.

Az Árpád híd tövében él még az a bizonyos régi óbudai hangulat: a Korona tér, a Kiskorona utca, és a Mókus utca által határolt tömbben áll az Óbudai Társaskör épülete, melynek múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. A 19. század elején klasszicista stílusban épült egykori fogadó és kávéház felújítása során átriumszerű belső udvar került kialakításra, melyet két hatalmas gesztenyefa lombja tart hűsen a legmelegebb nyári napokon is. A bensőséges hangulatú térben koncert, opera és színház a közvetlenség élményével párosul.

Az Óbudai Nyár június 24-én a Musical mérgezés című, szórakoztató kamara-show-val indul, másnap pedig a Társaskör Fesztbaum Béla szerkesztésében és rendezésében a 125 éve született Seress Rezsőről emlékezik meg. A különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjét, a „füttyös muzsikust” idézik meg, aki évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának. Egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye, dalai fájdalmasan ismerősek. Egyszerre idézik a kort, a ’30-as, ’40-es évek mozgalmas, tragikus pillanatait, és válnak azóta is mindenkor aktuális szívüggyé, vigasztalóvá, útitárssá. Dalait Fesztbaum Béla a Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral adja elő.

Június 29-én a Liszt Ferenc Kamarazenekar látogat a kertbe: a nyáresti hangverseny első felében a trombitáé lesz a főszerep. Johann Wilheim Hertel három tételből álló Esz-dúr versenyműve a német barokk zene világába kalauzol. Az olasz mester, Giovanni Bononcini D-dúrban komponált művében már kettő trombita kapja a szóló szerepet. Az est szólistái az ország vezető szimfonikus zenekaraiból már jól ismert és számos kamaraprodukcióban közreműködő Tóth László (Lecsó) és Devecseri Gábor lesznek. A koncerten elhangzik Telemann La Bizarre című nyolc tételes, G-dúrban komponált zenekari szvitje, és Vivaldi F-dúr concertója is. A hangverseny zárásaként Nino Rota négy tételes Concerto per archi című műve lesz hallható, amelyet a zeneszerző 1964-ben komponált.

A komolyzene után legközelebb avantgarde jazzre várja hallgatóságát a Társaskör: a Grencsó Kollektív Árnyalat július 1-én varázsol a belső udvarba egyedülálló hangulatot. A Kollektíva kompromisszumoktól mentes szabad zenét játszik, ezúttal is nagyszerű zenészekkel. 2014-ben megjelent, „SÍKVIDÉK” című albumuk megkapta a Gramofon kritikusainak „Év jazzlemeze” díját.

Tíz alkalommal a nyár folyamán színház is költözik a kertbe: Egressy Zoltán Halál Hotel című krimikomédiája Őze Áron rendezésében lesz látható a július 15-i bemutatót követően majd’ minden nap, egészen július 27-ig. A főbb szerepeket Kútvölgyi Erzsébet, Cserna Antal, Losonczi Kata, Göttinger Pál, Holecskó Orsolya, Horváth Illés és Őze Áron játsszák. Július 20-án a Budapesti Vonósok koncertje hallgatható ugyanitt, akik többek között Haydn és Brahms műveit is előadják. Július 29-én pedig már a ragtime-é a terep. A Budapest Ragtime Band megidézi a műfaj nagyjait és bizonyítja: a ragtime-ot számtalan zenei stílus alkalmazhatja és alkalmazza is, így nagyon sokféle ízlést tud kielégíteni.

Carmen-filé címmel július 31-én operaművészeket hallgathat a közönség. Ezen az esten a Carmen című opera legnépszerűbb, legszebb, dramaturgiailag és zeneileg legmeghatározóbb részletei hangzanak el fiatal tehetségek közreműködésével. Előadásukat az opera születéséről szóló játékos párbeszédek színesítik. Az Óbudai Társaskör nyári programjainak zárásaként az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje érkezik Óbudára augusztus 3-án. Rimszkij-Korszakov, Manuel de Falla és Csajkovszkij műveit hallgatva Rohmann Ditta kifejező csellójátékában gyönyörködhet a közönség.

Teljes program: obudaitarsaskor.hu