Különdíjat kapott az Othello Gyulaházán

Vas András

A kaposvári Csiky Gergely Színház Othello Gyulaházán című produkciója a Kultúra.hu portál különdíját érdemelte ki a Vidéki Színházak Fesztiválján.

A kaposvári Csiky Gergely Színház társulata sem maradt elismerés nélkül a budapesti Thália Színházban a hétvégén véget ért Vidéki Színházak Fesztiválján (VSZF): a teátrumOthello Gyulaházán című produkciója – Göttinger Pálrendezése – a Kultúra.hu portál különdíját érdemelte ki. A fővárosi teátrum második alkalommal szervezte meg a VSZF-et, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a Budapesten kívüli teátrumoknak. A fesztiválon tizenegy produkciót – nyolc nagyszínpadi és három stúdióelőadást – láthatott a fővárosi közönség.

A legjobb előadásnak járó díjat végül a kecskeméti Katona József Színház Hangyaboly című produkciója kapta, a legjobb férfi szereplőnek Besenczi Árpádot választották a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Üveganya című előadásában nyújtott teljesítményéért. A legjobb női alakítás díját Ráckevei Anna vehette át a debreceni Csokonai Színház Jászai című előadásának címszerepéért, a legjobb mellékszereplő pedig díjat Kerekes Éva lett a tatabányaiJászai Mari Színház Édes Anna című előadásában nyújtott alakításáért.

A Jókai Anna író, Molnár Piroska színművész, Szekeres Adrien énekesnő, Jónás István, a Magyar Rádió Zrt.vezérigazgatója és Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó alkotta zsűri különdíját a Pécsi Nemzeti SzínházPicasso kalandjai című produkciója nyerte el. A Magyar Teátrum című lap a legígéretesebb fiatal színészt jutalmazta, az elismerést a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház Tigris és hiéna című előadásában nyújtott alakításáért Vaszkó Bence kapta, aki 2009-ben végzett a Kaposvári EgyetemenMohácsi János színészosztályában. A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete Szabó Gabinak, a szegediNemzeti Színház Pipás Pista című előadásának címszerepéért ítélte oda díját. Az MTVA díját – megosztva – a Veszprémi Petőfi Színház Adáshiba, valamint aBékéscsabai Jókai Színház Lear király című produkciója kapta.