Magyar évad a Soproni Petőfi Színházban

by - 8:24:00

Magyar évaddal tiszteleg a Soproni Petőfi Színház az önálló teátrum megalapításának 25 éves jubileuma előtt a következő szezonban – jelentette be Pataki András, az intézmény igazgatója a mai évadhirdető sajtótájékoztatón.

Pataki András elmondta: Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Erre emlékezik a teátrum a 2015/2016-os évadban, amelynek keretében a nagyszínpadon felnőtt bérletben csak magyar szerzők darabjait mutatják be. Az évadnyitó előadás Várkonyi Mátyás és Béres Attila A bábjátékos című rockoperája lesz októberben. A rendező Katona Imre, a két főszereplő Vastag Tamás és Szolnoki Tibor. Műsorra tűzi a színház a Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát. Az Evangélium Színházzal készülő produkciót Juhász Róza állítja színpad, a társulat népszerű tagjai mellett Fodor Zsóka is színpadra lép a darabban. Örkény István Macskajáték című tragikomédiája is szerepel a repertoáron, Szitás Barbara rendezésében Horváth Zsuzsa főszereplésével. Kosztolányi Dezső ritkán játszott műve, az Aranysárkány is látható lesz a következő évadban, a színpadi játékot Pataki András rendezi. Ősbemutatóval kedveskedik a közönségnek a Sopron Balett, Szarka Gyula kimondottan erre az alkalomra írta meg az Álmos legendája című táncmű zenéjét, a rendező-koreográfus Demcsák Ottó. Az évad hatodik bemutatója a Fertőrákosi Barlangszínházban lesz 2016 júniusában, Lehár Ferenc Luxemburg grófja című nagyoperettjét a Budapesti Operettszínház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában tekintheti meg a közönség sztárszereposztásban.

Mindezekkel együtt húsz különböző bemutatóval készül a színház. Látható lesz többek között a felnőtt kombinált bérletben Anna Gavalada Szerettem őt című színműve, a Rózsavölgyi Szalon előadásában, Szántó Erika rendezésébe, a két főszereplő Szilágyi Tibor és Györgyi Anna. Ugyancsak ebben a bérletkonstrukcióban Pataki András állítja színpadra Ingmar Bergman Őszi szonáta című színpadi játékát. Az előadás érdekessége, hogy a négy szereplő a marosvásárhelyi, a zentai, komáromi és soproni színházi együttműködés képviseletében lép színpadra. A produkció a Bécsi Európa Klubban is látható majd. A kamaraszínházi bérletben többek között az Orlai Produkció előadásaként Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója című darab érkezik, valamint műsoron szerepel a Svejk vagyok címmel Mikó István önálló estje. Ezen kívül Haumann Péter Szókratész védőbeszéde című legendás színházi produkcióját is láthatják majd ebben a bérletben a soproni nézők.

Az elmúlt évadokban a soproni ifjúsági és gyermekközönség jelentős létszámban képviseltette magát a színházban, számukra is több bérletkonstrukciót kínál a színház. Az óvodás bérletben A szép Cerceruska című táncjáték, Lázár Ervin A kétarcú boszorkány című mesejáték mellett bábelőadást is kínál a teátrum a kicsiknek, akik egy év alatt ezer bérletessel növelték az intézmény nézőszámát. Számukra Pilla Tamás – Juhász Levente A három kismalac című bábprodukcióját kínálja a teátrum. A következő évadban folytatódik az intézmény nagysikerű tantermi színház sorozata és újból megnyílik a színházi klub is, amelynek keretében kortárs magyar szerzők műveit mutatják be.

Pataki András hozzáfűzte: minden korosztály számára, minden műfajban kínálnak színházi élményt. A teátrum tovább szeretné növelni a bérleteseinek a számát. Jelenleg 10. 600 bérletes nézője van a soproni színháznak.

A sajtótájékoztatón Horányi László, az esztergomi várszínház igazgatója beszámolt arról, hogy náluk a nyári szezon nyitóelőadása a soproni színház A revizor című színpadi játéka lesz és további együttműködés várható a két fél között.

Katona Imre, a soproni színház vezető dramaturgja, A bábjátékos című évadnyitó előadás rendezője a riportereknek elmondta: különleges rockoperáról van szó, amely táncjáték is. Egyszerre ad énekesi, színészi és táncos feladatokat a szereplőknek. Így a Sopron Balett és a társulat összes tagja színpadra lép a produkcióban, amely színház lesz a színházban, fülbemászó zenével, népszerű énekesek közreműködésével, társadalmi tükröt tartó gondolatvilággal. A nagyszabású előadást a zeneszerző, Várkonyi Mátyás vezényli. A rockopera 1985-ös ősbemutatója óta most láthatja újból színpadon a közönség ezt a művet.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője az Álmos legendája című táncműről úgy fogalmazott, hogy a magyar őstörténetről kevés alkotás született eddig. Számára fontos, hogy ne egy történelmi tablót, hanem a néplelket mutassák be, a szakralitás, a hitvallás megőrzése mellett. Mindezt összművészeti eszközökkel, prózai, énekes betétekkel, 3 D-s animációval szeretnék egységes színházi produkcióvá varázsolni.

