„SZÁMOS ÖSSZEOMLÁS-TÖRTÉNETEN VAGYUNK TÚL” – GÖTTINGER PÁL RENDEZI A KALUCSNIT TATABÁNYÁN

A Kalucsni című drámát Göttinger Pál állítja színpadra a Tatabányai Jászai Mari Színházban. Az alkotó a premier előtt elmondta, mindig foglalkoztatta a közelmúlt történelme, mint például Hamvai Kornél Castel Felice című történelmi színdarabja, vagy a Grecsó Krisztián Vera című könyvéből készült, a múlt század 80-as éveiben játszódó monodráma.

Ezek a történetek már történelemnek tűnnek, pedig nemhogy máig ható következményei, de még élő szereplői is részesei a mindennapjainknak. A színház nagyon is alkalmas arra, hogy a közelmúlt traumáiról beszéljen.

“Szerzőként is szeretem konkrét történelmi eseményhez kötni, amit írok, és itt is a saját emlékeimmel kezdem a történet feldolgozását, mi mással. A 80-as években már éltem, bár nagyon kicsi voltam, de azt tudtam, hogy azért kell a nagymamámnál maradnom, mert a szüleim éjszaka kenyeret visznek a kinti magyaroknak. Volt egy kis fekete-fehér tévénk a konyhában, azon láttam, hogy rendszeresen bemondják, az emberek ne igyanak a kutak vizéből, mert mérgezik azokat. Ez már egy saját emlékem” – mondja a rendező.

„Dragomán György drámájában egy értelmiségi család szeretne útlevelet szerezni és így elmenekülni Erdélyből. Maguk mögött akarják hagyni azt az akkori, bizalmatlanságra épülő, ember-embernek-farkasa világot. Ahol mindenki jelentett valakinek, ahol mindenkit figyelt valaki – és ahol addigra már magyarul beszélhetett akár a szekuritátés is. Hogy szabaduljanak, áldozatokat kell hozniuk. Elkeseredett küzdelmüket a gyerekük is látja, és a maga módján ki akarja venni a részét belőle. És ahol áldozatok és veszteségek vannak, ott haszonlesők is ólálkodnak… A főszereplő házaspárt Bakonyi Csilla és Dévai Balázs játssza, Veress elvtárs rendkívül összetett szerepében Kardos Róbertet láthatja a közönség, a nagymama Egri Márta lesz” – fogalmaz Göttinger Pál.

„A darab egy ógörög tragédia tónusaival festi meg a történetet, de bátorítanék mindenkit, hogy jöjjön el és nézze meg az előadást, nem szabad félni az ilyesmitől. Akkor is azt hitték, vége a világnak, de nem lett vége. Nézzük, miért hitték mégis azt, és utána már a saját félelmeinkkel is könnyebb lesz bánni. Számos összeomlás-történeten vagyunk túl csak az elmúlt években, és én mégis derűvel próbálok tekinteni ezekre. Így a Kalucsniban sem durva szembesítésre, hanem szelíd közelférkőzésre hívom a nézőket, ismerős okok és még ismerősebb következmények felfejtésére. Nagyon jó a tatabányai közönség, szeretek előadásokat mutatni nekik – és a nézőtéren is mindig jó köztük, velük” – fejti ki Göttinger.

Jegyvásárlásra itt van lehetőségük → HTTPS://WWW.JASZAISZINHAZ.HU/JEGYVASARLAS/