KÉT ÚJ TAG ÉS ISMÉT REKORD NÉZŐSZÁM A KATONÁBAN

A most záruló évad a tavalyinál is több nézőt vonzott a Petőfi Sándor utcába, miközben a kihívások semmilyen értelemben nem kerülték el a színházat. A monumentális, két estés Faust mellett számos sikeres beugrás is izgalmassá tette a 2015/16-os évadot. Ősztől Mészáros Blanka színésznő és Székely Kriszta rendező csatlakozik a társulathoz. Mindketten idén végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Három játszóhelyen összesen 737 előadást tartottak, ami 25-tel több, mint a tavalyi évben. Az előadások számán túl a nézőszám is jelentősen – 10 ezerrel – nőtt, ami 11%-os jegyárbevétel növekedést is eredményezett. A Katona produkcióira idén közel 115 ezer ember volt kíváncsi. Az évadban legtöbbször, 181-szer Takátsy Péter állt színpadon, Keresztes Tamás 171, Rezes Judit pedig 168 előadásban szerepelt.

Az évadzáró ülésen Máté Gábor, a színház igazgatója elmondta: a következő műsorterv összeállításakor a nagy klasszikusok életben tartása mellett változatlanul meghatározó szempont volt az aktuális társadalmi és szociális folyamatokra való reflektálás. A 2016 elején lejáró mandátumával kapcsolatban arról biztosította a társulatot, hogy folytatni szeretné az eddig megkezdett munkát, így újra pályázik az igazgatói posztra. Hangsúlyozta, hogy a társulati lét olyan kegyelmi állapot, amelyet minden benne lévőnek folyamatosan meg kell becsülni. Az egymást megtartó közeg és a szolidaritás jelentősen hozzájárul a Katonát fémjelző magas színvonal megőrzéséhez – mondta az igazgató.

Máté Gábor tájékoztatta a társulatot, hogy a Fővárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően fejlesztő beruházásokra is sor kerülhet a nyár folyamán.

A Katona életének változatlanul fontos része az idén már öt éve működő ifjúsági program, amely évről-évre egyre több fiatalhoz jut el: a színházpedagógiai program közvetlenül vagy közvetetten több mint négyezer diákot érintett, valamint közel ötven budapesti és vidéki középiskolával került kapcsolatba az elmúlt tíz hónapban.

A következő évadban még több programtípus meghirdetését tervezik - ezek egy része nem csak az ifjúsági korosztály számára szól majd.

Az évadzárón sor került a Katona belső elismeréseinek átadására: a társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó – Petra von Kantban nyújtott - alakításért megítélt PUKK-díjat Kiss Eszterkapta, az egész évados jelenlétért és közreműködésért járó Máthé Erzsi-díjat pedig Pálos Hanna vehette át.

Az igazgató beszámolt a jövő évad bemutatóiról is: Októberben a nagyszínpadon Borbély Szilárd Az olaszliszkaicímű kortárs „sorstalandrámáját” Máté Gábor viszi színre. Ezzel párhuzamosan Székely Kriszta, Simon Stephens Harper Regan című darabját rendezi a Kamrában. Ugyanezen a játszóhelyen október 16-án kerül sor - a betegség miatt új időpontra kitűzött - Oszlopos Simeon bemutatójára. Rendező: Gothár Péter. Sarkadi Imre drámájából június 26-án előbemutatót is tartanak. A színház 2015 decemberében két premierrel zárja a naptári évet. A nagyszínpadon Anton Pavlovics Csehov Sirályát Ascher Tamás állítja színpadra. A Kamrában pedig a fiatal orosz drámaíró Ivan Viripajev Részegek című művét láthatják a nézők, Gothár Péter rendezésében.

2016 első katonás bemutatójára február végén kerül sor a Sufniban. Ménes Attila Bihari című életrajzi ügynök-drámáját Máté Gábor rendezi. Március második felében Giacomo Puccini A köpeny című operájának átdolgozott változatát viszik színre a nagyszínpadon. A zenét Darvas Benedek, a szöveget pedig a darab rendezője Pintér Béla írja át. Szintén márciusban Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát Kovács D. Dániel rendezi a Kamrában. Május végén Voltaire Candide-ját tekintheti meg a közönség, Spiró György adaptációjában a nagyszínpadon. Rendező: Zsámbéki Gábor. Ezzel párhuzamosan a Kamrában Gotthold Ephraim Lessing Emilia Galotti című drámáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tavaly végző Fehér Balázs Benő állítja színpadra.

A következő évad utolsó bemutatója egy operabeavató előadás lesz, június 15-én. Wolfgang Amadeus Mozart Cosi fan tutte című operáját Göttinger Pál rendezi, szintén a Kamrában.