Kováts Adél parókái és Vámos Miklós testi problémái

Újra megrendezik a Színházak Éjszakáját szombaton. A Fővárosi Önkormányzat 14 színháza összesen száz programmal várja a közönséget. Kiválogattuk a legérdekesebbeket Kováts Adél parókáitól Nagy Zsolt kung-fu edzéséig.

Radnóti: parókapróbálgatás és Vámos Miklós problémái

A Radnóti Miklós Színház először a gyerekek célozza, kora délután a Bárány Boldizsár gyerekprogram várja őket: táncot tanítanak nekik és díszletet festhetnek. Az Ének iskolájából kimaradt, de színpadra vágyó gyerekek énekelhetnek is a Vodku zenekarral. Később a felnőttek megismerhetik a legendás színészbüfék világát, a színház művészeivel itt lehet beszélgetni. Többek között Petrik Andrea, Wéber Kata, Martin Márta és Schneider Zoltán társalog a szendvicsek felett. Aki ennél is nagyobb izgalmakra vágyik, az próbálgathat parókákat és bajuszokat Kováts Adéllal, vagy gasztronómiai tanácsokat kaphat Gazsó Györgytől, esetleg elmerülhet a "színházművészet rejtelmeiben" Szervét Tiborral. A gyerek miatt sem kell aggódni, mert amíg a szülők Szervét Tiborral kvaterkáznak, Szávai Viktória vigyáz rájuk.

Este Vámos Miklós rendel, aki nem kevesebbet ígér, mint hogy "testi és lelki problémák unalmas taglalásával hervasztja a nagyérdeműt, bárkit megvizsgál, aki ki mer állni a színpadra". Később a közönség megnézheti a 4 jelenet egy házasságból című előadást Csomós Marival, Kováts Adéllal, Petrik Andreával, Szávai Viktóriával, Bálint Andrással és Szervét Tiborral. Ezután a Mozgófénykép című előadás dalaiból a Dinyés Zenekar és Hajós András ad elő.

Vígszínház: öltözzön csárdáskirálynőnek!

A Vígszínházban először a Csárdáskirálynő próbáját nézhetik meg az érdeklődők. Nem hagyományos próba lesz, hanem interaktív, ugyanis a színészek a közönség közreműködésére is számítanak. Elvetélt rendezőknek ideális alkalom arra, hogy többek között Hegedűs D. Gézát, Hegyi Barbarát, Igó Évát, Kern Andrást, Kútvölgyi Erzsébetet vagy Tahi Tóth Lászlót instruálják. A darab rendezője egyébként Eszenyi Enikő, a színház igazgatója. Ezután komolyra fordítják a szót és Eszenyi kihirdeti a következő évad programját, majd egy beszélgetés következik a színház jövőjéről. Este ismét a Csárdáskirálynőjé a főszerep, aki be szeretne öltözni a darab jelmezeibe, megteheti, sőt, a színpadon parolázhat a színészek között.

Örkény István Színház: Pogány Judit mesél, a néző bolyong

Az Örkény Színházban Pogány Judit várja a gyerekeket, aki Bartos Erika Bogyó és Babóca történeteit meséli el nekik, "ahogy csak ő tudja". A felnőtteket a Kék Angyal Bárban várják, ahol fellépnek a színház színészei és sokan mások, elhangzanak dalok az előadásokból. A bár egészen hajnali egyig nyitva lesz. Akit érdekel, hogy a Turné című filmben túloztak-e, megnézheti a színház útifilmjét, amit tavalyi kéthetes japán turnéjukról készítettek. A színészek élőben kommentálják is a látottakat. Emellett kulisszajárás is lesz, ahol nem tanácsos lemaradni a csoporttól, mert a színház valóságos labirintus. Nehogy valakit Mácsai Pálnak kelljen megkeresni.

Szabad Tér Színház: bor és James Bond

A Szabad Tér Színház nem bízza a véletlenre, borkostolóval nyitja az estét. A Parádé 75-öt, a 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad ünnepi borkülönlegességét lehet megkóstolni. Az első 100, náluk regisztráló párost meg is ajándékozzák egy üveg Parádé 75 borral. Míg a gyerekek Süsüt simogatják, a felnőttek táncot és zumbát tanulhatnak. De szerveznek várostörténeti sétát is, ahol épületeket, hírességeket és meghökkentő történeteket ismerhetnek meg a Városmajorban. Az este James Bond jegyében telik, többek között a Voice-ból ismert Gájer Bálint és Veres Mónika énekel filmslágereket.

Jurányi Közösségi és Produkciós Inkubátorház: kung-fu Nagy Zsolttal

A Jurányiban ír sztepptáncot, kortárstáncot, akrobatikát és zsonglőrködést tanulhatnak, de lesz jóga Stefanovics Angélával és kung-fu edzés Nagy Zsolttal. Akiknek ezután még lesz kedve nevetni, azoknak húsz perces vicces jelenteket ad elő Jankovics Péter, Stefanovics Angéla, Andrássy Máté, Tamási Zoltán, Bánki Gergely.

József Attila Színház: sakk és ária

A József Attilában Portisch Lajos sakkozó ária és dalestjét nézhetik meg, melyben a színház vezetője, Nemcsák Károly is közreműködik. Az előadás után sakk szimultán következik Portisch Lajossal, vagyis mindenki eldöntheti, hogy az éneklő vagy a sakkozó Portisch tetszik neki jobban. Itt is fellép egy, a Voice-ban megismert énekes, Fehér Adrienn és Jónás Andrea Aretha Franklin, Barbara Streisand, Whitney Houston dalokat és filmslágereket énekel majd.

Madách Színház: Mary Poppinsok kerestetnek

A Madách Színház kihasználja, hogy egyik színésze rutinos műsorvezető és vetélkedőt rendez Szente Vajkkal. A téma természetesen a Madách, szóval a színház rajongói komoly előnnyel indulnak. Ezután Posta Victor, akit Fantom, Fáraó, Pilátus vagy Vronszkij is volt már koncertet ad: zongorázik, pop- és rockslágereket ad elő. A Madáchban is gondolnak a beöltözni vágyókra, Az Operaház Fantomja és a Mary Poppins jelmezeit is fel lehet venni, de, akinek valamiért ez a vágya, megkaphatja a Macskák sminkjét is. Aki még ennél is jobban szeretne színésszé lényegülni, az megtanulhatja és előadhatja a színpadon a Mary Poppins híres dalát, a SZUPERFENOFRENETIKOMAXIKAPITÁLIST. Ehhez innen kívánunk sok sikert.

A programokról ennél is részletesebben itt olvashatnak.

forrás: http://index.hu/