Parázsfuvolácska, Diótörő-lavina és évfordulós rendezvények az Operában

A 128 éves Opera új évadja sok izgalmat kínál, ugyanis a 15 premier mellett régi előadások újragondolása, valamint számos centenárium és gyermekprogram is helyet kap a 2013-2014-es évad repertoárjában. A Magyar Nemzeti Balett Diótörő-cunamit tart, hiszen 25 alkalommal tűzik műsorra Csajkovszkij utolsó balettjét.

Sajtótájékoztatón mutatták be a Magyar Állami Operaház, az Erkel Színház, a Magyar Nemzeti Balett valamint a Budapesti Filharmoniai Társaság 2013-2014-es évadra tervezett komolyzenei- és balett-csemegéit. Ókovács Szilveszter az Operaház főigazgatója ismertette, hogy az évad 300 opera előadással, 108 balett- produkcióval és 200 egyéb különleges rendezvénnyel készül.

Több kiemelt fontosságú fesztivált szerveznek: különleges ínyencségekkel teszik tiszteletüket az évfordulós Wagner, Verdi és Strauss munkássága előtt. Bemutatják Arnaud Bernard rendezésében Verdi Falstaff-ját, Szinetár Miklós 1990-es Wagner operájának, a Tannhauser-nak újraértelmezését október 9-én tűzik műsorra a rendező által újragondolt változatban. Külön ínyencség, hogy Verdi Schiller-trilógiája is megelevenedik, melynek mindegyik darabját egy-egy fiatal rendező (Szabó Eszter, Göttinger Pál és Szőts Artúr) álmodja színpadra. A projekt művészeti koncepcióját Selmeczi György neve fémjelzi.

Ókovács Szilveszter hangsúlyozta, hogy kiemelt fontosságúnak számít a gyermekek megismertetése az opera és a balett világával, számos nekik szóló programmal kedveskednek. Jövőre tervezik Mozart Parázsfuvolácska című kisgyermekoperácska-ősbemutatóját az Erkel Színházban, amelynek szövegét Lackfi János és Emanuel Schickaneder írta. Terveznek a fiatalabb korosztály számára betekintést a kulisszák mögé és kalauzolást az Operaházban is.

A Gördülő Opera 1.1 elnevezésű kezdeményezés a vidéki közönség számára kedvez, hiszen a MÁV –tól kapott felcímkézett kocsikkal igyekeznek népszerűsíteni a balett és az opera műfaját olyan városokba, ahová ezek a műfajok nem jutnak el. A tervek szerint évente 12 előadást mutatnak be vidéken, kamara-operákat, operagálákat és balett-előadásokat terveznek. Többek között Veszprém, Székesfehérvár, Kaposvár, Szekszárd, Eger és Kassa városaiba látogatnak el.

A Magyar Nemzeti Balett az egyedüli klasszikus balett társulat Magyarországon - mondta Solymosi Tamás, az együttes igazgatója. Az évadban 108 előadást terveznek, az Operában 74, az Erkel Színházban 32 fellépésük lesz. A repertoárban szerepel a Giselle című balett, a Diótörőt 25 alkalommal táncolják, valamint Pártay Lilla színpadra állítja az Aranyecset című darabot, amely Munkácsy Mihály életét mutatja be. Az Erkel Színházban tűzik műsorra A víg özvegy című előadást is, Lehár Ferenc és Ronald Hynd művét először láthatják Magyarországon. A darab különlegessége abban áll, hogy klasszikus balett alapokon nyugvó vígbalett, amely kusza szerelmi történetet mesél el. Solymosi Tamás fontosnak tartja az opera előadások balett-betéteinek újragondolását, színvonalának emelését is. Ebből a megfontolásból kiindulva – többek között – a Tannhauser és a Szerelemi bájital című operák táncos részeinek újraértelmezésére felkért néhány tehetséges, fiatal koreográfust.