Május végén rendezik az I. Mozaik Országos Színházi Találkozót

Május 25. és 28. között rendezik meg a Mozaik Országos Színházi Találkozót, amelyet a Mozaik Művészegyesület és az Aktor Produkció azzal a hagyományteremtő szándékkal indít útra, hogy megkísérelje betölteni azt az űrt, amit a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megszűnése jelent a színházi szférának. A négynapos színházi esemény helyszíne a festői szépségű Velencei-tó mellett található Kápolnásnyék.

A fellépő társulatok között olyan, a színházi törvény által „minősítéssel nem rendelkező” színházakként aposztrofált vidéki, budapesti és határon túli alkotóműhelyek szerepelnek, mint a Maladype Színház (Yvonne, burgundi hercegnő, rendező: Balázs Zoltán), a Káva (SZIGET, rendező: Sereglei András), a 6SZÍN (Édeskettes hármasban, rendező: Szabó P. Szilveszter), a Veres 1 Színház (Hogyan nevezzelek?, rendező: Schlanger András), a Szegedi Pinceszínház az Aradi Kamaraszínházzal (Az élő halott, rendező: Tapasztó Ernő), a Gózon Gyula Kamaraszínház (De mi lett a nővel?, rendező: Tasnádi Csaba), a Dollár Papa Gyermekei (Picasso, rendező: Ördög Tamás), a Gólem Színház (Jaj, Istenem!, rendező: Burgula András), az Aktor Produkció (Ludas Matyi Jr., rendező: Szűcs Gábor Medve), az Orlai Produkció (Hárman a padon, rendező: Göttinger Pál) és a K2 Színház (Béke, rendező: Fábián Péter és Benkó Bence). A közönség pedig olyan neves művészekkel találkozhat (a teljesség igénye nélkül), mint Egri Márta, Földes Eszter, Peller Károly, Gryllus Dorka, Benedek Miklós, Gálvölgyi János, Jászberényi Gábor, Kálid Artúr, Rába Roland, Simon Kornél és Vecsei H. Miklós. A színházszeretők a színházi műfajok széles skálájáról válogathatnak, hiszen szerepel a programban részvevői-, alternatív- és koncertszínház, valamint vígjáték, musical és gyerekszínház is.

Szűcs Gábor Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, a POSZT korábbi fesztiváligazgatója és Gáspár András színművész, rendező, író, a POSZT korábbi programvezetője, vagyis az I. Mozaik Országos Színházi Találkozó szervezői tervei között szerepel, hogy a jövőben újabb és újabb helyszíneket vonjanak be a rendszeresen megrendezésre kerülő találkozó bővülő programsorozatába. „Fontos, hiánypótló eseményt szervezünk. Együttműködő partnereinkkel azon leszünk, hogy évről-évre bővülő programunkkal olyan platformot teremtsünk, ahol minőségi, független alkotóműhelyeket tudunk elhozni a közönségnek. A nézőknek szóló programok mellett szakmai beszélgetést is szervezünk színház-marketing témakörben” – fogalmazott Gáspár András, aki a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsban a függetleneket képviseli, és ennek szellemében fesztiváligazgatóként azon dolgozik, hogy a Mozaik Országos Színházi Találkozó ennek a szférának nyújtson lehetőséget a bemutatkozásra.