A KIRÁLYI UDVART IS FELRUHÁZTA

A Bob herceg című nagyoperett 25 fős szereplőgárdájának teljes toalettjét úgy megtervezni, hogy néhányan többször is átöltöznek előadás közben – ezt a feladatot kapta Cselényi Nóra a Móricz Zsigmond Színház vezetőitől.

Cselényi Nóra (Fotó: Szendi Péter)

Nem akármilyen kihívás volt ez, nem csoda hát, ha a premier előtt az izgalomból neki is jócskán kijutott. Miután legördült a függöny, a stábot – így a neves jelmeztervezőt is – szűnni nem akaró taps fogadta.

– Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy itt lehettem, és hogy ezt megcsinálhattam – nyilatkozta a bemutatót követően a Lokál Extrának a Jászai Mari-díjas művész. – Nagyon örülök, hogy a nézőknek ennyire tetszett az előadás. Izgalmas feladat volt számomra, hogy ezt a klasszikus operettet miként hangolhatjuk maivá. Ha modernizálunk egy művet, arra törekszem, hogy ne „földhözragadt” legyen a mostani ruházat; kicsit „el kell emelni” azt. A tervezésnél utána szoktam olvasni a kornak, amelyben eredetileg játszódik a mű. Végig nyomon kell követnem a szereplők sorsát a történet során. Sokat beszélgetünk a rendezővel; pontosan ismernem kell a szándékait, kire, mire helyezi a hangsúlyokat. Arra is figyelnem kell, melyik színésznek mi áll jól, egy karaktert hogyan lehet erősíteni. A színeknek is komoly dramaturgiája van – semmiképp nem lehet véletlenszerű. Az sem utolsó szempont, hogy zenés darab esetén a jelmez ne akadályozza a színészt tánc közben.

Jelenet a Bob hercegből (Fotó: Juhász Éva)

Cselényi Nóra sokirányú tehetséggel bír, hiszen zenei konzervatóriumban kezdte művészi pályafutását, majd színésznőként próbálta ki képességeit, míg végül úgy döntött, hozzá legközelebb a jelmeztervezés áll. A feladata nem ér véget a rajzasztalnál; odafigyel az anyagok, a színek, a kiegészítők kiválasztására. Amikor elkezdődik a próba, utána még előfordul, hogy egy-két részletet változtat a terveken, hogy a végeredmény még jobb legyen. Bár a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, de az ő „ruháit” viselik például a Szkéné, a Belvárosi, a zalaegerszegi, az Budapesti Operettszínház vagy a Rózsavölgyi Szalon nem egy produkciójában. Teátrumunk sok nézője láthatta vendégelőadásként A folyón túl Itália, a Dühöngő ifjúság, a Családi játszmák, a Rivaldafény (A Chanel-lány) vagy a Pesti barokk című opusokban az általa életre hívott öltözékeket. Göttinger Pállal, a mostani darab rendezőjével sokszor dolgoztak már együtt a kaposvári Csiky Gergely Színházban és az Orlai Produkcióban is. Nyíregyházán a Castel Felice és a Leenane szépe után a Bob herceg a harmadik közös munkájuk.

Forrás: Sz. Kántor Éva lokal.hu / http://www.moriczszinhaz.hu/