Itt a színház jövő évadának műsora: az Oscar-díjas Szabó István Wagner operáját állítja színpadra Szegeden

Az Oscar-díjas rendező, Szabó István Wagner Tannhauser című operáját állítja színpadra jövőre a szegedi színházban. A Kossuth-díjas Juronics Tamás pedig két mesebalettet is koreografál. Összesen tizennégy bemutató várja majd a közönséget.

Az ideihez hasonlóan a 2019/2020-as színházi évadban is tizennégy bemutatóval várja majd a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház.

Barnák László főigazgató a színház új évadának műsorát bemutató mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a TAO-támogatás megszüntetése nem veszélyezteti az intézmény működést, mert a megnövekedett érdeklődés miatt emelkedő jegyárbevétel ellensúlyozza a kiesést.

A következő évad első nagyszínházi bemutatóját, Bulgakov Moliére, avagy az álszentek összeesküvése című színművét Alföldi Róbert már hetek óta próbálja a társulattal. A szegediek először előbemutatóként május 24-én láthatják a darabot, amely a jövő évadban szeptember végén ismét debütál, és bekerül a bérleti előadások sorába.

Októberben Puccini két egyfelvonásos operáját, a Gianni Schicchit és A köpenyt Göttinger Pál rendezésében mutatják be. Míg az egyik egy véres krimi, addig a másik egy vígopera, így jól kiegészítik, kiegyenlítik egymást – mondta a színház operatagozatának vezetője, Gyüdi Sándor.

A Szegedi Kortárs Balett az új évadban két Juronics-koreográfiával színesíti a színházi műsorkínálatot. Elsőként novemberben a balett-társulat gyerekeknek szóló produkciója, a Prokofjev zenéjére komponált Hamupipőkét mutatják be.

A népszerű operett énekes és színész, Peller Károly állítja színpadra a Mágnás Miskát. A darab érdekessége, hogy negyvenöt évvel ezelőtt Szirmai Albert művében Marcsa szerepében Szegeden kezdte pályáját Oszvald Marika, aki ezúttal a nagymama szerepében tér vissza – árulta el Peller Károly.

Jövő februárban a K2 független színházi társulat két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyiját tűzik műsorra.
Márciusban pedig Szabó István Oscar-díjas rendező állítja színpadra Wagner Tannhäuser című operáját.

Az évadot a Nagyszínházban Orwell 1984 című művének magyarországi ősbemutatója zárja. A regény színpadi adaptációját Horgas Ádám készítette és ő is állítja magyarországi ősbemutatóként színpadra.

A Színházi bestiák nyitják ősszel a kisszínházi premierek sorát. April De Angelis az 1600-as évek végén játszódó nőközpontú darabját Horgas Ádám rendezi októberben.

Ezt követően láthatja a közönség Gimesi Dóra és szerzőtársai sikeres ifjúsági regénysorozatának színpadi változatát, az Időfutárt. A magyar Harry Potterként is aposztrofált darabot a főigazgató, Barnák László állítja színpadra.

László Miklós igazi békebeli hangulatú vígjátékát, az Illatszertárt decembertől játsszák, az 1937-ben született, félreértéseken alapuló, érzelmes és mulatságos történet Sztarenki Pál rendezi. 2020 januárjában mutatják be Mozart darabját, a Cosi fan tuttét, az operabeavató előadást Toronykőy Attila állítja színpadra.

Februárban Mohácsi István Johanna című színművének ősbemutatóját testvére Mohácsi János rendezi, ezt a Szegedi Kortárs Balett felnőtteknek szóló, horrorisztikus elemeket is tartalmazó meséje, Juronics Tamás koreográfiája, a Coppélia követi.

Pintér Béla legismertebb darabját, a Parasztoperát az Újvidéki Színházzal koprodukcióban állítják színpadra áprilisban, az előadás rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője lesz.

Barnák László főigazgató beszélt arról is, hogy a jövő évad műsorának meghirdetése után hétfőtől indul az előbérletezés a jegyirodában. Felhívta figyelmet arra, nemcsak a jelenlegi bérletesek újíthatják meg helyeiket kedvezménnyel június 14-éig, hanem új bérleteket is lehet váltani.

Műsor

Nagyszínház

Szeptember
Mihail Afanaszjevics Bulgakov: Molière, avagy az álszentek összeesküvése – színmű
Rendező: Alföldi Róbert

Október
Giacomo Puccini: Gianni Schicchi / A köpeny – két egyfelvonásos opera
Rendező: Göttinger Pál

November
Szegedi Kortárs Balett: Hamupipőke – mesebalett
Koreográfus: Juronics Tamás

December
Szirmai–Bakonyi–Gábor: Mágnás Miska – operett
Rendező: Peller Károly

2020 Február
Fazekas–Benkó–Fábián: Lúdas Matyi – mesejáték
Rendező: Benkó Bence és Fábián Péter

Március
Richard Wagner: Tannhäuser – opera
Rendező: Szabó István (Oscar-díjas)

Április
George Orwell: 1984 – színmű
Rendező: Horgas Ádám

Kisszínház

Október
April De Angelis: Színházi bestiák – színmű
Rendező: Horgas Ádám

Gyimesi–Jeli–Tasnádi–Vészits: Időfutár – színmű
Rendező: Barnák László

December
László Miklós: Illatszertár – vígjáték
Rendező: Sztarenki Pál

2020 Január
Wolfgang Amadeus Mozart: Cosi fan tutte – operábaavató
Rendező: Toronykőy Attila

Február
Mohácsi István: Johanna – színmű, ősbemutató
Rendező: Mohácsi János

Szegedi Kortárs Balett: Coppélia – mese felnőtteknek
Kereográfus: Juronics Tamás

Április
Darvas–Pintér: Parasztopera – népies-zenés krimiballada
Koprodukcióban az Újvidéki Színházzal