Magyar évad a Soproni Petőfi Színházban

2015/2016

FELNŐTT BÉRLET - NAGYSZÍNHÁZ:
• Várkonyi Mátyás – Béres Attila: A bábjátékos (rockopera) – R.: Katona Imre
• Tamási Áron: Énekes madár (székely népi játék) – R.: Juhász Róza
• Örkény István: Macskajáték (tragikomédia) – R.: Szitás Barbara
• Kosztolányi Dezső: Aranysárkány (színpadi játék) – R.: Pataki András
• Szarka Gyula: Álmos legendája (táncmű) – R.-k.: Demcsák Ottó (A Sopron Balett előadása)
• Lehár Ferenc: Luxemburg grófja (nagyoperett)
Helyszíne: Fertőrákosi Barlangszínház
(A Budapesti Operettszínház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház és a Soproni Petőfi Színház közös bemutatója)

FELNŐTT KOMBINÁLT BÉRLET:
• Várkonyi Mátyás – Béres Attila: A bábjátékos (rockopera) – R.: Katona Imre
• Tamási Áron: Énekes madár (székely népi játék) – R.: Juhász Róza
• Anna Gavalda: Szerettem őt (színmű) – R.: Szántó Erika (A Rózsavölgyi Szalon előadása)
• Ingmar Bergman: Őszi szonáta (színpadi játék) – R.: Pataki András
• Kosztolányi Dezső: Aranysárkány (színpadi játék) – R.: Pataki András
• Szarka Gyula: Álmos legendája (táncmű) – R.-k.: Demcsák Ottó (A Sopron Balett előadása)

KAMARASZÍNHÁZI BÉRLET (FELNŐTT ÉS KÖZÉPISKOLÁS):
• Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója – R.: Göttinger Pál (Az Orlai Produkció előadása)
• Ingmar Bergman: Őszi szonáta (színpadi játék) – R.: Pataki András
• Hasek–Marek–Mikó: Svejk vagyok (zenés sörözgetés) – R.: Mikó István
• Platon: Szókratész védőbeszéde – R.: Haumann Péter

KÖZÉPISKOLÁS BÉRLET – NAGYSZÍNHÁZ:
• Várkonyi Mátyás – Béres Attila: A bábjátékos (rockopera) – R.: Katona Imre
• Tamási Áron: Énekes madár (székely népi játék) – R.: Juhász Róza
• Gion Nándor: Kárókatonák (színpadi játék) – R.: Perényi Balázs
(A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása)
• Kosztolányi Dezső: Aranysárkány (színpadi játék) – R.: Pataki András
• Szarka Gyula: Álmos legendája (táncmű) – R.-k.: Demcsák Ottó (A Sopron Balett előadása)
• Franz Kafka: Jelentés az Akadémiának (monodráma) – iskolai térben

FELSŐS KOMBINÁLT BÉRLET:

NAGYSZÍNHÁZ:
• Várkonyi Mátyás – Béres Attila: A bábjátékos (rockopera) – R.: Katona Imre
• Gion Nándor: Kárókatonák (színpadi játék) – R.: Perényi Balázs
(A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása)

KAMARASZÍNHÁZ:
• Arany János: A nagyidai cigányok (vígeposz) – R.: Gál Tamás

TANTERMI SZÍNHÁZ:
• Vlagyimir Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő! – R.: Németh Ervin

ALSÓS BÉRLET - NAGYSZÍNHÁZ:
• Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány (zenés mesejáték). – R.: Pataki András
(A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása)
• Pille Tamás - Juhász Levente: A három kismalac (zenés bábjáték) – R.: Pille Tamás
(A Komáromi Jókai Színház előadása)
• Fehérlófia (zenés magyar népmese) – R.: Szabó Attila

OVIS KOMBINÁLT BÉRLET:

NAGYSZÍNHÁZ:
• A szép Cerceruska (táncjáték) – R.-k.: Demcsák Ottó (A Sopron Balett előadása)
• Pille Tamás – Juhász Levente: A három kismalac (zenés bábjáték) – R.: Pille Tamás
(A Komáromi Jókai Színház előadása)

KAMARASZÍNHÁZ:
• Lázár Ervin: A kétarcú boszorkány (mesejáték) – R.: Szabó Attila

You May Also Like

0 Comments

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg börtönrádió budaörs budapest improv show budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház caminus castel felice castel felice vizsga centrál cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debreceni tavaszi fesztivál deszka fesztivál díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó due dunapart dunaújváros egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fellegek fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge gianni schicchi gödöllő gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő miskolc mojo momentán monodráma fesztivál most fesztivál mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nyílt nap nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik projekter rádió radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren tengeren (nyíregyháza) térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed