Új névvel tér vissza az egyik legkülönlegesebb budapesti színházi fesztivál

Az első Ráday Utcai Színházi Találkozó az utca színházainak saját előadásai mellett vendégfellépővel, képzőművészeti, irodalmi és zenei eseményekkel, workshopokkal és művészeti foglalkozásokkal várja a látogatókat.

2022. november 4. és 6. között először rendezik meg Budapest IX. kerületében a Ráday Utcai Színházi Találkozót (RUSZT), ahol az utca színházainak, azaz az 
Itt és Most Társulat,
a Kettőspont,
a MáSzínház,
a Pinceszínház,
a Stúdió K
és a VerShaker csatorna

saját előadásai mellett vendégfellépővel, képzőművészeti, irodalmi és zenei eseményekkel, workshopokkal és művészeti foglalkozásokkal várják a látogatókat.

Az esemény főszervezője, az Itt és Most Társulat művészeti vezetője, Borbás Gergő szerint a Ráday utca régóta Budapest egyik kulturális csomópontja, mely az utóbbi időben újra virágzásnak indult. Különlegessége, hogy az utcában és környékén több olyan független színház is működik, amely saját játszóhellyel rendelkezik.

Úgy gondolja, hogy mindez nemcsak alkalmat teremt a kapcsolódásra, de felelősséget is, hogy más társulatok is bemutatkozhassanak náluk, és ők is minél inkább kapcsolódjanak egymáshoz.

A fesztivál az előttünk álló színházi és kulturális évad kiemelkedő eseményeként már meglévő közösségünk-közönségünk erősítését, bővítését is jelenti. A közös gondolkodás és erőforrás-megosztás tekintetében mintául szolgálhat más, egymás közelségében élő szervezetek, alkotók és civilek számára is. Az együttműködésekre, az átjárhatóságra, a kölcsönös rácsodálkozásra fektetjük a hangsúlyt

– mondta Borbás Gergő.

A 2019-ben indult Startfeszt nevű rendezvényt az elmúlt évek során a szervezők továbbgondolták, és az Itt és Most Társulat szomszédságában működő alkotóhelyeket is bevonták a programsorozatba.

Összművészeti fesztivállal reSTARTolják a kultúrát.

Új év, új név

Az Itt és Most Társulat és partnerei – a MásSzínház, Kettőspont, Stúdió K, Pinceszínház, VerShaker, Ráday SOHO – egy olyan programsorozat létrehozását tűzték ki célul, amely magas művészeti színvonalon mutatja be a fővárosi független színházi szakmát, a Ráday utcában játszó társulatokat, és vendégjátékoknak is helyet adva párbeszédre késztető színházi találkozóként inspirálja a résztvevőket és alkotókat.

Az együtt gondolkodás egy zárt körű beszélgetéssel indul, amire az együttműködő színházak munkatársait várják a szervezők. A World Café segít átgondolni a jövőbeni együttműködéseket az egymás közelében működő műhelyek között, hogy a közös gondolkodás által a legrelevánsabb kérdésekre is válaszok születhessenek.

A megnyitót követően pedig A független, az szabad? című beszélgetéssel kezdődik a fesztivál. 5 színház 6 helyszínének több mint 30 programja kerül megrendezésre november 4. és 6. között. A három nap során a fizetős színházi előadások mellett különböző, regisztrációhoz kötött ingyenes programokon is részt vehetnek az érdeklődők.