Szabadtéri Színházak Találkozója a Városmajorban


Az idén centenáriumát ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad évadát a hagyományteremtő céllal 2022-ben először megrendezett Szabadtéri Színházak Szövetségének Találkozója nyitja meg. A rendezvénysorozaton a szövetség – elsősorban vidéki – tagjainak kínálatából válogatva láthat a fővárosi közönség 10 emblematikus produkciót.

Egy kétrészes zenés vígjátékkal, a Göttinger Pál Junior Prima Díjas magyar színész, színpadi szerző és színházi rendező izgalmas rendezésében színpadra állított Az Öreghíd alatt című előadással nyílik meg a találkozó. Egy darab a szerelemről, sorsról, kötelességről, régi adósságokról, közösségről – az adott szóról. S arról, hogy vajon miért választjuk az előttünk felragyogó számtalan lehetőség közül szinte mindig a lehető legrosszabbat… A Kőszegi Várszínház vendégjátékát június 1-én láthatják az érdeklődők.

Valahol a Dunakanyarban egy férfi téved be egy presszóba még éppen zárás előtt egy gyors duplakávéra. Egy nő áll a pultban. Két középkorú, magányos, elbűvölő lélek találkozik. A néző Karinthy Ferenc könnyed iróniával, finomsággal és érzelmekkel teli, fanyar humorú, egyfelvonásos darabját nézve juthat el a kérdésig: tudunk-e egymáshoz kapcsolódni egy véletlenszerű, fura találkozással, amit csak úgy elénk hozott a sors? A több szempontból is különleges produkció szinte már családi vállalkozásnak is mondható, hiszen a rendező nem más, mint Szinetár Miklós, a női főszerepet lánya, Szinetár Dóra, a férfi főszerepet pedig Makranczi Zalán, a színésznő férje alakítja. A Szentendrei Teátrum előadása június 2-án látható a Városmajorban.

A Hamlear Shakespeare két művének (Hamlet és Lear király) cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál nagyívű, a főhős ifjúkorától az öregkoráig tartó, burleszk elemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát. Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba darabja nemcsak a dán királyfit, Hamletet hagyja életben, hogy utána Learként uralkodjon Britannia felett, hanem beemel a történetbe még egy magyar ikont, Bánk bánt is. Az alkotók által „harsány, abszurd, Monty Python-szerű komédiaként” meghatározott darab fergeteges szereposztást, jól játszható helyzeteket és igazán egyedi nyelvi humort ígér a Bartók Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös produkciójában.

Grisnik Petra monodrámája, a Grecsó Krisztián művéből készült Vera Göttinger Pál rendezésében a Városmajori Szabadtéri Színpad kisszínpadán június 4-én lesz látható. Egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán. Figyel, tanul. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne, de ebben az évtizedben különösen az. Tanulja a többi gyereket – tanulja a felnőtteket. Ahogy elmerül a sok kis részletben, szépen lassan világossá válik számára: a körülötte lévők nem mondanak igazat. Családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. Az előadás a Kőszegi Várszínház produkciója.

A Dalok a kamrából című gasztrokoncert borkóstolóval társul, így különleges, kulturális és gasztronómiai élményt nyújt a nézőknek. Az előadás Mautner Zsófi gasztroblogger konzulensi közreműködésével jött létre, és a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkról szól. A Soharóza kórus a sütési-főzési szokások átalakulását a nagymamamódszerektől az aktuális hipszter trendekig, a takeaway-kultúrát és a karanténlét sok más elemét járja körbe. A Dalok a Kamrából a Catwalk Concert Productions és a Városmajori Szabadtéri Színpad első közös produkciója, amelyet idén két alkalommal, június 5-én 19 órai, illetve 21 órai kezdettel láthatnak az érdeklődők.

Darvasi László, korunk egyik legkiválóbb magyar próza- és drámaírója költői szépségű darabjában Karády Katalin (Bartha Boróka) élete szerepét alakítja szívfájdító módon, hogy visszataláljon „az igazsághoz, / a normális, nappali fényhez, / a szabad levegőhöz, / a szélhez…” A mindenki által ünnepelt és rajongott dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában látjuk és halljuk. Hogyan lesz egy szenvedéstörténetből megváltástörténet. A Gyulai Várszínház tavalyi ősbemutatója, a Karády zárkája a Kárpát-medencében mindenhol nagy sikert aratott, június 6-án a fővárosi közönség is megtekintheti.

A Városmajori Szabadtéri Színpad 2021-ben bemutatott saját produkciója a Covid okán szociálisan elszigetelt fiatalokra fókuszál. Az elsősorban középiskolásokat célzó zenés színházi előadás, melynek zenei vezetője Beck Zoltán, a 30Y zenekar alapítója, Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékának átirata, melyben az eredeti dráma csupán kiindulópont. Az Ahogy teccik – nemtragédia című parafrázist a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei adják elő.

Van, aki nem ismeri Süsü, Mirr-Murr vagy Gombóc Artúr nevét? Aligha! Ha mégis akad, aki még nem találkozott velük, akkor most itt az alkalom. A Csukás István meséiből készült különleges előadás, a Süsü és barátai remek szórakozás az egész családnak. A Kultkikötő és az Összpróba Alapítvány produkciója a Szabadtéri Színházak Találkozójának keretén belül érkezik a Városmajori Szabadtéri Színpadra június 8-án.

Gergye Krisztián Társulata új produkciójában a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszál. A szinesztézia – műalkotások vonzásában a személyes találkozás interpretációját helyezi színpadra, így a képpel töltött időnk is kibővülhet, és talán valami többlettartalom is felszabadulhat a művek szemlélésekor. A szinesztézia performansz-etűdök füzéréből áll, melyek két előadó: Nagy Csilla és Gergye Krisztián egy-egy gondosan kiválasztott műalkotásra adott reflexióit helyezik egymás mellé. Az előadás a Szentendrei Teátrum, a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulata koprodukciójában készült a Ferenczy Múzeumi Centrum szakmai támogatásával.