Félnapnyi mondogatnivaló – Délután öttől hajnali ötig, a Demi sectől a Mosolyig tartott a Petri-versmaraton

Ezzel Vallai Péter előtt is leróhattuk tiszteletünket és végighallgathattunk egy páratlan költői életművet.

November 25-én a tíz éve elhunyt Vallai Péter színész születésnapja alkalmából Petri György-versmaratont rendeztek a Vallai Kertben. Péntek délután 5 órától egészen szombat hajnalig, 5 óra 12 percig tartott, ezalatt felolvasták a Petri összest, hozzávetőleg ötszázhúsz művet. Ahogy a színész fia, Valcz Péter írta az esemény beharangozójában: „vallaizni” annyit tesz, mint érezni a kortárs irodalom lüktetését, és bármi áron, minden körülmények között mondani, mondani, mondani. A színész neve összeforrt a versmondással, „ő maga volt a vers”, akár közvetlen ismerőse, barátja volt a költő, akár nem, az ő tolmácsolásában a lírai mű egyetlen sora sem csengett hamisan.

Vallai Péter számos magyar és külföldi költő versét előadta, de leginkább Petri hangjaként ismert. A szókimondó szerző (akinek még a Kossuth-díjába is belekötöttek) költeményei 1975-1988 között kizárólag szamizdat kiadványként és külföldön jelenhettek meg, emellett Vallai Péter versmondásai is csak a kilencvenes években kerülhettek a Magyar Rádió adásaiba, a színész nagy kockázatot vállalt Petri előadásával.

Bár a szövegmondás minősége értelemszerűen a legtöbb esetben meg sem közelíthette a születésnaposét, a Petri-versmaraton nagy élmény volt. Nagyjából harminc férőhely, jó pár Petri-kötet, több inni-, mint ennivaló várta a rekordkísérlet résztvevőit. A maratont Várady Szabolcs költő, Petri György barátja indította el. Az első, de már 1971-es megjelenése után kultikusnak számító Magyarázatok M. számára című kötettől kezdve tizenkét egész órán át tartott, míg eljutottunk az utolsó kötetig, az Amíg lehetig, ahol a szerző ironikus kacaja a halál közelségének élménye miatt mosollyá szelídül.

A közkedvelt lírai alkotások mellett rendkívül szórakoztató bökversekkel, szívfacsaró filozofálgatással, szellemes államellenességgel és kendőzetlen igazmondással találkozhattunk. Petri György szeretetét mi sem példázza jobban, hogy a rekordkísérlet internetes táblázatában délután öttől hajnali egyig minden versre akadt jelentkező, az utána lévő időszak volt csak hézagos, de a legkitartóbb olvasók végül nem hagyták, hogy líra nélkül maradjon a hajnal. A résztvevők mind Petri-kedvelők voltak, akadt köztük irodalmár, a Magyarázatok M. számára első versét, a Reggelt Peer Krisztián olvasta föl, de többször lépett a színpadra Forgách András, Márton László és Garaczi László. A rekordkísérlethez színészek is csatlakoztak: többek között Mészáros András, Sárközi-Nagy Ilona, Grisnik Petra, Göttinger Pál, Szirmai Melinda és Takács Katalin. Érdemes volt sokáig maradni, éjjel tíz környékén Pál András és Rozs Tamás megzenésített formában adták elő az Andrzej és Wanda című verset, mely a több mint öt éve futó Kezdhetek folytatódni című Petri-estjükben szerepel.

Hétvégényi szülinap

Nem csupán a pénteki nap szólt költemények előadásáról és a tíz éve elhunytszínészről, ezen hétvégén rendezték meg a Vallai Napokat, melyen a Petri-összes rekordkísérlet mellett szerepelt előadás, blattvesreny, kortárs irodalomóra, filmvetítés és közös jammelés is. A háromnapos eseményt a Vallai Alapítvány szervezte.

A hosszú esemény alatt harmincnyolc alkalommal nem a jelenlévők közül olvasott föl valaki, hanem hangfelvételen szólalt meg maga Petri György, illetve Vallai Péter egy egész korszakot jelölő hangja. Az eseményt felvették, megtekinthető lesz online, de igazán ott és akkor volt érdemes ülni és figyelni, „estefelé, este, éjfélig, éjfél után, hajnalig”.